Skip to main content

Εικόνες Χιροσίμα στην Βηρυτό-Στερεύουν οι ελπίδες για επιζώντες (vid)

Πάνω από 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, ενώ ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για περισσότερους από 5.000 τραυματίες και για 135 νεκρούς.

Μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί οι δεκάδες άνθρωποι που αγνοούνται καθώς εγκλωβίστηκαν ή θάφτηκαν στα χαλάσματα των κτιρίων που ισοπεδώθηκαν από τις δύο ισχυρότατες εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού.

Πάνω από 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, ενώ ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για περισσότερους από 5.000 τραυματίες και για 135 νεκρούς, ο αριθμός των οποίων, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί.



Η Βηρυτός, μετά τη χερότερη έκρηξη στην ιστορία μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, έχει τεθεί ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις δύο επόμενες εβδομάδες, ενώ τα σωστικά συνεργεία εργάζονται στα όρια της εξάντλησης, προκειμένου να απεγκλωβίσουν πολίτες. Ο αριθμός των αγνοούμενων δεν έχει διευκρινιστεί, αξιωματούχοι από το Λίβανο, ωστόσο, κάνουν λόγο για «πολλούς ανθρώπους».

Την ίδια στιγμή, κυβερνήσεις απ' όλον τον κόσμο οργανώνουν αποστολές βοήθειας στο Λίβανο, καθώς στην παρούσα συγκυρία, με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να ανταποκριθεί στις έκτακτες και κρίσιμες ανάγκες που έχουν προκύψει.

Θύμισε Χιροσίμα και Ναγκασάκι

Η δύναμη της έκρηξης ήταν τόσο μεγάλη, που προκάλεσε ζημιές σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων. Μάλιστα, Βρετανός επιστήμονας ανέφερε πως η ένταση της έκρηξης ήταν η μεγαλύτερη που έχει δει η ανθρωπότητα μετά από τις βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.



Ο Κρίστοφερ Μπάσμπι ειδικός σε θέματα ραδιενέργειας και μέλος της επιτροπής Ρίσκου Ραδιενέργειας της ΕΕ, έκανε συγκρίσεις από άλλες μεγάλες εκρήξεις και δικαιολόγησε την άποψή του πως πρόκειται για την τρίτη ισχυρότερη που έχει γίνει.

«Στην αποθήκη υπήρχαν 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί με 2.7 κιλοτόνους ΤΝΤ. Στην Χιροσίμα υπολογίζεται πως η βόμβα ήταν 10 με 12 κιλοτόνους, αν πράγμα που σημαίνει πως στη Βηρυτό η αντιστοιχία είναι στο 1/4. Κάποιοι λένε πως στην Ιαπωνία οι βόμβες ήταν 20 κιλοτόνων, αλλά όπως και να χει, η έκρηξη στη Βηρυτό είναι η ισχυρότερη μετά από αυτές τις δύο στην Ιαπωνία», είπε ο Μπάσμπι, που εξήγησε πως και το «μανιτάρι» που δημιουργήθηκε από την έκρηξη, δημιούργησε «δαχτυλίδια συμπίεσης» στους υδρατμούς, ακριβώς όπως συμβαίνει με μία ισχυρή πυρηνική συσκευή αν αυτή ενεργοποιηθεί κοντά σε ακτή.

Ο Μπάσμπι τόνισε πως και στο παρελθόν έχουν γίνει εκρήξεις νιτρικού αμμωνίου, αλλά όχι τόσο ισχυρές όσο αυτές της Βηρυτού.

«Είχε γίνει μία στο Τέξας που κατέστρεψε το λιμάνι και άλλη μία στην Γερμανία περίπου το 1920 σε αποθήκη, αλλά αυτή στη Βηρυτό είναι η μεγαλύτερη μετά από τις βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι» επέμεινε.

Σε εξέλιξη οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας

Παράλληλα με τις προσπάθειες των αρχών για τη διάσωση των εγκλωβισμένων και τη στέγαση των αστέγων, εξελίσσονται και οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 135 ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον τραυματισμό τουλάχιστον 5.000 ακόμη, σύμφωνα με τον έως τώρα απολογισμό.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι αιτία της έκρηξης είναι η αδράνεια και αμέλεια ετών, σχετικά με την αποθήκευση εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού στο λιμάνι της Βηρυτού. Ήδη από τις πρώτες ώρες μετά την έκρηξη, ο πρωθυπουργός και η προεδρία δήλωσαν χθες πως 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, ήταν αποθηκευμένα επί έξι χρόνια στο λιμάνι χωρίς οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας.

«Είναι αμέλεια», δήλωσε η επίσημη πηγή στο Reuters και πρόσθεσε πως το θέμα της ασφαλούς αποθήκευσης είχε εγερθεί σε πολλές επιτροπές και δικαστές και «τίποτα δεν έγινε» προκειμένου να εκδοθεί μια εντολή απομάκρυνσης ή καταστροφής του εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι μια πυρκαγιά ξεκίνησε από την αποθήκη 9 του λιμανιού και επεκτάθηκε στην αποθήκη 12, όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο. Ο θρήνος στον Λίβανο συνυπάρχει με την οργή για τις προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν.

Drone κατέγραψε τις επιπτώσεις των δύο μεγάλων εκρήξεων, οι οποίες σάρωσαν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Οι εικόνες που κατέγραψε το drone προκαλούν σοκ: