Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ημερίδα ΣΥΡΙΖΑ για παραλιακό μέτωπο-Η ενοποίηση να μην είναι χαμένη ευκαιρία

Οι παριστάμενοι συμφώνησαν πως το έργο είναι το μεγαλύτερο project στην μετα-κορωνοϊό εποχή για την πόλη- Οι τοποθετήσεις των φορέων.

Το μεγάλο έργο της ενοποίησης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης που θα επεκτείνεται σε επτά δήμους αποτέλεσε το κύριο ζήτημα των εργασιών της ημερίδας για το προτεινόμενο πολεοδομικό σχέδιο που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.

Περιφέρεια, δήμος αλλά και φορείς που εμπλέκονται και επηρεάζονται άμεσα από το μεγαλόπνοο αυτό έργο έθεσαν επί τάπητος την πορεία του έργου. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν την εκτίμηση πως σε ορισμένα σημεία εντοπίζεται ανεπάρκεια και πως δεν έχει δοθεί η δέουσα σημασία για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδίου για το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης.

Όλοι συμφώνησαν πως η ανάπλαση και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου από το Αγγελοχώρι ως το Καλοχώρι αποτελεί το μεγαλύτερο project της Θεσσαλονίκης στη μετά-κορωνοϊό εποχή. Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, παρά τις καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας, βγήκε σε δημόσια διαβούλευση ενώ, όπως εκτιμά η περιφέρεια, έως το τέλος του τρέχοντος έτους ή το αργότερο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023, θα έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για το έργο, ώστε να περάσει στο στάδιο της υλοποίησης.

Ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αμπατζάς, καλωσορίζοντας τους πολίτες αλλά και τα μέλη της Αυτοδιοίκησης στην ημερίδα και σημείωσε πως η εκδήλωση αποτελεί ευκαιρία να συνομιλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με την πόλη.

Ξεκινώντας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, που τοποθετήθηκε διαδικτυακά, ευχαρίστησε τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοβουλία αυτή ενώ τόνισε πως στόχος της προεδρίας είναι η σύνθεση πάρα τις επιμέρους διαφορές που θα ωφελήσει το έργο. Ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε το έργο ως μία πολύ σημαντική παρέμβαση που θα αλλάξει ριζικά την πόλη.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην απόδοση του στρατοπέδου του Παύλου Μελά, έργο που προχώρησε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. «Έχετε αποδείξει θέλησή σας να ακούσετε και να προτείνετε και για αυτό θα καταλήξουμε όλοι μαζί σε μια κοινή περπατησιά», είπε ο κ. Τζιτζικώστας απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών αλλά και οι αναπτυξιακές ιδιότητες που θα δημιουργηθούν στην πόλη αποτελούν βασικές επιδιώξεις της ενοποίησης του παραλιακού μετώπου. «Ήρθε η ώρα η Θεσσαλονίκη να ξαανααγκαλιάσει τη θάλασσα. Δυστυχώς σήμερα δεν την εκμεταλλευόμαστε όπως θα έπρεπε».

Στη αναφορά του στις έως τώρα παρεμβάσεις σημείωσε ότι «ήδη ξεκινήσαμε τις εργασίες δυτικά του λιμανιού και θέλουμε να μπει ένα τέλος στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής. Σκοπός μας είναι άλλωστε οι ήπιες μορφές ποδηλατοδρόμων πεζοδρόμων χωρίς να επέμβουμε βίαια στο περιβάλλον».

«Είναι ένα έργο που αξίζει να το περπατήσουμε μαζί. Θα δούμε σε ποιο βαθμό οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ να ενταχθούν στη συνολική πρόταση. Ελπίζουμε, όμως, το έργο αυτό να μην προκαλέσει διαφωνίες και προσφυγές», τόνισε ενώ πρόσθεσε ότι η πρώην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε στην πράξη ότι τέτοιου είδους έργα θέλει να τα στηρίζει και να τα προχωράει. «Ξεκινήσαμε πριν τέσσερα χρόνια την προσπάθεια για το παραλιακό μέτωπο και είχε αγκαλιαστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Παίρνοντας τον λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας ανέφερε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έτρεξε τις διαδικασίες και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ή το αργότερο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023, θα έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για το έργο. «Πήραμε την πρωτοβουλία να ενημερώσουμε πάνω από 130 φορείς και συλλογικότητες για να τοποθετηθούν επί του ζητήματος. Όταν ολοκληρωθεί θα ξέρουμε ότι βαδίζουμε σε ασφαλή μονοπάτια. Δυστυχώς έχουμε το προνόμια να διαιρούμαστε για έργα που έχουν εξαγγελθεί και η πόλη ταλαιπωρείται», τόνισε.

