Skip to main content

Ημερίδα Greenagenda: Πρόταση για το πρώτο fund κυκλικής οικονομίας

Στελέχη των ΣΒΒΕ και της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας θα συναντηθούν για να εξετάσουν τις περαιτέρω λεπτομέρειες του φιλόδοξου αυτού project.

Την πρότασή του για τη δημιουργία του πρώτου fund κυκλικής οικονομίας στη χώρα έκανε ο Παντελής Αγγελίδης, πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας στη ημερίδα της Greenagenda.gr με θέμα: «Κυκλική Οικονομία: Δημιουργώντας Αξία». «Απευθυνόμαστε προς τον ΣΒΒΕ, αλλά και σε κάθε  ενδιαφερόμενο, ώστε να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή για την προώθηση του νευραλγικού αυτού τομέα, της κυκλικής οικονομίας», σημείωσε ο κ. Αγγελίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda.gr, ο Σύνδεσμος βρίσκει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την πρόταση και, στο αμέσως επόμενο διάστημα, στελέχη των δύο φορέων θα συναντηθούν για να εξετάσουν τις περαιτέρω λεπτομέρειες του φιλόδοξου αυτού project.

Όπως είπε ο ίδιος, η πράσινη οικονομία συνδέεται με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. «Μαζί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή θα προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός ψηφιακού κέντρου Αριστείας αγροδιατροφής στη χώρα», είπε ο κ. Αγγελίδης και παρουσίασε ένα καινοτόμο παράδειγμα  κυκλικής οικονομίας: «ομάδα φοιτητών έχει καταφέρει να κατασκευάσει μια συσκευή ενέργειας από υπόλειμμα  αγροτικού προϊόντος. Το δοκιμάσαμε και μάλιστα το κόστος επένδυσης μπορεί να αποσβεστεί σε ένα χρόνο.  Η συγκεκριμένη συσκευή παίρνει υπόλειμμα και παράγει ενέργεια και νερό». Το project αυτό βρίσκεται στο στάδιο αναζήτηση χρηματοδότησης.

Ο Βασίλης Κάππας, σύμβουλος Ανάπτυξης της Gaia Επιχειρείν, επισήμανε, από την πλευρά του, ότι η κυκλική οικονομία έχει βαρύνουσα σημασία και για τον αγροτικό τομέα. Αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της ΕΕ για την παραγωγή βιομάζας και της διαχείρισης αποβλήτων, την αναθεώρηση του κανονισμού για χρήση λιπασμάτων και την ανακύκλωση νερού.

Ο κ. Κάππας προέβη σε τέσσερις προτάσεις που αφορούσαν την Αγροτική πολιτική και την κυκλική οικονομία:

-ο ολιστικός σχεδιασμός της αγροτικής παραγωγής

-η εκπαίδευση των καταναλωτών που αφορά τη βιώσιμη κατανάλωση, την αναγνώριση σήμανσης και τη βασική αρχή της διαλογή στην πηγή

-η αξιολόγηση αποβλήτων

-η απόδοση της επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων

Ο Πάνος Κανέλλης, πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής επισήμανε ότι «η κυκλική οικονομία αποτελεί  βασικό κομμάτι στο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα. Η καινοτομία και οι καλές πρακτικές αποτελούν προτεραιότητά μας. Η σχολή μας, από την ίδρυση της, έχει υιοθετήσει τις αρχές της κυκλικής  οικονομίας. Ως ένα ζωντανό εργαστήριο κυκλικής οικονομίας, ακολουθούμε τις βέλτιστες πρακτικές ολοκληρωμένου αγροκτήματος με  βιωματικές εμπειρίες».

Τέλος, ο Θανάσης Κουιμτζής, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Κουιμτζή, υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει πλεονεκτική θέση λόγω της ευέλικτης δομής των μεταποιητικών επιχειρήσεων.

Τόνισε, δε, ότι σήμερα πολλές βιομηχανίες διάφορων προϊόντων εξετάζουν να δώσουν δεύτερη ζωή σε προϊόντα με την αξιοποίησή τους. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Rolls-Royce και την κατασκευή τουρμπίνων  αεροπλάνων. Η νέα τάση της βιομηχανίας είναι να μην παραδίδει νέες μηχανές αεροπλάνων, αλλά να κατασκευάζει νέα προϊόντα από την επαναχρησιμοποίηση προηγούμενων.