Skip to main content

Οικονόμου: Η Ελλάδα δεν φοβάται την Τουρκία - Δεν είμαστε όπως το 2020

Η Τουρκία βρίσκεται εδώ και πάρα πολύ καιρό σε μία τροχιά διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, της ιστορίας, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Μήνυμα πως η Ελλάδα δεν φοβάται την Τουρκία έστειλε μέσω του Open o κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου υπογραμμίζοντας πως στο πεδίο δεν βρισκόμαστε στο σημείο που ήμασταν το 2020.

«Η Τουρκία βρίσκεται εδώ και πάρα πολύ καιρό σε μία τροχιά διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, της ιστορίας, των συνθηκών που επικρατούν στο διεθνές δίκαιο με όλους τους τρόπους. Με ρητορική προκλητική, με ανυπόστατους ισχυρισμούς», είπε ο κ. Οικονόμου.

«Επιμένει σε αυτή την τακτική αλλά από τη μια έχουμε την επιμονή της Τουρκίας, από την άλλη έχουμε την ανάδειξη στην πραγματικότητα του πόσο αδιέξοδη είναι αυτή η τακτική. Ενημερώνουμε τους εταίρους, τους συμμάχους, τη διεθνή κοινή γνώμη και αποδομούμε τα ανυπόστατα τουρκικά επιχειρήματα. Αυτό είναι άλλωστε που έχει καταφέρει την επιδραστική ισχύ της χώρας μας να έχει ενισχυθεί, που μας έχει οδηγήσει να έχουμε πετύχει τη διεύρυνση της απήχησής μας και όλος ο κόσμος να γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι ένας παράγοντας σταθερότητας και λύσης στα γεωπολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει όχι μόνο η περιοχή μας αλλά και η Ευρώπη γενικότερα. Η Τουρκία είναι ένας παράγοντας προβλήματος, μακριά από το σεβασμό των υποχρεώσεων που πρέπει να έχει ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, μακριά από τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των συμβάσεων που και η ίδια έχει υπογράψει», συμπλήρωσε.

Υπάρχουν φόβοι για θερμό επεισόδιο;

Απαντώντας σε ερώτημα για το πώς θα απαντήσουμε και αν «φοβόμαστε» τις κινήσεις της Άγκυρας και ένα θερμό επεισόδιο ο κ. Οικονόμου σημείωσε: «Κατ' αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι η Ελλάδα δεν φοβάται τίποτα. Οφείλει να μετρά σωστά τις εξελίξεις, να ζυγίζει σωστά τις αντιδράσεις της απέναντι πλευράς, τη διαρκή και την κλιμακούμενη προκλητικότητα σε επίπεδο ρητορικής, να παρατηρεί τι γίνεται στο πεδίο. Δεν είμαστε στο πεδίο εκεί που ήμασταν το 2020 που τα πράγματα ήταν πολύ δυσκολότερα, ωστόσο με ψυχραιμία, με νηφαλιότητα οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση, οφείλουμε να έχουμε κατά νου ότι απέναντί μας έχουμε μια δύναμη που μας απειλεί διαρκώς, που έχει ανοιχτό casus belli εναντίον της χώρας, που συμπεριφέρεται με τρόπο που αγνοεί το διεθνές δίκαιο».