Skip to main content

Είναι φαν του Γιώργου Ζαμπέτα ο Κωνσταντίνος Ζέρβας;

Πόσο βάση έχει η πρόσφατη αναφορά του Κωνσταντίνου Ζέρβα ότι έφερε τη νέα γενιά στο τιμόνι της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης;

Γράφει ο Σαλονικιός

Είναι ωραίο να μεγαλώνεις και να εξακολουθείς να αισθάνεσαι ακόμη νεότατος. Άλλωστε ο χρόνος είναι σχετική έννοια. Βλέπεις τριαντάρηδες να εμφανίζουν σημάδια πρόωρης γήρανσης και από την άλλη, εξηντάρηδες και βάλε, να μην βάζουν κώλο κάτω. Παρόλα αυτά, όσο κι εάν η αντίληψη περί της ηλικίας, ενέχει κάποιον υποκειμενισμό, δεν παύουν να υπάρχουν ορισμένοι αδιαμφισβήτητοι δείκτες που την προσδιορίζουν, τουλάχιστον ως προς την απόλυτη τιμή της. Ένας απ' αυτούς είναι ασφαλώς η ημερομηνία γέννησης.

Άκουσα τις προάλλες τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, να λέει στη δημοτική τηλεόραση ότι «η δικιά μου επιθυμία ήταν να φέρω στη διοίκηση, στο τιμόνι, τη νέα γενιά και αυτό έκανα». Η αποστροφή αυτή του δημάρχου μού κίνησε την περιέργεια να δω πόσο “νέα” είναι αυτή η νέα γενιά που έφερε στο τιμόνι του δήμου. Προς έκπληξή μου διαπίστωσα ότι για τους περισσότερους από τους δέκα αντιδημάρχους δεν υπάρχει πουθενά, δηλωμένη ρητά η ηλικία τους. Συνεπώς, γνωρίζοντας βεβαίως και τα πρόσωπα, αλλά και από κάποια άλλα συμφραζόμενα στο βιογραφικό τους, απλώς την εικάζεις, με μια σχετική ασφάλεια θα έλεγα.

Ρητά δηλωμένη την ηλικία τους έχουν ο αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τινών άλλων, Γιώργος Αβαρλής ο οποίος είναι στα 67, ο της Κοινωνικής Πολιτικής Χάρης Αηδονόπουλος, από τις παλιές καραβάνες στην αυτοδιοίκηση, ο οποίος είναι στα 62, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Ζεϊμπέκης στα 55 και ο ίδιος ο δήμαρχος ο οποίος είναι γεννημένος το 1964 όπερ σημαίνει ότι έχει πατήσει τα 57.

Για όλους τους υπόλοιπους μόνον εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν. Κατ' αρχάς υπάρχει μια γεννιά σαραντάρηδων, λίγο πάνω, λίγο κάτω, μικρή σημασία έχει. Σ' αυτήν περιλαμβάνονται οι αντιδήμαρχοι Αθλητισμού Νεολαίας και Εθελοντισμού Πέτρος Λεκάκης, Περιβάλλοντος Σωκράτης Δημητριάδης, Τεχνικών Έργων Μάκης Κυριζίδης. Λίγο πιο κάτω είναι η αντιδήμαρχος Διαδημοτικής Συνεργασίας και Απόδημου Ελληνισμού Στεφανία Τανιμανίδου, λίγο πιο πάνω η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη, κι από κει κι έπειτα έχουμε την αντιδήμαρχο Παιδείας Δήμητρα Ακριτίδου, να είναι εγγύτερα ηλικιακά προς τον δήμαρχο και τον Στέλιο Λιακόπουλο, αντιδήμαρχο Δημοτικών Κοινοτήτων να είναι πιο πάνω.

Αν δεν με γελά το μάτι μου και τα φτωχά μαθηματικά μου, εκτιμώ ότι ο μέσος όρος ηλικίας της διοίκησης του δήμου βρίσκεται κοντά τα πενήντα, εάν δεν τα ξεπερνά κιόλας. Συνεπώς θα σπεύσω να συμφωνήσω με τον δήμαρχο ότι, πράγματι, έφερε στο τιμόνι του δήμου τη “νέα γενιά”. Άλλωστε, πολύ πριν από εκείνον, το είχε πει ο Γιώργος Ζαμπέτας -ή, για να ακριβολογούμε, ο στιχουργός Ναπολέων Ελευθερίου- το μακρινό 1971 ότι “ο πενηντάρης είναι ένας νέος της εποχής”. Προσυπογράφω, εκτός των άλλων και για λόγους ιδιοτέλειας, καθώς έχω υπερβεί κι εγώ από καιρού, αυτό το νεανικό κατώφλι.