Skip to main content

Εικόνες σοκ στην Ινδία: Αποτεφρώσεις ακόμα και σε δημόσιους χώρους

Στο Δελχί αποτεφρώνουν εκατοντάδες νεκρούς από κορωνοϊό σε καθημερινή βάση, με τα στοιχεία να κάνουν λόγο για πάνω από 80 αποτεφρώσεις καθημερινά

Το υγειονομικό σύστημα της Ινδίας βρίσκεται στα πρόθυρα της πλήρους κατάρρευσης καθώς η ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού σαρώνει τη χώρα των 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων.

Αποτεφρώσεις ακόμα και σε δημόσιους χώρους

Την ίδια στιγμή οι αρχές στο Δελχί αποτεφρώνουν εκατοντάδες νεκρούς από την νόσο Covid – 19 σε καθημερινή βάση, με τα στοιχεία να κάνουν λόγο για περισσότερες από 80 αποτεφρώσεις την ημέρα, σε δημόσιους χώρους. Μάλιστα σε ολόκληρη τη χώρα τα κρεματόρια λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο, ώστε να αποτεφρωθούν οι σοροί των νεκρών από την Covid – 19.

Σε φωτογραφίες του Reuters διακρίνονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας έχουν στήσει υπαίθρια κρεματόρια για την καύση των νεκρών. Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες που έχουν αναλάβει να κάψουν τους νερούς φορώντας τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό κατά της διασποράς του ιού, φτιάχνουν σωρούς από ξύλα μέσα στους οποίους είναι τοποθετημένα το πτώματα των θυμάτων της πανδημίας. Στη συνέχεια ρίχνουν έυφλεκτο υγρό και προχωρούν στην καύση.

Ξεμένουν από φιάλες οξυγόνου

Οι αρχές στο Νέο Δελχί προειδοποίησαν ότι τα νοσοκομεία της ινδικής πρωτεύουσας από την Τετάρτη, θα αρχίσουν να ξεμένουν από φιάλες ιατρικού οξυγόνου, καθώς ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «καταιγίδα» του κορονοϊού που κατακλύζει το σύστημα υγείας.

Ο Μόντι τόνισε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές σε όλη τη χώρα για να εξασφαλιστούν επαρκείς προμήθειες νοσοκομειακών κλινών, φιαλών οξυγόνου και αντιιικών φαρμάκων για την καταπολέμηση ενός τεράστιου δεύτερου κύματος της πανδημίας της Covid-19.

Η Ινδία, η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο και σήμερα η βαρύτερα πληττόμενη από την Covid-19, ανακοίνωσε ένα νέο τραγικό ρεκόρ ημερήσιου αριθμού θανάτων χθες, με μεγάλα τμήματα της χώρας να βρίσκονται σε καθεστώς lockdown εν μέσω μιας ταχύτατης αύξησης της δεύτερου κύματος μολύνσεων.

Στη χώρα των 1,3 δισεκ. κατοίκων καταγράφονται ο τέταρτος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων της πανδημίας και ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός μολύνσεων στον κόσμο.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι μέσα σε 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.761 θάνατοι ασθενών με Covid-19, με τον απολογισμό των θυμάτων να φθάνει τους 180.530 νεκρούς έως αυτό το στάδιο. Στο ίδιο χρονικό διάστημα επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 259.170 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός σχετικά μειωμένος από το ρεκόρ της προηγουμένης (273.810).

«Ενώ καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να σώσουμε ζωές, προσπαθούμε παράλληλα να διασφαλίσουμε ότι ο βιοπορισμός και η οικονομική δραστηριότητα θα επηρεαστούν λιγότερο», δήλωσε ο Μόντι, προτρέποντας τις κυβερνήσεις των κρατιδίων να χρησιμοποιήσουν το lockdown ως έσχατη λύση.

Στην «κόκκινη λίστα» η χώρα – Ακυρώνονται ταξίδια

Τα αμερικανικά Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ανακοίνωσαν ότι όλα τα ταξίδια πρέπει να αποφεύγονται στην Ινδία, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ακύρωσε επίσκεψή του στο Νέο Δελχί που είχε προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα και η κυβέρνησή του τόνισε ότι θα προσθέσει την Ινδία στην «κόκκινη λίστα» των χωρών που έχει καταρτίσει λόγω πανδημίας σε σχέση με τα διεθνή ταξίδια.

Αρκετές μεγάλες πόλεις αναφέρουν ήδη πολύ μεγαλύτερους αριθμούς αποτεφρώσεων και ταφών σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του κορονοϊού σε σχέση με εκείνους που καταγράφονται στους επίσημους απολογισμούς θανάτων που συνδέονται με την Covid-19, σύμφωνα με εργαζόμενους σε κρεματόρια και νεκροταφεία, μέσα ενημέρωσης και μια εξέταση των στοιχείων της κυβέρνησης.