Skip to main content

Ημερίδα Voria - Δούμας: Task Force για τον συντονισμό 9+1 κρίσιμων παρεμβάσεων στην πόλη

Ο αρχιτέκτων-πολεοδόμος μιλώντας στην ημερίδα της Voria.gr μίλησε για την ανάγκη σύστασης φορέα συντονισμού για τις αναπλάσεις στη Θεσσαλονίκη.

Στην ανάγκη σύστασης ενός προσωρινού κεντρικού φορέα που να συντονίσει τον χωρικό σχεδιασμό στην πόλη και να αποτελέσει ομπρέλα για τις αναπλάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αναφέρθηκε ο αρχιτέκτων και πολεοδόμος, Τάκης Δούμας, μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε η Voria.gr με θέμα τις ευκαιρίες που ανοίγουν το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ για την ελληνική οικονομία, που διεξάγεται στο Mediterranean Palace Hotel. Παράλληλα, σχολίασε και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής γύρω από τη λεωφόρο Γεωργικής Σχολής, που δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει ως Μακεδονική Ριβιέρα.

Παράλληλα, ο κ. Δούμας άφησε αιχμές για την «εργαλειοποίηση των απόψεων πολλών ατόμων στην πόλη».

Ο ίδιος παρομοίασε τον εαυτό του με ένα μικρό... ΣΔΙΤ καθώς ήταν ο μόνος ιδιώτης στο πάνελ.

Ο κ. Δούμας αφού μίλησε για την ανάγκη σύστασης εντός συντονιστικού οργάνου για τον έλεγχο των αναπλάσεων στη Θεσσαλονίκη, που σύμφωνα με τον ίδιο είναι 9+1 κρίσιμες παρεμβάσεις. Ενδεικτικά ανέφερε την ανάπλαση στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, την ανάπλαση της ΔΕΘ, την ανάπλαση της νέας Τούμπας, του στρατοπέδου του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά και του Κόδρα αλλά και το ThessIntec. Ο ίδιος τόνισε πως το σημαντικότερο αυτών είναι το παραλιακό μέτωπο.

«Οι παρεμβάσεις αυτές προέκυψαν κυρίως από μεμονωμένες πρωτοβουλίες αυτοδιοικητικών παραγόντων, όπως η πρόταση του περιφερειάρχη για το παραλιακό μέτωπο και οι προτάσεις των δήμων», τόνισε για να προσθέσει πως η πόλη είναι ακυβέρνητη. «Έστω σε ένα προσωρινό διάστημα καλό είναι να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό, μία task force, που να συντονίσει τον χωρικό σχεδιασμό στην πόλη που να μην έχει διοικητική υπόσταση αλλά να συντονίζει με έναν οργανωμένο τρόπο, με αρχή μέση και τέλος όλον τον χωρικό σχεδιασμό στην πόλη που είναι πραγματικά ακυβέρνητος», σημείωσε.

«Αυτό που επιβεβαιώθηκε μετά από την κατάργηση του οργανισμού ρυθμιστικού ήταν η έλλειψη συντονισμού. Αυτό το είδαμε από το 2016, όταν ο Πάρις Μπίλλιας ήταν ακόμη πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, καταλάβαμε πως υπάρχει μία πολυδιάσπαση», σημείωσε.

Ο ίδιος σχολίασε πως δεν είναι υπέρ της επιστροφής ενός οργανισμού όπως ο οργανισμός ρυθμιστικού αλλά παραδέχτηκε πως απουσιάζει ένας φορέας που θα προτεραιοποιεί τα πράγματα.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση αναφορικά με τον χαρακτηρισμό ως διατηρητέων κτηρίων των περιπτέρων 1, 2, καθώς και του κτηρίου Διοίκησης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης που προτείνει το τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών & Διατηρητέων Κτηρίων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αθλητισμού του υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), σύμφωνα με όσα τονίζει η Κίνηση Πολιτών «ΔΕΘ - Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη», αλλά και την πιθανότητα κάτι τέτοιο να δημιουργήσει κωλύματα στην ανάπλαση, ο ίδιος τόνισε πως πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο και τελειωμένο ζήτημα. «Το θέμα της ΔΕΘ τελείωσε και αυτό δεν αλλάζει, το ζήτημα της ανάπλασης έκλεισε», ξεκαθάρισε ο ίδιος, ενώ αναφερόμενος σε συνάντησή του με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, είπε πως δεν είναι δυνατόν οποιαδήποτε υπηρεσία να συζητήσει θέμα που έχει κλείσει από γνωμοδοτικού όργανο του υπουργείου Πολιτισμού.

Μπορεί η περιοχή στη λεωφόρο Γεωργικής Σχολής να μετατραπεί σε μία... Μακεδονική Ριβιέρα;

Σε ερώτηση αναφορικά με την ανάδειξη της περιοχής κοντά στο ΙΚΕΑ, στη λεωφόρο Γεωργικής Σχολής ο κ. Δούμας έκανε λόγο για μία Μακεδονία Ριβιέρα που μπορεί να αποκτήσει υπερτοπικό χαρακτήρα.

«Από τη μελέτη του παραλιακού μετώπου είναι αναγκαίο να αναδειχθεί το τμήμα που βρίσκεται στη μέση του μέτωπο, από την περιφέρειακη τάφρο έως τα ΙΚΕΑ και όχι μόνο το παραλιακό κάτω από τη λεωφόρο Γεωργικής Σχολής αλλά και το από πάνω κομμάτι», τόνισε ο αρχιτέκτονας.

«Η ανάδειξη του σημείου αυτού έχει γίνει διαχρονικά με διάφορες προτάσεις τόσο με το παραλιακό μέτωπο όσο και με την πρόταση της διπλής παρέμβασης για το ενδεχόμενο υλοποίησης του γηπέδου του Άρη σε μία έκταση παρακείμενη του σημείου καθώς είναι μία περιοχή με χαρακτηριστικά Ριβιέρας», είπε ο ίδιος. Μάλιστα, ο κ. Δούμας ήταν αυτός που είχε ονομάσει παλιότερα την περιοχή ως Μακεδονική Ριβιέρα.

Ο χώρος αυτό μπορεί να αναδειχθεί σε μία υπερτοπική περιοχή με καταστήματα, γραφειακοούς χώρους, ξενοδοχεία, μέρη για διασκέδαση και την εστίαση, μία περιοχή περίπου 400 στρεμμάτων. Η περιοχή προβλέπεται και στον σχεδιασμό του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη αλλά και στης περιφέρειας. «Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη που σε πολεοδομικό επίπεδο έχει χρηματοδοτηθεί ήδη και είναι σε διαδικασία εκπόνησης που ωστόσο δεν πάει τόσο γρήγορα», υπογράμμισε ο κ. Δούμας.

Ο ίδιος μιλώντας για τα πρόβληματα που δημιουργούνται μεταξύ άλλων είναι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που πρέπει να υπάρχουν στην περιοχή και για την απουσία τους βλέπει την έλλειψη ενός κεντρικού σχεδιασμού, όπως ανέφερε και πριν. «Πρέπει μεταξύ άλλων να γίνουν κόμβοι στο ύψος της Μαρίνου Αντύπα».

«Για να μαζευτούν όλοι οι επισπεύδοντες θα πρέπει να υπάρχει κάποιος που να τους συντονίζει. Συντονισμός, διάθεση και όρεξη είναι τα απαραίτητα εργαλεία», σημείωσε ο ίδιος.