Skip to main content

Οικονόμου από Θεσσαλονίκη: «Ο Τσίπρας επιμένει να είναι η εθνική εξαίρεση»

Το τρίτο briefing του κυβερνητικού εκπροσώπου στη Θεσσαλονίκη. Αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2023, εθνικές στο τέλος της τετραετίας.

Με την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τα θετικά αποτελέσματα που αυτή είχε ως προς την ισχυροποίηση της Ελλάδας, άρχισε το σημερινό briefing από τη Θεσσαλονίκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της επίσκεψης και τα αποτελέσματά της, αλλά και στην απήχηση που είχε και επέμεινε ότι η Ελλάδα πέτυχε να αναγνωριστεί ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

"Κόντρα στην παγκόσμια ενθουσιώδη αποδοχή και στην εθνική υπερηφάνεια από τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε και πάλι στάση ανάξια των περιστάσεων, αιχμάλωτος στη μιζέρια και την εμπάθεια που τον χαρακτηρίζει. Επιμένει να είναι η εθνική εξαίρεση", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η κυβέρνηση χαιρετίζει απόφαση Σουηδίας και Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και η Ελλάδα ελπίζει στην ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης, υπογράμμισε.

Για την ανεργία, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι από 17,2%, περιορίστηκε στο 12,2%, με τους απασχολούμενους σήμερα να ξεπερνούν τα 4 εκ. με περισσότερους από μισό εκατομμύριο να έχουν βρει δουλειά τον τελευταίο χρόνο.

Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά το αμέσως επόμενο διάστημα στη θέσπιση του πρώτου κλιματικού νόμου, για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων και την προστασία του κλίματος. Μάλιστα, σημείωσε ότι παραμένει στόχος της κυβέρνησης το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων.

Η ενημέρωση του κ. Οικονόμου είχε και αναφορά στην επέτειο για τη Γενοκτονία των Ποντίων και δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ολοκλήρωσε την εισαγωγική του τοποθέτηση με συλλυπητήρια για την απώλεια της Κατερίνας Βελλίδη, ενώ είπε πως η Πολιτεία θα κάνει το χρέος της για να τιμήσει τον Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Ερωτηθείς για τα F35 και το κόστος του εξοπλιστικού προγράμματος είπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν με τις ΗΠΑ το αμέσως επόμενο διάστημα και η προμήθεια των σύγχρονων αεροσκαφών θα γίνει το 2027 - 2028.

Για ενδεχόμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, οτιδήποτε άλλο είναι εκτός πραγματικότητας, είπε, για να δηλώσει χαρακτηριστικά σε επόμενη ερώτηση: "Οι εκλογές θα γίνουν το 2023".

Για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας στο μέλλον, ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι χαιρετίζει τα κομματικά συνέδρια, πλην όμως η ΝΔ στις επόμενες εκλογές θα ζητήσει καθαρή εντολή διακυβέρνησης και σταθερή διακυβέρνηση ως προϋπόθεση για μια αυτοδύναμη Ελλάδα. "Ελπίζω μέχρι τότε να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις", σημείωσε με νόημα.

Για το θέμα με το Χαμόγελο του Παιδιού τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει ένα σοβαρό πλαίσιο για τη λειτουργία όλων αυτών των ιδρυμάτων προστασίας παιδιών. Εξήγησε πως προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση, υιοθετήθηκαν παρατηρήσεις, υπάρχει μια διαφορά με το Χαμόγελο του Παιδιού, την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να την επιλύσει.

Σε ερώτηση της Voria.gr σχετικά με το αν η κυβέρνηση κάνει σκέψεις για εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε να μετατεθεί η ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών και να συμπέσουν με τις ευρωεκλογές, ο κ. Οικονόμου ήταν απολύτως σαφής: "Όχι δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις στην κυβέρνηση".

Για το θέμα της ακρίβειας και την τιμή των καυσίμων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την αγορά καυσίμων, εξετάζεται ο τρόπος λειτουργίας και γίνονται συνεχείς έλεγχοι για να αποφευχθούν στρεβλώσεις και στην παρούσα φάση το βάρος έπεσε στην αντιμετώπιση της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα. "Θα παρακολουθούμε και κάθε δυνατότητα που θα υπάρχει για δράση θα χρησιμοποιείται", υπογράμμισε, χωρίς όμως να προβλέπεται προς το παρόν κάποια απτή παρέμβαση για μείωση της τιμής, όπως άφησε να εννοηθεί. Διευκρίνισε δε ότι δεν προβλέπεται μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ή του ΦΠΑ στα καύσιμα. Ο κ. Οικονόμου μάλιστα είπε ότι τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και οι παροχές στο ρεύμα έφτασε στα όριά τους τα δημοσιονομικά της χώρας... Είπε δε ότι από τα 3 εκ. των πολιτών που δικαιούνται ενίσχυση στα καύσιμα, αίτηση έκαναν τα 2 εκ., με αποτέλεσμα να υπάρχουν αδιάθετοι πόροι, οι οποίοι θα διατεθούν και πάλι για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

"Δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να δεχτούμε στην Κύπρο τη λύση των δυο κρατών", ανέφερε σε σχετική ερώτηση ο κ. Οικονόμου, επαναλαμβάνοντας τη φράση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Απόφαση της κυβέρνησης είναι να μη φτάσει ποτέ ξανά στα όρια της χρεωκοπίας και της διάλυσης η ΔΕΗ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς από τη Voria.gr εάν από 1η Ιουνίου θα πάψουν οι πολίτες να υποχρεούνται να φορούν μάσκες ο κ. Οικονόμου είπε πως η κυβέρνηση θα υιοθετήσει πλήρως τις εισηγήσεις της Επιτροπής για τον COVID-19 και η Επιτροπή εισηγήθηκε τη μη υποχρέωση χρήσης μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους.