Skip to main content

Οικονόμου: Ηλεκτρονικό επισκεπτήριο σε όλες τις φυλακές τις επόμενες ημέρες

Την προηγούμενη Παρασκευή λειτουργούσε ήδη σε 22 σωφρονιστικά καταστήματα το ηλεκτρονικό επισκεπτήριο σύμφωνα με τον Λευτέρη Οικονόμου.

Σε 27 σωφρονιστικά καταστήματα λειτουργεί, πλέον, ο θεσμός του ηλεκτρονικού επισκεπτηρίου, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται η ενεργοποίησή του και στα υπόλοιπα 8, ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΜέΡΑ25 Αγγελικής Αδαμοπούλου για την υγειονομική κάλυψη των κρατουμένων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

«Η επέκταση του θεσμού του ηλεκτρονικού επισκεπτηρίου μέσω skype αποτελεί ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας», σημείωσε ο κ. Οικονόμου, τονίζοντας ότι την προηγούμενη Παρασκευή λειτουργούσε ήδη σε 22 σωφρονιστικά καταστήματα. Όπως πρόσθεσε, σήμερα, μετά από μία εβδομάδα, επεκτάθηκε σε 27 καταστήματα, ενώ αναμένεται η ενεργοποίησή του στα υπόλοιπα 8, τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή της, η κ. Αδαμοπούλου έκανε λόγο για «ολιγωρία και καθυστέρηση στην επέκταση του ηλεκτρονικού επισκεπτηρίου», ενώ επέμεινε στο ζήτημα του «υπερσυνωστισμού» στις ελληνικές φυλακές. Όπως υποστήριξε, είμαστε η τέταρτη χώρα πανευρωπαϊκά σε ποσοστό αύξησης στις φυλακές, ενώ -σύμφωνα με έρευνα του Συμβουλίου της Ευρώπης- «ο αριθμός των κρατουμένων, που αφέθηκαν ελεύθεροι, στο πλαίσιο αποσυμφόρησης που εξαγγείλατε, είναι μηδέν».

Ανταπαντώντας, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι «είναι πάρα πολύ πρόσφατα τα μέτρα αποσυμφόρησης που ελήφθησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση» με τον νόμο Παρασκευοπούλου. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι «απολύτως κανένα πρόβλημα δεν έλυσαν. Τουναντίον, μεγαλύτερα δημιούργησαν τόσο εντός φυλακών όσο και στην ελληνική κοινωνία».