Skip to main content

Είναι πολλά τα... λεφτά: Αντίστροφη μέτρηση για ένα ιστορικό γεγονός

Η ΕΕ τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να δανείζεται 150 δισ. ετησίως για να καλύψει τα πάνω από 800 δισ. του προϋπολογισμού του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο «Τειρεσίας» πληροφορήθηκε πρόσφατα μια πραγματικά εντυπωσιακή είδηση. Τι αναφέρει; Ότι τον ερχόμενο Ιούλιο, η ΕΕ θα κάνει ένα αποφασιστικό βήμα: Θα επιχειρήσει την πρώτη έκδοση κοινού ομολόγου, για να καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες χρηματοδοτικές ανάγκες της. Δεν χρειάζεται να σημειώσουμε ότι θα είναι ιστορικό γεγονός. Από πολλές απόψεις. Ήδη, ο σχετικός μηχανισμός ετοιμάζεται για να αντεπεξέλθει, αλλά όταν η εξέλιξη δρομολογηθεί θα έχει γίνει ένα ακόμα βήμα προς την ενοποίηση της Ευρώπης.

Έστω κι αναγκαστικό. Τι εννοούμε; Αν δεν το ξέρετε, που είναι λογικό, μάθετε ότι η ΕΕ τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να δανείζεται 150 δις ετησίως για να καλύψει τα πάνω από 800 δις του προϋπολογισμού του Ταμείου Ανάκαμψης. Για την ακρίβεια, ως το 2026. Αλλά, ακόμα κι έτσι, αυτό που αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά στην πράξη είναι πως η ανάγκη συνιστά την μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη για να γίνουν βήματα μπρος.

Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι όλα είναι στρωμένα με ρόδα. Ποια αναμένεται ότι θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η μεγαλύτερη εμπλοκή στο εγχείρημα; Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης. Εως τότε ελπίζεται ότι το πρόβλημα θα έχει ξεπεραστεί. Αν δεν ξεπεραστεί όμως, τι γίνεται; Την απάντηση θα δώσει και εδώ η ζωή.

Όπως την απάντηση θα δώσει και στην προσπάθεια που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση να προλάβει και να μπει από τους πρώτους στο «κλαμπ του Ταμείου». Για την ακρίβεια, η Ελλάδα θέλει να είναι η πρώτη χώρα που θα εξασφαλίσει την έγκριση για το δικό της σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Για να πάρει άμεσα την προκαταβολή του 13% που της αναλογεί από το συνολικό ποσό που έχει λαμβάνειν. Πρόκειται για μπόνους ύψους 4,1 δις ευρώ, αλλά για να το εξασφαλίσουμε θα πρέπει να έχουμε τελειώσει μέσα στον Απρίλιο. Θα τα καταφέρουμε; Αν ναι, τότε τέλη Ιουλίου, το νωρίτερο, τα λεφτά …έρχονται. Και θα πάνε (σχεδόν) παντού. Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις θα πάνε περισσότερα.

Για παράδειγμα, «ο Τειρεσίας» μαθαίνει ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα για την ενέργεια και το κλίμα υπολογίζεται ότι ως το 2030 θα φτάσουν τα 44 δις ευρώ. Το ποσό ακούγεται μεγάλο, αλλά δεν είναι, αν συνυπολογιστεί ότι μόνο στο ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχουν 12 πυλώνες που αφορούν την ενέργεια. Θα είναι πολλά τα λεφτά…