Skip to main content

Ημερίδα Voria-Μπακούρας: Κανένα θέμα επάρκειας φυσικού αερίου - Έξυπνα δίκτυα με 150 εκατ.

Ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ διαβεβαίωσε ότι παρά την ενεργειακή κρίση δεν θα υπάρξουν προβλήματα στα δίκτυα παροχής φυσικού αερίου.

Τη διαβεβαίωση ότι παρά την ενεργειακή κρίση δεν θα υπάρξουν προβλήματα βιωσιμότητας των δικτύων παροχής φυσικού αερίου έδωσε κατά τη διάρκεια της ημερίδας της Voria.gr o γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Λεωνίδας Μπακούρας.

Αρχικώς αναφέρθηκε στα τεράστια, όπως είπε, οφέλη της χρήσης του φυσικού αερίου το οποίο παραγκώνισε το πετρέλαιο και άλλα είδη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ωφελήθηκε σημαντικά και το περιβάλλον της Θεσσαλονίκης «αφού εξαφανίστηκε η αιθαλομίχλη».

Μίλησε για την αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου θυμίζοντας ότι πριν 22 χρόνια η τιμή του ήταν ιδιαίτερα προσιτή, ξεκινώντας από 0,60 το κυβικό, ενώ έφτασε σήμερα στον οικιακό καταναλωτή στο 1,40 ευρώ.

Ανέφερε ότι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ όλα αυτά τα χρόνια έχει κάνει επενδύσεις στην κατασκευή δικτύων ύψους 650 εκατ. ευρώ ενώ θα συνεχίσει να κάνει επενδύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ με έξυπνα όπως τα χαρακτήρισε δίκτυα.

Ο κ. Μπακούρας είπε ότι το δίκτυο μπορεί να μετατραπεί και να αξιοποιήσει το βιομεθάνιο ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει ορίζοντας μετά από περίπου 20 χρόνια και για αξιοποίηση του υδρογόνου περνώντας έτσι και στη λεγόμενη πράσινη ενέργεια.

Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα ανεφοδιασμού λέγοντας ότι η εξάρτησή μας από το ρωσικό αέριο είναι στο 33%, το υγροποιημένο αέριο που λαμβάνουμε φτάνει το 45% ενώ το υπόλοιπο φυσικό αέριο έρχεται μέσω ΤΑΡ. Αναφέρθηκε στα σημαντικά σε εξέλιξη έργα όπως η πλωτή πλατφόρμα FSRU στην Αλεξανδρούπολη όπου θα παραδίδεται το LNG και θα διανέμεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Ο κ. Μπακούρας τόνισε ότι το θέμα σήμερα είναι να έχουμε ανταγωνιστικές τιμές ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα επάρκειας φυσικού αερίου προσθέτοντας ότι «προσιτές τιμές θα έχουμε μόνο εάν επιβληθεί πλαφόν».

Έκανε εκτενή αναφορά στα έργα που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια προκειμένου ύψους 900 εκατ. ευρώ για να πάει το φυσικό αέριο σε όλες τις πόλεις «καθώς τώρα το 30% των πόλεων έχουν φυσικό αέριο». Είπε ότι σήμερα σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 500.000 μετρητές φυσικού αερίου και έως το 2030 θα γίνουν 1.000.000.

Άσκησε κριτική στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που υπάρχουν στα ΕΣΠΑ και ζήτησε να καταργηθούν ενώ είπε ότι προσδοκούν μέσω του νέου ΕΣΠΑ να βοηθηθούν οι καταναλωτές -οικιακοί, επαγγελματίες και δημόσιο- να επιδοτηθούν έτσι ώστε να αλλάξουν τους λέβητες με νέας γενιάς οι οποίοι είναι αποδοτικότεροι και λειτουργούν με μειωμένη κατανάλωση.