Skip to main content

Ημερίδα Voria-Ζέρβας: Εξασφαλίσαμε 160 εκατ. ευρώ για την πόλη και διεκδικούμε ακόμα 100

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης απηύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα της Voria.gr και αναφέρθηκε στα έργα που έχει εξασφαλίσει ή διεκδικεί ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Τα έργα που έχει εξασφαλίσει ή διεκδικεί προς ένταξη σε εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 260 εκατ. ευρώ παρουσίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας στην ημερίδα της Voria.gr για το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ.

Ο δήμαρχος τόνισε πως οι χρηματοδοτήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της ειλικρινούς και ουσιαστικής συνεργασίας που υπάρχει επιτέλους ανάμεσα στην πολιτεία και την τοπικής αυτοδιοίκηση και αποτελεί μεγάλη κατάκτηση, καθώς, όπως είπε, μόνο μέσα από τη συνέργεια και τη σύμπνοια μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις, την υγειονομική, την οικονομική και την ενεργειακή.

Διαβάστε ακόμη: Ημερίδα Voria - Τζιτζικώστας: 1,4 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ στην Κ. Μακεδονία - 8.500 έργα

Ο κ. Ζέρβας ανέφερε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης στα τρία χρόνια της διοίκησής του έχει εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις ύψους 160 εκατ. ευρώ εκ των οποίων:

- 40 εκατ. ευρώ από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

- 57 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με ήδη 5 ενταγμένα έργα και άλλα 4 σε αναμονή.

- 35 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο – ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ – ΠΔΕ, με 30 ενταγμένα έργα και 2 υπό ένταξη.

- 20+7 εκατ. ευρώ, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο από την ΕΤΕπ, προσανατολισμένο σε 30 έργα.

Μάλιστα, σημείωσε πως, ενώ όλη την προηγούμενη περίοδο το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου ανερχόταν περίπου στα 20, το φετινό ανέρχεται στα 36 εκατ. ευρώ και αναμένεται ακόμη μεγαλύτερο το επόμενο.

Ο δήμαρχος επισήμανε ότι από τα 40 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης τα 30 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην αστική αναζωογόνηση και εμπορική ανασυγκρότηση σημαντικών για την πόλη δρόμων και περίπου 10 εκατ. για την μετατροπή σε smart city με έργα όπως Έξυπνες διαβάσεις, Σύστημα φυσικής ασφάλειας κτιρίων με οπτικούς αισθητήρες, Σύστημα καταμέτρησης και κατηγοριοποίησης οχημάτων με χρήση αισθητήρων, Έξυπνος φωτισμός και αναβάθμιση συστημάτων για την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Τόνισε επίσης ότι ολοκληρώθηκαν τάχιστα οι σχετικές διαδικασίες, ώστε σήμερα ο δήμος να είναι σε θέση να ανακοινώσει ώριμα σχέδια για την πόλη μέχρι το φθινόπωρο.

Σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ ο κ. Ζέρβας είπε πως στην περίοδο 2014-2020 υπάρχουν 33 ενταγμένα έργα προϋπολογισμού περίπου 40 εκατ. ευρώ περίπου, η υλοποίηση των περισσοτέρων από τα οποία γίνεται τα τελευταία 3 χρόνια. Παράλληλα, ο δήμος διεκδικεί και εν πολλοίς έχει πετύχει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτήσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ από τη νέα προγραμματική περίοδο, δηλαδή υπερδιπλάσιους πόρους. «Αυτά δεν είναι αριθμοί. Αυτά τα χρήματα αφορούν την ανάπλαση Αριστοτέλους, το Deck παλιάς παραλίας, την ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου και του Ντεπώ, της περιοχής του τερματικού σταθμού του μετρό της Ν. Ελβετίας και την περιοχή γύρω από το Μουσείο Ολοκαυτώματος, την ανάπλαση της περιοχής γύρω από το νέο γηπέδο του ΠΑΟΚ. Αφορούν αναπλάσεις σημαντικών οδών και την ενίσχυση του δικτύου ποδηλατοδρόμων. Και κοντά σ' αυτά είναι τα μεγάλα έργα: μετρό, fly over, οδικοί και σιδηροδρομικοί άξονες και κόμβοι, στρατόπεδο Π. Μελά. Εδώ είμαστε ως επισπεύδοντες και άρωγοι. Ούτε κουνάμε το δάχτυλο, ούτε χτυπάμε το χέρι στο τραπέζι, ούτε κάνουμε γενναίες αλλά φθηνές δηλώσεις. Το παρελθόν έδειξε πόσο αποτελεσματικές είναι αυτές οι συμπεριφορές», τόνισε ο δήμαρχος.

Ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε ότι τα 260 εκατομμύρια ευρώ είναι στόχος υψηλός για τον δήμο, αλλά αυτόν διεκδικούμε και αυτόν παλεύουμε και πρόσθεσε ότι παρά τις δυσκολίες της πανδημίας και του ενεργειακού κόστους υλοποιούνται μικρά και μεγάλα έργα παντού, σε κάθε κοινότητα, σε κάθε γειτονιά.

«Η πόλη που μου έκανε την τιμή να με εκλέξει δήμαρχο είναι πόλη με δυνατότητες. Το γνώριζα το 2019 αλλά σήμερα πλέον είναι βέβαιος. Και υπάρχει πλέον αυτό για το οποίο αγωνιστήκαμε: η ατζέντα πόλης. Μεθοδικά τη σχεδιάσαμε, τη μελετήσαμε, τη χρηματοδοτήσαμε. Όσο σημαντικό είναι να ολοκληρωθούν όλα αυτά που σχεδιάζονται άλλο τόσο σημαντικό είναι να απαλλαγεί από την απαισιοδοξία και την καχυποψία. Για να το πετύχουμε πρέπει να ξεπεράσουμε διχασμούς – να ενώσουμε δυνάμεις. Εγώ το λέω «Συμμαχία του Καλού και της Δημιουργίας για την πόλη» και είναι ένα άλλο μοντέλο πολιτικής λειτουργίας για τη Θεσσαλονίκη. Μια άλλη προσέγγιση. Προσέγγιση που αφήνει πίσω της τα αίτια της καθυστέρησης και βάζει σε πρώτο πλάνο τις λύσεις. Γιατί επιτέλους υπερβαίνουμε τη μόνιμη αντίδραση που υπάρχει από κάποιους στην πόλη μας, που αρέσκονται μόνο να συζητούν, που χαίρονται όταν δε γίνεται τίποτα, που επιζητούν προβλήματα στις λύσεις και όχι λύσεις στα προβλήματα. Τους επαγγελματίες ευαίσθητους, που περιφέρουν την πολιτική, αυτοδιοικητική ή όποια περσόνα τους αδιαφορώντας για το παρόν και το μέλλον της πόλης», είπε ο δήμαρχος.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Ζέρβας τόνισε πως στόχος είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη πόλη με υποδομές, έξυπνη, βιώσιμη, καθαρή, με οικονομική δραστηριότητα, δημογραφική ανάκαμψη και γεωπολιτική εμβέλεια.

Δείτε live: