Skip to main content

Υγιεία: Η εταιρεία της Θεσσαλονίκης που πήγε το κεφίρ σε άλλο επίπεδο

Ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος, έχοντας κάνει τον μύκητα… φίλο, δημιούργησε την «Υγιεία» στον Δρυμό Θεσσαλονίκης, φτιάχνοντας ακόμα και αναψυκτικό κεφίρ

Η ποντιακή του καταγωγή και οι διδαχές του πεθερού του τον έκαναν να αγαπήσει το κεφίρ. Η αγάπη του αυτή εξελίχθηκε σε επιθυμία να το προσφέρει στους καταναλωτές στην πιο αυθεντική του μορφή, μαζί με όλα τα οφέλη του για την υγεία, ως πηγή προβιοτικών και μάλιστα αξιοποιώντας την καινοτομία. Ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος έχοντας κάνει τον μύκητα… φίλο, δημιούργησε το 2006 την «Υγιεία» στον Δρυμό Θεσσαλονίκης, που πήγε το κεφίρ σε άλλο επίπεδο, καταφέρνοντας μάλιστα με έναν από τους κωδικούς του, το αναψυκτικό κεφίρ, να λάβει το 2018 χρυσό βραβείο καινοτομίας από τη Σιάλ στο Παρίσι, τη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων του κόσμου.

Σήμερα οι κωδικοί της εταιρείας –που έχουν βραβευθεί και στα Great Taste Awards- φτάνουν τους 9 και περιλαμβάνουν κλασικό κεφίρ, κεφίρ σε κεσεδάκι με το κουτάλι, κεφίρ με γεύσεις (ρόδι και ροδάκινο), κεφίρ κατσικίσιο και αναψυκτικό κεφίρ. Στο επόμενο διάστημα θα προστεθούν στην προϊόντική γκάμα δύο ακόμα κωδικοί, τόσο στην κατηγορία των γαλακτοκομικών όσο και των αναψυκτικών, οι οποίοι θα κυκλοφορήσουν στην αγορά μετά τη λήξη της καραντίνας. Η ετήσια παραγωγή της εταιρείας φτάνει το 1 εκατομμύριο τεμάχια.

Η «Υγιεία» πραγματοποιεί εξαγωγές στην Αγγλία και τη Γαλλία, ενώ προσπαθεί να διεισδύσει και στις αγορές της Σκανδιναβίας, καθώς το ενδιαφέρον της για την ενίσχυση της εξωστρέφειάς της τα επόμενα χρόνια είναι ζωηρό. Στο εσωτερικό της χώρας τα προϊόντα της βρίσκονται σε μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες, αλλά και σε μικρότερα καταστήματα και φούρνους, από τον Έβρο μέχρι την Αθήνα.

«Ήμασταν οι πρώτοι που βγάλαμε το κεφίρ με αξιώσεις στην αγορά. Φτιάχνουμε αληθινό κεφίρ, το οποίο δεν αραιώνεται» λέει ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος στη Voria.gr.

Από την κουζίνα του σπιτιού στη σύγχρονη μονάδα

Ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος, πόντιος στην καταγωγή –ο παππούς του ήρθε πρόσφυγας από τη Σεβάστεια- μεγάλωσε σε μια οικογένεια με παράδοση στα ρούχα. Η οικογενειακή βιοτεχνία όμως δεν τα κατάφερε και ο επαγγελματικός επαναπροσανατολισμός κρίθηκε επιτακτικός. Με σπουδές οικονομικών και ένα μεταπτυχιακό στο μάρκετινγκ ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος διερευνούσε τις επαγγελματικές του εναλλακτικές, όταν το κεφίρ τού έδωσε την απάντηση που ζητούσε. Μέχρι τότε το έφτιαχνε στο σπίτι για να το απολαμβάνει ο ίδιος και η οικογένειά του, έχοντας μάθει τον τρόπο παρασκευής του από τον πεθερό του, που κυρίως τον δίδαξε να αγαπά το ιδιαίτερο αυτό προϊόν. Βάζοντας την δική του πινελιά, διαπίστωσε πως είχε στα χέρια του κάτι αγνό και καθαρό και αποφάσισε να κάνει το οικιακό του χόμπι επάγγελμα. Έτσι το 2006 δημιούργησε την «Υγιεία», επιλέγοντας το όνομα της κόρης του Ασκληπιού, της θεάς κάθε καθαρού πράγματος, για να συμβολίσει τη φιλοσοφία του γύρω από τα προϊόντα του.

Αναψυκτικά κεφίρ

 

 

 

«Ήθελα το όνομα της εταιρείας να παραπέμπει στην ιδέα του καθαρού και αγνού. Το όνομα προέκυψε συνδέοντας παρελθόν και μέλλον. Για να μας θυμίζει διαρκώς τον κεντρικό μας στόχο, που είναι να εκφράζουμε τις καθαρές αξίες της αρχαίας παράδοσης όπως τις κληρονομήσαμε, με τη συνδρομή όμως της σύγχρονης σκέψης και της τεχνολογίας» λέει ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος στη Voria.gr. Το νέο του όραμα βρήκε στέγη σε σύγχρονες εγκαταστάσεις 900 τ.μ. τις οποίες δημιούργησε σε οικόπεδο 10 στρεμμάτων στον Δρυμό Θεσσαλονίκης, ξεκινώντας παράλληλα συνεργασία με γαλακτοπαραγωγούς της περιοχής.

Μάλιστα, δεν έμεινε μόνο στο κλασικό κεφίρ. Πρόσθεσε γεύσεις, ενώ ως λάτρης των αναψυκτικών, θέλησε να δημιουργήσει ένα αναψυκτικό πιο υγιεινό και αποφάσισε να πειραματιστεί με τον μύκητα και σε αυτό το πεδίο.

Ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος με το Χρυσό Βραβείο Καινοτομίας από τη Σιάλ

 

 

Παίρνοντας τον μύκητα και δίνοντάς του ένα διαφορετικό περιβάλλον, δημιούργησε ένα φυσικώς ανθρακούχο αναψυκτικό κεφίρ, χωρίς συντηρητικά, όπου το ανθρακικό παράγεται από τη ζύμωση. Το προϊόν αυτό μάλιστα διακρίθηκε διεθνώς, λαμβάνοντας χρυσό βραβείο καινοτομίας στην έκθεση Σιάλ στο Παρίσι. «Το βραβείο αυτό ήταν μια ηθική ικανοποίηση, μια αναγνώριση και επιβράβευση των κόπων μας στην ‘’Υγιεία’’. Συνεχίζουμε όμως να προσπαθούμε με τον ίδιο τρόπο και τον ίδιο ενθουσιασμό που γέννησε το όραμά μας πριν από 14 χρόνια» καταλήγει ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος.