Skip to main content

Ιούνιος στα Μνημεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης παρουσιάζει 2 φορές τον μήνα μικρές αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης

Συνεχίζονται και τον Ιούνιο οι δράσεις και εκδηλώσεις σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα:

Την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022 και ώρα 20:30 ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης διοργανώνει στη Ροτόντα συναυλία κλασικής μουσικής με έργα χορωδιακής μουσικής από την περίοδο της Αναγέννησης και από το θρησκευτικό ρεπερτόριο του W.A. Mozart. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, συμμετέχει το φωνητικό και οργανικό σύνολο του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε μουσική διεύθυνση της επίκουρης καθηγήτριας Μαρίας - Έμμας Μελιγκοπούλου.

Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης: 6944 397213.

Την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022 και ώρα 21:00 στη Ροτόντα θα φιλοξενηθεί συναυλία του Daniel Hope με το σύνολο Air Band, μία διήγηση της ιστορίας του βιολιού μέσα από μία βραδιά μπαρόκ μουσικής με αφηγήσεις που θα μας μεταφέρουν σε γεγονότα της εποχής.

Επίσης, το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022 και ώρα 21:00 θα παρουσιαστεί, στο ίδιο μνημείο, ρεσιτάλ των Daniel Hope (βιολί) – Alexey Botvinov (πιάνο) με γνωστές σονάτες ρεπερτορίου για βιολί και πιάνο. Οι δύο εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής «Odessa Classics 2022», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 9 έως τις 13 Ιουνίου με φορέα διοργάνωσης στην Ελλάδα το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Για πληροφορίες: https://bit.ly/3FxTZUB & https://www.odessaclassicsthessaloniki.gr/ 

Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητο το Δελτίο Εισόδου: https://www.odessaclassicsthessaloniki.gr/ εισιτηρια/#with-invitation

Συνεχίζεται μέχρι τις 10 Ιουνίου 2022 στο Γενί Τζαμί η εικαστική έκθεση «Ο κήπος της», μία διοργάνωση της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης, η οποία σχεδιάστηκε για το συγκεκριμένο μνημείο. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα τεσσάρων εικαστικών-αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και συγκεκριμένα των Χαρούλας Θεοδώρου, Θέκλας Παπαδοπούλου, Έλενας Σταματογιάννη και Έλενας Χατζηαθανασίου.

Στόχος της έκθεσης είναι η προβολή του προβληματισμού των συμμετεχόντων καλλιτεχνών για την καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου, την απώλεια του προσωπικού χρόνου για ενδοσκόπηση και ηρεμία και την ανάγκη ύπαρξης ενός «μυστικού –απόλυτα προσωπικού– κήπου» που θα προσδώσει νέα οπτική στη ζωή μας και θα επαναφέρει ξεχασμένες αξίες.

Τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022 και ώρα 20:00, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, το Σωματείο Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου διοργανώνει εκδήλωση στο Ανάκτορο του Γαλέριου, κατά τη διάρκεια της οποίας τρεις γυναίκες μαέστροι θα διευθύνουν τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών. Συμμετέχουν η Χορωδία Ενηλίκων Σχολής Μωραΐτη και η Μικτή Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Βόλου (διεύθυνση: Βάγια Παπαγιαννοπούλου), η Μικτή χορωδία Δήμου Δράμας (διεύθυνση: Νόπη Παχατουρίδου) και το Γυναικείο φωνητικό σύνολο Chorωδές (διεύθυνση: Άλκηστις Τόγια). Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ώρα προσέλευσης: 19:30.

Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στη διεύθυνση: thessistorikokentro@gmail.com.

Την Τρίτη 21 Ιουνίου 2022 και ώρα 20:00 το Μακεδονικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, Αρχιτεκτονικής και Βιομηχανικού Σχεδιασμού διοργανώνει στο Γενί Τζαμί συναυλία με τη συμμετοχή του Γυναικείου Φωνητικού Συνόλου Cantus Arte του ΜΚΣΤ, της Νεανικής Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου της ΚΕΠΑΠ του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη και της Μικτής Χορωδίας της Λέσχης Πολιτισμού ΟΤΕ Νομού Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του μαέστρου χορωδιών – βαρύτονου Ηρακλή Παναγόπουλου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής σε συνδιοργάνωση με την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη (ΚΕΠΑΠ) και τη Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στη διεύθυνση: cantousartechoir@gmail.com .

Την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022 και ώρα 19:30 στο Ανάκτορο του Γαλέριου θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Από το Σμυρνέικο τραγούδι στο Άξιον Εστί και το μουσικό πέλαγος του Μίκη Θεοδωράκη». Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Ωδείο Άνω Πόλης σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Συμμετέχουν η Συμφωνική, Παραδοσιακή & Λαϊκή Ορχήστρα, καθώς και η Μικτή Χορωδία του Ωδείου Άνω Πόλης υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Παναγιώτη Διαμαντή. Σολίστ-λαϊκός τραγουδιστής: Θέμης Ροδαμίτης.

Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης: 2310 263703 (10:30-13:30 & 17:00-21:00).

Από τις 17 Ιουνίου έως τις 28 Ιουλίου 2022 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξενεί το Φεστιβάλ Επταπυργίου, μία παραγωγή του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Υπηρεσία μας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO. Οι εκδηλώσεις θα παρουσιαστούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

- 17 – 18 Ιουνίου 2022, «Γεννήθηκα στη Σαλονίκη» Διονύσης Σαββόπουλος, με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

- 21 - 22 Ιουνίου 2022, «Τα τραγούδια του Αρτέμη/1922», μουσικοθεατρική παράσταση

- 26-27 Ιουνίου 2022, «Μεγάλες φωνές», Μαρία Φαραντούρη, Έλλη Πασπαλά, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Εύη Σιαμαντά

- 4-5 Ιουλίου 2022, Γεώργιος Εμμανουήλ Λαζαρίδης «Ρέκβιεμ για τη Σμύρνη» με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

- 10 Ιουλίου 2022, «Ramon Vargas», Gala Όπερας, με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

- 13-14 Ιουλίου 2022, «10 ΑΡΠΕΣ», 460 χορδές σε γνωστές κλασικές, κινηματογραφικές και ροκ μελωδίες.

- 18-19 Ιουλίου 2022, «Καταραμένοι ποιητές Από τον Μπωντλαίρ στον Καρυωτάκη», Βραδιά ποίησης και μουσικής με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη.

Για αναλυτικές πληροφορίες: https://kepo.gr/festival/ 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει δύο φορές τον μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο.

Τον Ιούνιο θα παρουσιαστούν οι ιστορίες «Το νομισματοκοπείο της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης» και «Τεκτονικά χαράγματα στο γλυπτό διάκοσμο της Αχειροποιήτου».

H πρώτη ιστορία θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022 και θα παρουσιάσει το νομισματοκοπείο της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης, τα ερείπια του οποίου σώζονται βόρεια του Ωδείου της αρχαίας Αγοράς.

Στη δεύτερη ιστορία, η οποία θα αναρτηθεί την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022, παρουσιάζονται τεκτονικά χαράγματα από τον γλυπτό διάκοσμο της Αχειροποιήτου. Πρόκειται για εγχάρακτα σύμβολα ή συλλαβές που αποτελούν τις υπογραφές –το σήμα κατατεθέν– του εργαστηρίου παραγωγής τους. Καθώς εντοπίζονται σε σημαντικό αριθμό αυτοκρατορικών μνημείων, όπως ο ιουστινιάνειος ναός της Αγίας Σοφίας και ο ναός των Αγίων Σεργίου και Βάκχου στην Κωνσταντινούπολη, συνδέουν τον γλυπτό διάκοσμο της πρωτοβυζαντινής βασιλικής της Θεσσαλονίκης με αυτοκρατορικό εργαστήριο γλυπτικής της βυζαντινής πρωτεύουσας που δραστηριοποιούνταν στα τέλη του 5ου και στις πρώτες δεκαετίες του 6ου αιώνα.

 

Για την ασφαλή λειτουργία, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διασποράς του COVID-19, τηρούνται οι προβλεπόμενες οδηγίες για τους επισκέπτες, το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης του κοινού.

Οι επισκέπτες πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α.

Ωράριο λειτουργίας μνημείων αρμοδιότητας ΕΦΑΠΟΘ:

Αρχαία Αγορά: 8:00-20:00, Τρίτη: κλειστά

Ροτόντα: 8:00-20:00, Τρίτη: κλειστά

Επταπύργιο: 10:00-17:00, Τρίτη: κλειστά

Γαλεριανό: 8:00-20:00, Τρίτη: κλειστά

Κρύπτη Αγίου Δημητρίου: Δευτέρα, Τετάρτη & Πέμπτη: 8:00-15:00, Παρασκευή: 8:00-13:30 & 19:00-22:00 (τελείται Λειτουργία), Σάββατο – Κυριακή: 7:30-14:30, Τρίτη: κλειστά

Βυζαντινό Λουτρό: Τετάρτη & Παρασκευή: 10:00-13:00, Δευτέρα, Τρίτη & Πέμπτη: κατόπιν ραντεβού, Σάββατο & Κυριακή: κλειστά

Άγιος Νικόλαος Ορφανός: Δευτέρα & Πέμπτη: 10:00-13:00, Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή: κατόπιν ραντεβού, Σάββατο & Κυριακή: κλειστά