Παράλληλα, ο ίδιος αφότου διερωτήθηκε γιατί η πόλη έχει στραμμένη την πλάτη στη θάλασσα, παρουσίασε το ειδικό χωρικό σχέδιο του παραλιακού μετώπου. «Η μελέτη του σχεδίου θα συμβάλει στην ανάπτυξη νέων τοποσήμων. Σκοπός μας είναι η ανάδειξη μεγάλης εικόνας που θα περιλαμβάνει ενίσχυση κινητικότητας, στην οικονομική ανάπτυξη αλλά και στη δημιουργία συνεχόμενης παράκτιας ζώνης για απρόσκοπτη μετακίνηση με ποδήλατο».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, αφότου ευχαρίστησε με τη σειρά του τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοβουλία της ημερίδας σχολίασε ότι "σήμερα συζητάμε για την προοπτική σε έναν ενιαίο σχέδιασμο στο παραλιακό μέτωπο και επιθυμούμε η πόλη να γίνει πόλος έλξης, ανάπτυξης και προοπτικής".

«Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του δήμου Θεσσαλονίκης παράλληλα με το δικό μας ειδικό πολεοδομικό σχέδιο». «Είμαστε σε μια προσπάθεια για την αλλαγή της πόλης. Βάζουμε τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της ανάπτυξης».

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε ότι δεν θέλουμε η ενοποίηση του μέτωπο να είναι χαμένη ευκαιρία αλλά διαμέσω του διαλόγου επιθυμούμε να βελτιώσουμε την πρόταση».

«Οι αδυναμίες πρέπει να εντοπιστούν. Θέλουμε το παραλιακό μέτωπο να είναι ένας αναπτυξιακός χώρος και επιθυμούμε να αναβαθμιστούν οι προτάσεις», πρόσθεσε. «

Διαχρονικά μας ξέρουν για τον Θερμαϊκό κόλπο και για τον λόγο αυτόν δεν θέλουμε να κάνουμε τα ίδια λάθη», υποστήριξε.«Οφείλει να ανοίξει η συζήτηση για τον υπόλοιπο Θερμαϊκό κόλπο που δεν περικλείεται στο σχέδιο».

«Το ειδικό πολεοδομικό δεν μπορεί να απαντήσει στο θέμα της στρατηγικής της πόλης, χρειάζεται να προστεθούν πράγματα», τόνισε ο βουλευτής και διερωτήθηκε κλείνοντας «μήπως μαζευτεί πολλές χρήσεις στο παραλιακό μέτωπο».

Από την πλευρά της η τομεάρχης Τουρισμού, Κατερίνα Νοτοπούλου, αναφέρθηκε στη σημασία του παραλιακού μετώπου ενώ άφησε αιχμές για ανεπάρκειες στο ειδικό χωρικό σχέδιο που εκπονήθηκε.

«Το παραλιακό μέτωπο θα γίνει στόχος ανάπτυξης και τουριστικής αναβάθμισης. Η ανάπλαση αυτή θα συμβάλει στη δημιουργία νέας μητροπολιτικής ταυτότητας της πόλης και για αυτό επιδιώκουμε η πόλη να εξελιχτεί σε σύγχρονο κέντρο υπερεθνικης εμβέλειας», τόνισε ενώ σημείωσε πως για να πετύχει θα πρέπει να στηριχτεί στα αυτονόητα, στη βιωσιμότητα, ανθεκτικότητα.

«Έχουμε ενστάσεις ως προς το τι πετυχαίνουμε και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, οι αναφορές στο ειδικό πολεοδομικό σχέδιο είναι ανεπαρκείς». «Οικοπεδοποείται το παραλιακό μέτωπο και αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα», πρόσθεσε η ίδια.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Γιάννης Μασούτης, αναφέρθηκε από την πλευρά του πως η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου δεν αποτελεί μόνο μία αισθητική αναβάθμιση αλλά ένα έργο που θα τονώσει την τοπική οικονομία σε μια πολύ σημαντική περίοδο και θα προβάλλει διεθνώς τη Θεσσαλονίκη.

«Με συνεργασία όλων των φορέων θα δούμε ολοκλήρωση του έργου. Θα δούμε τη Θεσσαλονίκη να γίνεται ένα σύγχρονο μητροπολιτικό κέντρο», τόνισε.

Σημαντική ήταν και η παρέμβαση του προέδρου των ξενοδόχων, Ανδρέας Μανδρίνος, ο οποίος και τόνισε ότι η ενοποίηση αποτελεί το πιο μεγαλόπνοο έργο και για προώθηση τουρισμού.

«Όταν ολοκληρωθεί το έργο, η άναρχη και υποτυπώδης ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης του παραλιακοί μετώπου που μετέτρεψε το στολίδι σε ακαλαίσθητο τόπο θα αποδοθεί και πάλι στην πόλη όπως του αξίζει».

Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας πως «ζούμε σε μια πόλη που βιώνει συνεχή στασιμότητα και ήρθε η ώρα να αποβάλλουμε την αρρωστημένη αυτή νοοτροπία και να πάμε μπροστά».