Skip to main content

Υπ. Υγείας: Γιατί είναι σημαντικός φέτος ο αντιγριπικός εμβολιασμός στα παιδιά

Την προτεραιοποίηση του αντιγριπικού εμβολιασμού σε ομάδες υψηλού κινδύνου ξεκαθάρισε για φέτος η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Υψηλή προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου όσο αφορά τον αντιγριπικό εμβολιασμό πρόκειται να δώσει το υπουργείο Υγείας όπως επισημάνθηκε σήμερα σε σχετική συνέντευξη τύπου.

Διαβάστε ακόμα:

Κικίλιας: Εξασφαλίσαμε 4,2 εκατ. εμβόλια για τη γρίπη

Χαρακτηριστική ήταν η παραίνεση της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου όσον αφορά τον εμβολιασμό στα παιδιά.

Μιλώντας και ως παιδίατρος η κ. Φιλίππου ξεκαθάρισε ότι υπάρχει μία σχετική σύγχυση λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων των διαφόρων επιστημονικών φορέων, σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό στα παιδιά.

Όπως είπε η κ. Φιλίππου «και  για τα παιδιά ισχύουν οι ίδιες συστάσεις. Εμβολιάζονται τα παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και εμβολιάζονται και παιδιά υγιή, όταν στο περιβάλλον τους υπάρχει ένα μωρό λίγων μηνών, κάτω των 6 μηνών, ή άλλο άτομο το οποίο είναι ευάλωτο αλλά δεν μπορεί να εμβολιαστεί.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος Επιτροπής Εμβολιασμών, στόχος δεν είναι ο γενικευμένος εμβολιασμός, στην εγκατάσταση αυτού που λέγεται συλλογική ανοσία.

«Προτεραιότητα είναι να προστατεύσουμε τους ευάλωτους πληθυσμούς», είπε η κ. Φιλίππου, λέγοντας πως «εμβολιάζονται τα παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και εμβολιάζονται και παιδιά υγιή, όταν στο περιβάλλον τους υπάρχει ένα μωρό λίγων μηνών, κάτω των 6 μηνών, ή άλλο άτομο το οποίο είναι ευάλωτο αλλά δεν μπορεί να εμβολιαστεί».

Η κ. Φιλίππου ξεκαθάρισε ότι ο εμβολιασμός για τη γρίπη δεν προστατεύει για τη λοίμωξη από τον Covid, διότι είναι μία λαθεμένη αντίληψη η οποία κυκλοφορεί.

«Όπως και ο εμβολιασμός της γρίπης για τα παιδιά προστατεύει από μία συγκεκριμένη ίωση, τη γρίπη, όχι για όλες τις ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού», σημείωσε.

Όπως είπε δε, «η εμπειρία από την πανδημία του 2009 δείχνει ότι πρέπει να υπάρξει μία ευαισθητοποίηση σε όλα τα άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ευαίσθητες ομάδες, τις ευάλωτες. Είναι άτομα τα οποία αποφεύγουν να εμβολιάζονται και αυτό είναι ένα κενό στη γνώση που πρέπει να το καλύψουν οι θεράποντες ιατροί».

Οι ευάλωτες ομάδες

Μια σαφή εικόνα έδωσε από την πλευρά του η επικεφαλής του Γραφείου του Π.Ο.Υ. στην Αθήνα Marianna Trias.

Όπως είπε η προτεραιοποίηση των ατόμων τα οποία χρειάζονται περισσότερο το αντιγριπικό εμβόλιο παραμένει υψίστης σημασίας.

«Γενικώς, οι ομάδες οι οποίες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής λοίμωξης και επομένως πρέπει να προτεραιοποιούνται για τους σκοπούς του εμβολιασμού, είναι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα άτομα με χρόνιες ιατρικές παθήσεις, οι έγκυες, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και τα άτομα υπό ανοσοκαταστολή», είπε η κ. Trias.

Άκόμα σημείωσε ότι η προτεραιοποίηση των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας είναι επίσης ζωτική, ούτως ώστε να μειωθούν τα ποσοστά απουσίας από την εργασία τους, καθώς αυτό είναι ουσιώδες για την ανταπόκριση μας στην Covid-19.

«Είναι επίσης πολύ σημαντικό τα άτομα να εμβολιάζονται με ασφάλεια και χωρίς να εκτίθενται στην λοίμωξη από Covid-19. Για αυτό τον λόγο, οι εθνικές κατευθυντήριες οδηγίες για την λοίμωξη, την πρόληψη και τον έλεγχο κατά την παροχή υπηρεσιών εμβολιασμού, θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά, ώστε να διασφαλίζεται ένα ασφαλές περιβάλλον για τους ασθενείς, αλλά και για όσους χορηγούν το εμβόλιο», είπε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου παρέθεσε στοιχεία του ΕΟΔΥ που δείχνουν «δυστυχώς» όπως είπε ότι κατά τη χειμερινή περίοδο 2017-2018 από τα άτομα που νοσηλεύτηκαν σε εντατικές μονάδες νοσηλείας και ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, μόλις το 14% είχε εμβολιαστεί.

«Αυτό το ποσοστό σταδιακά έχει αυξηθεί τα επόμενα χρόνια και θέλω απλώς να ευχηθώ ότι φέτος θα πετύχουμε ένα ακόμα υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στις ομάδες υψηλού κινδύνου», είπε η καθηγήτρια.

Η επίσης καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Μαρία Τσολία σημείωσε ότι η Επιτροπή Εμβολιασμών της οποίας είναι μέλος, έχει απευθύνει συστάσεις στον εμβολιασμό των παιδιών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.