Skip to main content

Ημερίδα Voria - Σδούκου: Εφικτός ο στόχος της απεξάρτησής μας από το ρωσικό αέριο το 2027

Η τοποθέτηση της γενικής γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων, Αλεξάνδρας Σδούκου, στην ημερίδα της Voria.gr για την ενεργειακή κρίση

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό πλεονέκτημα σε επίπεδο υποδομών, ώστε να επιτύχει τον στόχο της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο το 2027, χρονιά που έχει θέσει ως ορόσημο η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων, Αλεξάνδρα Σδούκου, στην ημερίδα της Voria.gr με θέμα «Ενεργειακή κρίση και Βόρεια Ελλάδα: Προκλήσεις, ευκαιρίες και προοπτικές».

Μιλώντας στο δεύτερο πάνελ με τη θεματική «Οι ενεργειακές υποδομές που αναβαθμίζουν τη Βόρεια Ελλάδα», η κ. Σδούκου επισήμανε ότι η χώρα είχε τη διορατικότητα από το 2000 να φτιάξει μία κρίσιμη ενεργειακή υποδομή, τον σταθμό Ρεβυθούσας, τον οποίο η κυβέρνηση είχε επίσης τη διορατικότητα να την επεκτείνουμε αναβαθμίζοντας χωρητικότητά της. «Ως Έλληνες πρέπει να είμαστε περήφανοι γι' αυτόν τον στρατηγικό σχεδιασμό», είπε χαρακτηρίζοντας τον σταθμό «πολυεργαλείο» που διασφαλίζει την τροφοδοσία και άλλων χωρών και επισημαίνοντας ότι η αναβάθμιση αυτή έχει τριπλασιάσει τις εξαγωγές αερίου προς τη Βουλγαρία. Σχετικά με την ενεργειακή αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει μέχρι το 2026-27, σημείωσε πως αιχμή του δόρατος είναι οι πλωτοί σταθμοί LNG. Σε ό,τι αφορά τις σχετικές υποδομές, ανέφερε πως το FSRU της Αλεξανδρούπολης θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023, ενώ υπό ωρίμανση είναι ένας ακόμη αντίστοιχος σταθμός στη Νότια Ελλάδα. «Με αυτές τις δύο σημαντικές υποδομές πιστεύω ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να εκπληρώσει το ορόσημο αυτό για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο», είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Σδούκου αναφέρθηκε και στον αγωγό ΤΑΡ, σχετικά με τον οποίο είπε πως έχουν ξεκινήσει οι αδειοδοτικές διαδικασίες για να αναβαθμιστεί ο σταθμός συμπίεσης του Έβρου και ο αντίστοιχος στις Σέρρες. «Όταν ολοκληρωθεί αυτό το έργο θα μιλάμε για διπλασιασμό της μεταφορικής ικανότητας αγωγού που φέρνει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν», τόνισε και πρόσθεσε πως σημαντικός παράγοντας προς την κατεύθυνση της ενεργειακής αυτονομίας είναι ο αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας. Στην εικόνα αυτή αναμένεται να προστεθεί και ο αγωγός Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, που, όπως σημείωσε η κ. Σδούκου, βρίσκεται στις ράγες και θα ξεκινήσει σύντομα η κατασκευή του με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2025. «Και το συγκεκριμένο έργο υποδομής θα μπορέσει να βοηθήσει το όραμα της χώρα να είναι gas hub προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», τόνισε.

Για την απολιγνιτοποίηση

Σε ερώτηση σχετικά με την απολιγνιτοποίηση και αυτή σχεδιάστηκε βιαστικά, η ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων, υποστήριξε πως η Ελλάδα κέρδισε όταν το 2019 αποφάσισε να ακολουθήσει το «δύσκολο μονοπάτι» για μια οικονομία απαλλαγμένη από άνθρακα. Θέτοντας τον στόχο και σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα με το σχέδιο δίκαιης μετάβασης καταφέραμε να λάβουμε πρώτοι τη χρηματοδότηση. Δεν νομίζω ότι οι Βρυξέλλες θα ενέκριναν θα 1,6 δισ. σε μία βιαστική απολιγντιοποίηση. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα πήγε στις Βρυξέλλες με συγκροτημένο και κοστολογημένο σχέδιο και καταφέραμε και τα χρήματα να πάρουμε», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι λόγω των έκτακτων γεγονότων η κυβέρνηση κατάφερε να τη μεταθέσει έχοντας τα χρήματα, θέτοντας στο μεσοδιάστημα νέες πολιτικές. Ο επαναπροσδιορισμός των πολιτικών, όπως είπε, δεν είναι ελληνική πρωτοπορία, καθώς όλες οι χώρες το κάνουν στοχεύοντας στο μέγιστο αποτέλεσμα με τη μικρότερη οικονομική επιβάρυνση. Γι' αυτό, ανέφερε, σήμερα λειτουργούν πλήρως οι λιγνιτικές μονάδες του Αγίου Δημητρίου και της Μελίτης, διπλασιάζοντας την παραγωγή τους. «Αυτό δεν παρεκκλίνει από τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό μας, που είναι πράσινη μετάβαση», είπε, τονίζοντας πως στη χώρα συντελείται πράσινη κοσμογονία σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ και την ενεργειακή εξοικονόμηση.

Ερευνητικές γεωτρήσεις στα Ιωάννινα

Η κ. Σδούκου αναφέρθηκε και στις ερευνητικές γεωτρήσεις που πρόκειται να γίνουν στην Ήπειρο σε εντοπισμένο κοίτασμα βορείως των Ιωαννίνων. Όπως είπε, αναμένεται η ανάδοχος εταιρεία να καταθέσει άμεσα στο υπουργείο τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να εκτελέσει τη γεώτρηση εντός του 2023. Παρότι απέφυγε να κάνει εκτιμήσεις σχετικά με την αξία του κοιτάσματος, σημείωσε ότι αν πράγματι επιβεβαιωθεί η παρουσία φυσικού αερίου και το μέγεθος είναι μεγάλο, τα Ιωάννινα θα αποτελέσουν σημαντική περιοχή τροφοδοσίας.

Η ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων μίλησε και για την εξόρυξη του Πρίνου της Καβάλας, στην οποία, όπως είπε, γίνεται σημαντική πρόοδος. Ανέφερε πως θα παραταθεί κατά 10 με 15 χρόνια η υφιστάμενη επένδυση για παραγωγή του κοιτάσματος στο κομμάτι Ε, ενώ η εταιρεία δρομολογεί να μετατρέψει τους εξαντλημένους ταμιευτήρες του Πρίνου σε αποθήκες μόνιμης αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, επένδυση που στηρίζει η κυβέρνηση, έχοντας εξασφαλίσει πόρους από Ταμείο Ανάκαμψης.