Skip to main content

ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Casus belli τα αιτήματα του ΣΒΕ προς τον Μητσοτάκη

Ασαφής η εικόνα για την ελληνική οικονομία το 2019, αφού τα στοιχεία του Α' εξαμήνου έχουν να κάνουν με μια προεκλογική περίοδο.

«Η ελληνική οικονομία μπουσουλάει, αλλά θέλει ακόμα πολύ καιρό για να περπατήσει», τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης, κατά την παρουσίαση των στοιχείων για την ελληνική οικονομία.

Όπως είπε κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, τα περισσότερα οικονομικά μεγέθη που έχουν αυτή τη στιγμή στη διάθεση τους αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2019, όταν επί της ουσίας η χώρα βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο και δεν μπορούν να φανερώσουν μια σαφή εικόνα για την ελληνική οικονομία.

Ωστόσο σημείωσε ότι οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την ετήσια έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την οικονομία και την απασχόληση. Ο κ. Αργείτης τόνισε ότι το 2019 πιθανότατα θα κλείσει με επίτευξη του στόχου ανάπτυξης που επιδιώκει η κυβέρνηση, αλλά όπως είπε «πιθανότατα να μην επιτευχθεί η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος όπως έχει εξαγγελθεί».

Στα χρέη οι φοροελαφρύνσεις

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες περί μείωσης φόρων της κυβέρνησης, ο Γιώργος Αργείτης τις χαρακτήρισε ως «βασιζόμενες σε εγχειρίδια προπτυχιακού επιπέδου», λέγοντας πως η μείωση φόρων δεν φέρνει απαραίτητα και ανάπτυξη, μιας και υπάρχει συσσώρευση χρέους στα νοικοκυριά, κάτι που σημαίνει ότι η οποιαδήποτε εξοικονόμηση που γίνεται από φοροελαφρύνσεις πηγαίνει στην αποπληρωμή των χρεών.

«Αυτό που εμείς ζητάμε είναι η μείωση φορολογικής επιβάρυνσης αρχικά στους μισθωτούς και κατά δεύτερον στους συνταξιούχους», τόνισε ο κ. Αργείτης.

Αναφερόμενος στο «χτίσιμο»του αφορολογήτου με ψηφιακές δαπάνες, ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ εξέφρασε τον προβληματισμό του κατά πόσο αυτό μπορεί να επιτευχθεί από εργαζόμενους στην ύπαιθρο.

Τέλος, σχολιάζοντας τα ταξίδια Μητσοτάκη και υπουργών σε Γαλλία και Γερμανία προς άγραν επενδύσεων είπε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε υπουργούς να πηγαίνουν στον εξωτερικό και να μιλούν με επενδυτικά funds», επισημαίνοντας ότι τόσο οι γαλλικοί, όσο και οι γερμανικοί επενδυτικοί κύκλοι δεν εξέφρασαν κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, πέραν κάποιον συζητήσεων για τον τουρισμό.

Παράλληλα ο Γιώργος Αργείτης χτύπησε καμπανάκι όσον αφορά τις κατασκευές, προειδοποιώντας ότι «το κατασκευοκεντρικό μοντέλο ανάπτυξης είναι ταφόπλακα για την ελληνική οικονομία», καθώς όπως είπε «αυτό μας οδήγησε στην χρεοκοπία».

Πυρά σε ΣΥΡΙΖΑ και ΣΒΕ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος έκανε λόγο για απίθανους τρόπους παραβατικότητας στην απασχόληση μιλώντας για «πάρτυ αδήλωτης εργασίας», ενώ τόνισε πως «δεν είναι τυχαίο ότι το 50% των συμβάσεων απασχόλησης που υπογράφονται είναι μερικής απασχόλησης».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ χαρακτήρισε ως casus belli τα αιτήματα του ΣΒΕ προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πριν λίγες μέρες στο Μέγαρο Μαξίμο. Όπως είπε το ένα αφορά τις ειδικές οικονομικές ζώνες όσον αφορά το κόστος εργασίας, που σύμφωνα με τον ίδιο «θα μας μετατρέψει σε Βουλγαρία, ενώ το δεύτερο αίτημα αφορά τη δυνατότητα αύξησης των υπερωριών όσον αφορά τη διεύρυνση του χρόνου εργασίας κυρίως σε περιπτώσεις εποχιακών εργαζόμενων.