Skip to main content

Ιωάννινα: Μια μικρή... Silicon Valley χτίζεται στους πρόποδες της Πίνδου

Η Ήπειρος και τα Ιωάννινα αποτελούσαν τα περασμένα χρόνια από τις περιοχές της χώρας με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας. Αυτό δείχνει να αλλάζει.

Η τεχνολογία πήρε... τα βουνά και συγκεκριμένα αυτά της Πίνδου, αφού με την έναρξη του επενδυτικού πλάνου της TeamViewer στην πόλη των Ιωαννίνων, φαίνεται πως μπαίνουν γερές βάσεις ώστε το καμάρι της Ηπείρου να γίνει ένα τεχνολογικό hub εφάμιλλο αυτών του εξωτερικού.

Η γερμανική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας είναι η τρίτη στη σειρά που επιλέγει την πόλη των Ιωαννίνων για να επενδύσει κυρίως στο υπάρχον επιστημονικό δυναμικό της περιοχής.

Το κέντρο έρευνας και τεχνολογίας που εγκαινιάστηκε πριν από λίγες εβδομάδες και αριθμεί προς το παρόν 17 εργαζόμενους πρόκειται να εξελιχθεί περαιτέρω και να αριθμεί έως και 50 developers το επόμενο χρονικό διάστημα.

Παλιννόστηση νέων Ηπειρωτών

Η Ήπειρος και τα Ιωάννινα αποτελούσαν τα περασμένα χρόνια από τις περιοχές της χώρας με το μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας. Παρά το γεγονός ότι η πόλη διαθέτει ένα πανεπιστήμιο με αξιόλογο επίπεδο σπουδών και έρευνας, η διαρροή των ντόπιων επιστημόνων ήταν τεράστια λόγω της έλλειψης προοπτικής.

Αυτό όμως φαίνεται να αλλάζει σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ. Όπως λέει χαρακτηριστικά στην Voria.gr, με την παρουσία κολοσσών στην πόλη όπως η TeamViewer,  «δίνεται η ευκαιρία να μειωθεί στο ελάχιστο η διαρροή νέων επιστημόνων σε άλλες περιοχές της χώρας ή το εξωτερικό, ενώ έχουμε δείγματα και παλινόστησης επιστημόνων που κατάγονται από την περιοχή. Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο».

Αναφερόμενος στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, στο οποίο είναι και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή, ο κ. Ελισάφ επισημαίνει ότι «έχει πολύ καλά τμήματα και νομίζω ότι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία και θεωρώ ότι δημιουργείται η υποδομή ώστε τα Ιωάννινα να αποτελέσουν ένα κέντρο υψηλής τεχνολογίας στην πόλη. Είναι προφανές ότι το πανεπιστημιακό ίδρυμα της πόλης έχει τις δυνατότητες αναβάθμισης με αυτή τη συνεργασία, αφού δημιουργούνται νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε έναν τομέα που η πόλη στο παρελθόν έπασχε».

Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις

Ο δήμαρχος των Ιωαννίνων, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «εάν όλα πάνε βάσει του σχεδιασμού, θα μπορέσουμε να μιλάμε σε λίγα χρόνια για τη Silicon Valley της Ελλάδας στους πρόποδες της Πίνδου».

Μάλιστα σημειώνει πως όταν ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση, «θα προχωρήσουμε μπροστά με περαιτέρω επενδύσεις στην περιοχή».

«Είναι μια ευκαιρία για την ανάδειξη του brand Ιωάννινα, είναι μια δυναμική επάνοδος της πόλης και της ευρύτερης περιοχής στον επενδυτικό χάρτη αλλά και στην εξωστρέφεια γενικότερα», αναφέρει από την πλευρά του στην Voria.gr ο Σπύρος Πέγκας, που μετά την εμπειρία που απέκτησε στη Θεσσαλονίκη έχει αναλάβει την προώθηση της τουριστικής προβολής των Ιωαννίνων.

Η εταιρεία

Το σχέδιο της TeamViewer για την πόλη των Ιωαννίνων σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει συνολικά 200 θέσεις εργασίας, επιστήμονες στον τομέα της μηχανικής.

Δεξαμενή εργατικού δυναμικού για τη γερμανική εταιρεία είναι τόσο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όσο και της δυτικής Μακεδονίας και των Πατρών.

Σημειώνεται όιτι η βασική εφαρμογή της TeamViewer που ως βασικό προϊόν παρέχει την απομακρυσμένη σύνδεση συσκευών, έχει εγκατασταθεί συνολικά σε περισσότερες από 2 δισ. συσκευές, με 45 εκατ. συσκευές να είναι online την ίδια στιγμή.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2005 στο Goppingen, στη Γερμανία, απασχολεί πάνω από 800 άτομα σε γραφεία στην Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία, ενώ τα έσοδα της κυμαίνονται περίπου στα 380 εκατ. ευρώ.

Η TeamViewer είναι από πέρσι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης σε μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες εγγραφές του 2019 στην Ευρώπη με τη χρηματιστηριακή αξία της να ανέρχεται σε περίπου 6,5 δισ. ευρώ αυτή την περίοδο.

Στα Ιωάννινα δραστηριοποιείται εδώ και λίγα χρόνια άλλη μια γερμανική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας η P&I που απασχολεί αυτή τη στιγμή 77 άτομα με τον στόχο να είναι να προσλάβει άμεσα άλλα 60 και συνολικά να φθάσει και αυτή τους 200 εργαζόμενους στα επόμενα χρόνια.

Δραστηριότητα υπάρχει και από μια τρίτη εταιρεία την Prodyna, που εστιάζει στην παραγωγή λογισμικού και εφαρμογών cloud.