Skip to main content

Ινφαντίνο: Το Μουντιάλ 2022 βοήθησε στη βελτίωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων

«Οι προβολείς του Μουντιάλ έχουν βοηθήσει επίσης να μπει το Κατάρ σε έναν διεθνή χάρτη και τα πράγματα έχουν αλλάξει», είπε ο Τζιάνι Ινφαντίνο

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, δήλωσε ότι η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 βοήθησε να μπει το Κατάρ στον διεθνή χάρτη, αλλά και στη σημαντική βελτίωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη χώρα.

«Το Κατάρ έχει γίνει πραγματικά κεντρικός κόμβος στον κόσμο. Όχι λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά σίγουρα οι προβολείς του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχουν βοηθήσει επίσης να μπει το Κατάρ σε έναν διεθνή χάρτη και τα πράγματα έχουν αλλάξει. Μιλούσαμε για τους εργαζόμενους, για τα δικαιώματα των εργαζομένων και για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ορθώς διατυπώθηκε κάποια κριτική και έγιναν αλλαγές» είπε ο πρόεδρος της FIFA, μιλώντας στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής Καινοτομίας για την Υγεία (WISH) στην Ντόχα.

Ο πρόεδρος της FIFA περιέγραψε επίσης πώς η FIFA, μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Κατάρ, θα «χρησιμοποιήσουν» το Παγκόσμιο Κύπελλο για να στείλουν μηνύματα στο παγκόσμιο κοινό άνω των πέντε δισεκατομμυρίων ανθρώπων, σχετικά με τη σημασία της άσκησης.

«Μία από τις... ασθένειες στον σύγχρονο κόσμο, ειδικά για τα νεαρά αγόρια και τα νεαρά κορίτσια, είναι να μην είναι δραστήρια, να κάθονται στο σπίτι μπροστά στο τηλέφωνο και να μην κάνουν αρκετά αθλήματα» είπε.

«Έτσι, μια εκστρατεία προώθησης θα αφορά το να είσαι δραστήριος, να κινείσαι, να ασχολείσαι με τον αθλητισμό. Δεν χρειάζεται να είναι ποδόσφαιρο, αν και, φυσικά, το ποδόσφαιρο είναι το καλύτερο άθλημα» πρόσθεσε ο Τζιάνι Ινφαντίνο, επισημαίνοντας ότι πολλοί νέοι θα παρακολουθήσουν ένα Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη φορά, καθιστώντας το ιδιαίτερα αξέχαστο για αυτούς:

«Το να μπορούμε να τους στείλουμε ένα μήνυμα για την υγεία, την ενεργητικότητα, τον αθλητισμό είναι πολύ σημαντικό. Είμαστε περήφανοι που το κάναμε αυτό, γιατί πιστεύουμε ότι στη FIFA έχουμε σημαντικό ρόλο να παίξουμε στην κοινωνία».

Η FIFA χαιρέτισε τα σχόλια της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC) σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων στο Κατάρ ως περαιτέρω αναγνώριση της προόδου που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια με τη συνεργασία της FIFA.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ITUC ανακοίνωσε ότι το Κατάρ έχει σημειώσει απίστευτη πρόοδο στη βελτίωση της μεταχείρισης των αλλοδαπών εργαζομένων, ενώ ανέφερε επίσης πως έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι επιθεωρήσεις εργασίας θα εντατικοποιηθούν κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου (20/11-18/12), συμπεριλαμβανομένων επιπλέον ελέγχων υγείας και ασφάλειας για την προστασία των εργαζομένων από την εκμετάλλευση.