Skip to main content

Οικολόγοι: Δέσμευση Παππά για λαϊκή αγορά βιολογικών στη Θεσσαλονίκη

Οι λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων είναι απαραίτητες σε μια μεγαλούπολη όπως η Θεσσαλονίκη, τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος, Μ. Τρεμόπουλος

Τη δέσμευση του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Παππά για δημιουργία σχετικής υπαίθριας αγοράς και στην έκταση του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου δεν υπάρχει σήμερα, εξασφάλισε ο υποψήφιος Δήμαρχος της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης» Μ. Τρεμόπουλος σε πρόσφατη συνάντησή τους.

Σχετικό αίτημα προς τον κ. Παππά έχει κατατεθεί από την Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Β. Ελλάδας, από τον Ιούλιο του 2018. Στη συνάντηση με τον Μ. Τρεμόπουλο, ο κ. Παππάς, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «δέχτηκε ότι είναι ένα ώριμο αίτημα που θα υλοποιηθεί και πως ο χώρος θα μπορούσε να είναι το πάρκο Θεάτρου Κήπου στο σημείο που γίνεται το Greenwave, κάθε Τρίτη». Ωστόσο, σχολιάζει η Οικολογία - Αλληλεγγύη, δεν απομένει πολύς χρόνος για τη λήξη της θητείας της παρούσας διοίκησης και θα πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες.

Και τονίζει ο συνδυασμός: «Από το 1994 ξεκίνησαν οι πρώτες βιολογικές αγορές στην Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη, το ΚΕΠΚΑ και η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της πρώτης αγοράς βιολογικών στην Καλαμαριά, με τη συνεργασία του τοπικού Δήμου. Από το 2012 στηρίξαμε και την αγορά βιολογικών προϊόντων στο ΑΠΘ, που είχε προωθήσει ο τότε αντι-πρύτανης Γιάννης Παντής. Ωστόσο, μόλις το 2017 ψηφίστηκε ο νόμος για τη «Διακίνηση των ευπαθών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων» που τις νομιμοποίησε, θέτοντας και το πρώτο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία τους. Βέβαια, κατά την εφαρμογή του νόμου αναδείχθηκαν αρκετά κενά και προβλήματα και αναμένεται η ψήφιση νέου νόμου και ΚΥΑ εφαρμογής. Ωστόσο, όπως η μη πλήρης νομιμοποίηση των αγορών δεν αποτέλεσε πρόβλημα για τη λειτουργία τους από το 1994, έτσι ούτε και τώρα μπορεί να λειτουργήσει ως δικαιολογία απραξίας η μη ψήφιση του νέου νόμου».

Σήμερα λειτουργούν τέσσερις αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων στον ευρύτερο αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης: στην Περαία Δ. Θερμαϊκού (κάθε Τρίτη), στην περιοχή Βότση Δ. Καλαμαριάς (κάθε Τετάρτη), στο πρώην στρατόπεδο Στρεμπενιώτη Δ. Νεάπολης – Συκεών (κάθε Πέμπτη), και στο στρατόπεδο Κόδρα Δ. Καλαμαριάς (κάθε Σάββατο). Οι αγορές αυτές έγιναν από τους βιοκαλλιεργητές και λειτουργούν χωρίς ενδιάμεσους μεσάζοντες, δίνοντας τη δυνατότητα στους παραγωγούς των βιολογικών προϊόντων να τα διαθέτουν σε πολύ καλές τιμές, αναφέρει η παράταξη.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Οι λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων είναι απαραίτητες σε μια μεγαλούπολη όπως η Θεσσαλονίκη, ώστε να αυξηθεί η ποσότητα ποιοτικών και φθηνών τροφίμων που καταναλώνουν οι πολίτες της. Οι τέσσερις τέτοιες αγορές που λειτουργούν στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα είναι πολύ λίγες, ενώ δεν υπάρχει καμιά στον κεντρικό Δήμο, γεγονός που αποτελεί μεγάλη παράλειψη. Απευθύνουμε λοιπόν έκκληση προς τη διοίκηση για να επισπεύσει τις διαδικασίες για την ίδρυση μιας τέτοιας αγοράς και να εξετάσει τις δυνατότητες για τη λειτουργία μίας ακόμη. Παράλληλα, θα πρέπει να υποστηριχθούν και προγράμματα ενημέρωσης για τα πλεονεκτήματα, την ποιότητα και τους ελέγχους που υφίστανται τα βιολογικά προϊόντα πριν διατεθούν στην αγορά».