Skip to main content

Οικονομικός μαρασμός για τους μικροπωλητές-Βροχή οι ακυρώσεις των πανηγυριών

Η ματαίωση της εμποροπανήγυρης του Αιγινίου οδηγεί σε άτυπο lockdown στα κατά τόπους, εκκλησιαστικά στην πλειοψηφία τους, πανηγύρια.

Ένα ακόμα χαμένο καλοκαίρι που ουσιαστικά τους αποστραγγίζει οικονομικά είναι το φετινό για τους μικροπωλητές, που ουσιαστικά ζουν από τις εμποροπανηγύρεις οι οποίες διοργανώνονται κυρίως του θερινούς μήνες.

Το πρώτο χτύπημα ήρθε από το Αιγίνιο, όπου μια από τις μεγαλύτερες εμποροπανηγύρεις δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας. Οι διοργανωτές επισήμαναν, όπως αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ της Voria.gr, ότι η μη δυνατότητα ελέγχου του κόσμου που εισέρχεται στον χώρο σε συνδυασμό με άλλες δυσκολίες οδήγησαν στη ματαίωση και της φετινής διοργάνωσης.

Τον ίδιο δρόμο φαίνεται πως θα ακολουθήσει και η εμποροπανήγυρη του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική, καθώς τα δεδομένα είναι λίγο πολύ τα ίδια, ωστόσο οι αποφάσεις αναμένονται μέσα στον Αύγουστο.

«Δεν είναι μόνο οι ματαιώσεις των μεγάλων πανηγυριών. Υπάρχουν δεκάδες εκκλησιαστικά πανηγύρια στην ευρύτερη περιοχή τα οποία είναι για εμάς το εισόδημά μας», αναφέρει στην Voria.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Πλανόδιων Μικροπωλητών Άγιος Δημήτριος, Στέφανος Πουταχίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τη στιγμή που παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου οι ακυρώσεις πανηγυριών διαδέχονται η μία την άλλη και αυτό σημαίνει ότι ο κλάδος τους θα έχει για μια ακόμα χρονιά μεγάλη οικονομική τρύπα.

«Φέτος το καλοκαίρι προλάβαμε ουσιαστικά πέντε πανηγύρια και αναμένουμε άλλο ένα στο Κορδελιό στον Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος για την ομώνυμη γιορτή και μετά τέλος» εξηγεί ο κ. Πουταχίδης.

Ωστόσο ο μήνας Αύγουστος που πανελλαδικά είναι ο μήνας των πανηγυριών για όλη τη χώρα, ουσιαστικά θα παραμείνει ανενεργός, καθώς οι δήμαρχοι προχωρούν σε ακύρωση των διοργανώσεων υπό των φόβο συρροής κρουσμάτων.

Κατά 80% εμβολιασμένοι

Οι μικροπωλητές, μετά το μαύρο όπως το χαρακτηρίζουν καλοκαίρι του 2020, περίμεναν ότι το καλοκαίρι του 2021 θα είναι καλύτερο, αφού ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα διευκόλυνε την πραγματοποίηση εκδηλώσεων όπως πανηγύρια, όπου ο συνωστισμός είναι αναπόφευκτος.

«Υπήρχαν μέλη μας που ήταν κατά του εμβολίου ωστόσο εμβολιάστηκαν γιατί ήθελαν να δουλέψουν. Το 80% των μελών μας έχει εμβολιαστεί με την ελπίδα ότι θα δουλέψουμε κανονικά φέτος, αλλά από ό,τι βλέπουμε θα είναι και το 2021 μια από τα ίδια», σημιεώνει ο κ. Πουταχίδης.

Πολλοί εκ των μικροπωλητών έχουν βρεθεί σε απελπιστική κατάσταση, αφού έσπευσαν να πληρώσουν υποχρεώσεις όπως ΕΦΚΑ, προμηθευτές και τέλη κυκλοφορίας, ωστόσο η προσδοκία να «ρεφάρουν», έχει σβήσει.

«Παρά τα προβλήματα που έχουμε είμαστε όλον αυτόν τον καιρό σύμφωνοι με τα μέτρα προκειμένου να προστατευτεί ο κόσμος. Όμως εάν συνεχιστεί αυτό θα είμαστε απέναντι», λέει ο πρόεδρος των των μικροπωλητών στη Θεσσαλονίκη.