Skip to main content

Υπ. Μετανάστευσης: Χιλιάδες νέες θέσεις διαμονής στο πρόγραμμα ESTIA

Η στέγαση των δικαιούχων πραγματοποιείται με μισθώσεις διαμερισμάτων στη χώρα. Μέχρι και τις 23 Μαρτίου είχαν δημιουργηθεί 25.516 θέσεις στέγασης

Σε εφαρμογή τίθεται με απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, το πρόγραμμα στέγασης «ESTIA II», επανακαθορίζονται οι όροι εισαγωγής και παραμονής σε αυτό, καθώς και οι προϋποθέσεις για τη διακοπή και τον τερματισμό των υλικών συνθηκών υποδοχής ή και την παράταση παροχών σε ειδικές κατηγορίες δικαιούχων διεθνούς προστασίας.

Κατά κύριο λόγο, η στέγαση των δικαιούχων πραγματοποιείται με μισθώσεις διαμερισμάτων σε όλη τη χώρα. Μέχρι και τις 23 Μαρτίου είχαν δημιουργηθεί 25.516 θέσεις στέγασης.

Συγκεκριμένα, σε συνέχεια της πρόσφατης τροπολογίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ενσωματώνεται ο τερματισμός του στεγαστικού προγράμματος - εντός 30 ημερών - για ωφελούμενους που έχουν λάβει θετική ή αρνητική απάντηση στο αίτημα ασύλου τους. Ως μέτρο προφύλαξης από τον Covid-19/κορωνοϊό, το νέο μέτρο θα εφαρμοστεί από τις 31 Μαΐου.

Με τη διάταξη αυτή, αναμένεται να προκύψουν 6.000 θέσεις στέγασης εντός του β΄ τριμήνου. Παράλληλα, στόχος του προγράμματος είναι να αυξηθούν τελικά οι θέσεις το 2020 στις 30.000 και το 2021 στις 40.000. Οι επιπλέον αυτές θέσεις θα διατεθούν για την αποσυμφόρηση των νησιών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το νέο πρόγραμμα επικεντρώνεται όχι μόνο στη βέλτιστη φιλοξενία των δικαιούχων, αλλά και στην κοινωνική ενσωμάτωσή τους μέσω της πρόσβασης και εξοικείωσής τους με δημόσιες υπηρεσίες. Ενδεικτικό είναι ότι το 73% αυτών έχουν ήδη ΑΜΚΑ, το 58% ΑΦΜ, το 24% έχει εγγραφεί στα μητρώα του ΟΑΕΔ, καθώς και το 73% των παιδιών έχει εγγραφεί σε κάποιο σχολικό ίδρυμα.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ενώ ο συντονισμός εναπόκειται στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο θα αναλάβει την πλήρη διαχείριση του προγράμματος εντός του έτους. Η χρηματοδότηση προκύπτει από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.