Skip to main content

Στη δίνη του κορωνοϊού η Ημαθία - Τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα τον Νοέμβριο

Μόνο τον Νοέμβριο τα κρούσματα εκτινάχθηκαν σε 1.187! Στους φοιτητές και στη χαλάρωση του κόσμου αποδίδουν την αύξηση οι δήμαρχοι της περιοχής.

Στη δίνη της πανδημίας βρίσκεται η περιφερειακή ενότητα της Ημαθίας, όπου μέσα στον Νοέμβριο καταγράφηκαν τριπλάσια κρούσματα σε σχέση με όλο το προηγούμενο διάστημα από την εμφάνιση του κορωνοϊού στη χώρα.

Καθόλη τη διάρκεια της κρίσης η Ημαθία κρατήθηκε σε χαμηλά επίπεδα σε ό,τι αφορά το επιδημιολογικό φορτίο, με εξαίρεση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, όταν παρουσιάστηκαν μαζικά κρούσματα σε δύο κονσερβοποιίες της περιοχής, αλλά και στο αντίστοιχο εργοστάσιο των Γιαννιτσών, όπου επίσης εργάζονταν κάτοικοι της περιοχής. Ωστόσο, από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά οι αριθμοί άρχισαν να αυξάνονται ραγδαία, με τα κρούσματα κάποιες ημέρες να πιάνουν τριψήφιους αριθμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ μέχρι και τον περασμένο μήνα το σύνολο των κρουσμάτων ήταν 367, με τα 146 να καταγράφονται τον Οκτώβριο, στις πρώτες 12 μέρες του Νοέμβρη διαπιστώθηκαν 639 και άλλα 548 μόνο την εβδομάδα από τις 17 έως τις 23 του μηνός, φθάνοντας τα 1.187 στον τρέχοντα μήνα!. Το γεγονός προκαλεί έντονη ανησυχία στις τοπικές αρχές, που τονίζουν ότι, αν δεν ομαλοποιηθεί σύντομα η κατάσταση, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με τα δύο νοσοκομεία της περιοχής, στη Βέροια και στη Νάουσα, όπου οι κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορωνοϊού είναι γεμάτες, ενώ στα όρια της πληρότητας είναι και οι κλινικές COVID.

Οι φοιτητές και η χαλάρωση του κόσμου

«Το θέμα ξεκίνησε, όπως το εισπράττω εγώ, με νεαρά παιδιά, φοιτητές στη Θεσσαλονίκη. Βέβαια κι εδώ δεν προσέχαμε, το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου και ειδικά την ημέρα της επετείου, όταν υπήρχε πολύς κόσμος έξω. Θεωρώ ότι είμαστε σε μία κατάσταση παρόμοια με τη Θεσσαλονίκη», είπε στη Voria.gr ο δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης.

Στον δήμο Βέροιας τον τελευταίο μήνα υπήρξαν κρούσματα και σε εργαζόμενους στην καθαριότητα, στην τεχνική υπηρεσία και στην οικονομική υπηρεσία. «Περιμένουμε αυτήν την εβδομάδα να υπάρξει εξομάλυνση, όπως λένε οι επιστήμονες, αλλά αυτό πρέπει να το δούμε και στην πράξη», τόνισε ο δήμαρχος.

Λιγότερα κρούσματα σε εργαζόμενους είχε ο δήμος Αλεξάνδρειας, όπου όμως οι δείκτες είναι επίσης υψηλοί.

«Ίσως μας επηρεάζει η Θεσσαλονίκη, γιατί και κόσμος δικός μας δουλεύει εκεί και κόσμος έρχεται από εκεί, κυρίως εκπαιδευτικοί. Αυτός θεωρώ πως είναι ένας σημαντικός παράγοντας, όπως και η γειτνίασή μας με την Πέλλα, που επίσης βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Βέβαια, θα πω ότι όταν η ατομική ευθύνη είναι ψηλά, αυτό δημιουργεί ένα ανάχωμα, μία ανάσχεση στις επιθέσεις του ιού», ανέφερε στη Voria.gr ο δήμαρχος Παναγιώτης Γκυρίνης.

Στους φοιτητές, αλλά και στη χαλάρωση του κόσμου εξαιτίας του αρχικού μικρού αριθμού κρουσμάτων απέδωσε την έξαρση της πανδημίας στην περιοχή ο δήμαρχος Νάουσας, Νικόλας Καρανικόλας. «Καμιά φορά πέφτεις και θύμα της επιτυχίας σου», είπε χαρακτηριστικά στη Voria.gr, επισημαίνοντας πάντως ότι, επειδή καταγράφηκαν και θάνατοι, ο κόσμος φοβήθηκε, οπότε συμμορφώθηκε.

Στον συγκεκριμένο δήμο σημειώθηκαν αρκετά κρούσματα σε εργαζόμενους, αλλά και σε έναν αντιδήμαρχο, αναγκάζοντας τη δημοτική αρχή να περιορίσει ακόμα περισσότερο τις συναλλαγές με τους πολίτες.

«Το δεύτερο κύμα μάς παρέσυρε όλους. Από τότε που μας χτύπησε κι εμάς έχουμε κάνει απολυμάνσεις τρεις φορές και ψεκάζουμε σε όλη την πόλη, σε χώρους που έχει κίνηση, ενώ έχουμε κάνεις τρεις φορές δειγματοληπτικά τεστ στους εργαζόμενους. Είχαμε κρούσματα σε εργαζόμενους και σε έναν αντιδήμαρχο, αλλά ο ΕΟΔΥ μας είπε ότι δεν χρειάζεται ακόμα να μπούμε σε αναστολή, οπότε δουλεύουμε με προσωπικό ασφαλείας και προσπαθούμε τα περισσότερα να τα κάνουμε με email και τηλέφωνο. Δουλεύουμε ήδη το e-ΚΕΠ και άμεσα έρχεται και το e-ραντεβού», ανέφερε ο κ. Καρανικόλας.

Ο δήμαρχος τόνισε πως «αν συνεχιστεί η αύξηση, το υγειονομικό σύστημα δεν θα αντέξει», ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος ότι το επόμενο διάστημα η κατάσταση θα εξισορροπηθεί.

Σήμερα, εξάλλου, η Κινητή Μονάδα Υγείας Ημαθίας του ΕΟΔΥ θα βρίσκεται μπροστά από το γήπεδο Νάουσας από τις 10:00 έως τις 13:30 και θα διενεργήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19 (rapid test) σε όποιον πολίτη το επιθυμεί με την διαδικασία drive-through. Πρόκειται για διαδικασία κατά την οποία οι πολίτες υποβάλλονται σε τεστ μέσα στο αυτοκίνητό τους, δηλώνοντας απλώς τον προσωπικό αριθμό υγείας τους (ΑΜΚΑ) και το κινητό τους τηλέφωνο.