Skip to main content

Ημερίδα Voria: Επενδύσεις 140 εκατ. από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ μέχρι το 2024

Νέες επενδύσεις φέρνει σε βάθος τετραετίας η εταιρεία φυσικού αερίου ΕΔΑ ΘΕΣΣ σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία - Στόχος για αύξηση καταναλωτών κατά 25%

Επενδύσεις ύψους 140 εκατ. ευρώ σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία τα επόμενα τέσσερα χρόνια η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της ημερίδας της Voria.gr ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Λεωνίδας Μπακούρας.

Ο κ. Μπακούρας επισήμανε πως στόχος της εταιρείας είναι να αυξήσει μέχρι το 2024 τους καταναλωτές της Θεσσαλονίκης κατά 25%, να γίνουν δηλαδή 453.000 από 363.000 αλλά και να να αυξηθούν οι διανεμόμενοι όγκοι αερίου κατά 28%. Παράλληλα έκανε λόγο για αύξηση ποσοστού διείσδυσης κατά 21% αλλά και επέκταση και ενίσχυση δικτύου χαμηλής και μέσης πίεσης κατά 19,5%. Όπως τόνισε ο κ. Μπακούρας, τα επενδυτικά αυτά πλάνα θα οδηγήσουν σε ψηφιακή αναβάθμιση και κερδοφορία 180 εκατ. ευρώ μεχρι το 2024.

Σημειώνεται ότι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ αυτή την στιγμή καλύπτει το 61% των περιοχών ευθύνης με στοχευμένες και αποδοτικές επενδύσεις που φτάνουν 557 εκατ. ευρώ σε υποδομές ενώ ενδεικτικά έχει μοιράσει μερίσματα 60 εκατ. ευρώ στους μετόχους μόνο την τελευταία τριετία.

Παράλληλα ο κ. Μπακούρας, σημείωσε ότι υπάρχει πλεόν η προοπτική για την ανάπτυξη υποδομών δικτύου φυσικου αερίου και σε άλλες περιοχές της χώρας, κάτι που όπως τόνισε βοηθά το έργο της εταιρείας, που συνεχίζει την υλοποίηση του σχεδιασμού της φτάνοντας σε περισσότερα μέρη της Ελλάδας.

Ακόμα, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην οικονομία και την αγορά ενέργειας, κάνοντας λόγο για σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος, ιστορικά χαμηλά επιτόκιαδανεισμού, μείωση φόρων σε κέρδη και μερίσματα και φυσικά ευνοϊκό κλίμα για επενδύσεις με σταθερές αποδόσεις στον κλάδο και εγκεκριμένη ρυθμιζόμενη απόδοση από τη ΡΑ.

Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Μπακούρας, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ κέρδισε το στοίχημα της ανάπτυξης και της ενεργειακής μετάβασης με μείωση του ενεργειακού κόστους για βιομηχανία, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Τέλος, πέτυχε την άρση ενεργειακού αποκλεισμού και ενεργειακή ασφάλεια σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία και, όπως σημείωσε ο κ. Μπακούρας, την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της επίτευξης των στόχων μείωσης των ρύπων που έχει θέσει η χώρα και αποδοτικές επενδύσεις με υψηλή κερδοφορία και ισχυρό θετικό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες.

Όσον αφορά τη χρονιά που μας πέρασε, οι ενεργοποιημένοι μετρητές φτάνουν τους 26.563, το δίκτυο (4 + 19 ΒAR) έφτασε τα 103,6 χλμ., οι συνολικές Επενδύσεις τα 28,3 εκατ ευρώ, η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) τα 41,5 εκ. €  και η κερδοφορία (Κέρδη μετά από φόρους) τα 19,9 εκατ. ευρώ.