Skip to main content

Ημερίδα Voria - Γεράνης: Ρεύμα για 75.000 νοικοκυριά με την Εγνατία Διαχείριση Αποβλήτων

Στη σημαντικότητα της κυκλικής οικονομίας στάθηκε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας και ανέπτυξε το όραμα για την Εγνατία Διαχείριση Αποβλήτων

Την ανάγκη στροφής στην κυκλική οικονομία τόνισε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, μιλώντας στην ημερίδα της Voria.gr για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ.

Ο κ. Γεράνης τόνισε πως στο επίκεντρο της κυκλικής οικονομίας είναι η δεύτερη ευκαιρία σε κάθε προϊόν για μείωση των αποβλήτων που οδηγούν στην ταφή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το μοντέλο "αγοράζω - καταναλώνω - πετάω" πάει στην άκρη». Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ-ΚΜ σημείωσε πως η κυκλική οικονομία απαντά στο περιβάλλον, ενώ δημιουργεί θέσεις εργασίας και οικονομία κλίμακος αξιοποιώντας τη λεγόμενη βιομηχανική συμβίωση, που βασίζεται στο ότι τα απόβλητα μιας επιχείρησης είναι χρήσιμα για μια άλλη επιχείρηση. Τόνισε, παράλληλα, ότι διαμορφώνει προκλήσεις για τους πολιτικούς θεσμούς, που πρέπει να στηρίξουν την προσπάθεια. «Χωρίς την πολιτική βούληση για την άρση των νομικών, γραφειοκρατικών εμποδίων για την εφαρμογή ενός σαφούς κανονιστικού πλαισίου, οι χάρτες, οι στρατηγικές για μια βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη δυστυχώς θα μείνουν γράμμα κενό», υπογράμμισε.

Ο κ. Γεράνης ανέφερε ότι η 4η βιομηχανική επανάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι ριζοσπαστική, αλλά θα πρέπει να αποφύγει τις επιπτώσεις που έφερε η προηγούμενη στο περιβάλλον. «Αν θέλουμε πραγματικά να δώσουμε βαρύτητα δημιουργώντας μία πλατιά συμμαχία απέναντι στην κλιματική αλλαγή πρέπει να παντρέψουμε 4η βιομηχανική επανάσταση με την κυκλική οικονομία. Πρέπει να γίνει ένας κρίκος που δεν πρέπει να τον διαπεράσει κανείς», επισήμανε, σημειώνοντας πως πλέον η πολιτεία δίνει τα εργαλεία για να γίνει αυτό πράξη.

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ-ΚΜ αναφέρθηκε και στο σχέδιο για την Εγνατία Διαχείριση Αποβλήτων, που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενιαίου φορέα των περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας, ο οποίος θα αναλάβει την κατασκευή μονάδας διαχείρισης των περίπου 500 εκατ. τόνων υπολειμμάτων που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν για παραγωγή ενέργειας. Όπως είπε, το έργο θα παράγει ενέργεια ικανή να εξυπηρετήσει 75.000 νοικοκυριά και να στηρίξει το δίκτυο τηλεθέρμανσης των περιοχών όπου επί δεκαετίες χτυπά η ενεργειακή καρδιά της χώρας.