Skip to main content

ΗΠΑ: Ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά Κινέζων αξιωματούχων

Ο Τραμπ απέκλεισε την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων σε υψηλόβαθμους Κινέζους αξιωματούχους για την ώρα, ώστε να μην προκληθεί περαιτέρω κλιμάκωση

Το ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον κυρώσεις κατά Κινέζων αξιωματούχων, στο πλαίσιο της αντίδρασης της αμερικανικής κυβέρνησης για τη συμπεριφορά της Κίνας απέναντι στο Χονγκ Κονγκ, άφησε ανοιχτό ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όπως δήλωσε χθες εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ υπέγραψε τον σχετικό νόμο (the Hong Kong Autonomy Act) τη Δευτέρα, ο οποίος του επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων και περιορισμών στην έκδοση βίζας για Κινέζους αξιωματούχους και οικονομικούς φορείς που εμπλέκονται στην επιβολή της νέας νομοθεσίας εθνικής ασφάλειας από το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ.

Ωστόσο, το Bloomberg News μετέδωσε ότι ο Τραμπ απέκλεισε την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων σε υψηλόβαθμους Κινέζους αξιωματούχους για την ώρα, ώστε να μην προκληθεί περαιτέρω κλιμάκωση στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Στο μεταξύ περισσότεροι από 100 Αμερικανοί διπλωμάτες και μέλη των οικογενειών τους επέστρεψαν την Τετάρτη, στην Κίνα, σύμφωνα με εσωτερικά ηλεκτρονικά μηνύματα του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς η Ουάσιγκτον πιέζει για το σχέδιο της να στελεχώσει τη διπλωματική αποστολή της, σε μία περίοδο κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μία ειδικά ναυλωμένη πτήση αναχώρησε από το αεροδρόμιο Ντάλες έξω από την Ουάσιγκτον έχοντας ως προορισμό την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, όπου οι επιβάτες θα επιβιβαστούν σε άλλο αεροσκάφος με διακριτικά ιατρικών επιχειρήσεων, πριν πετάξουν για την κινεζική πόλη Γκουανγκζού. Η πτήση αυτή ήταν η δεύτερη από τις αρκετές που απαιτούνται για την επιστροφή περισσότερων από 1.200 Αμερικανών διπλωματών με τις οικογένειες τους, ενώ ήταν η πρώτη από τότε που οι συνομιλίες μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου βρέθηκαν σε αδιέξοδο πριν από δύο εβδομάδες.

Το αδιέξοδο προκλήθηκε από τους όρους που η Κίνα ήθελε να επιβάλει στους Αμερικανούς, οδηγώντας το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στην ακύρωση των πτήσεων που είχαν προγραμματιστεί προσωρινά να διεξαχθούν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.