Skip to main content

ΗΠΑ: Επανεξέταση των κυρώσεων σε στελέχη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Τη διαδικασία είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση του Ντόναλτ Τραμπ ωστόσο η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επανεξετάσει σε βάθος την υπόθεση.

Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν θα «επανεξετάσει σε βάθος» τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος στελεχών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), οι οποίες τους επιβλήθηκαν εξαιτίας της απόφασης του θεσμού να διενεργήσει έρευνα για τη δράση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, διαβεβαίωσε χθες Τρίτη εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Όσο κι αν διαφωνούμε με τις ενέργειες του ΔΠΔ όσον αφορά το Αφγανιστάν και (τη διένεξη) Ισραηλινών/Παλαιστινίων, οι κυρώσεις θα επανεξεταστούν σε βάθος καθώς θα αποφασίζουμε τα επόμενα βήματά μας», ανέφερε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σε γραπτή τοποθέτησή του που εστάλη στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε πέρυσι το ΔΠΔ, που εδρεύει στη Χάγη, για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας των ΗΠΑ, επειδή ενέκρινε τη διενέργεια έρευνας για εγκλήματα πολέμου που ενδέχεται να διαπράχθηκαν από στελέχη των αφγανικών στρατευμάτων, των αμερικανικών στρατευμάτων και μέλη του κινήματος ανταρτών των Ταλιμπάν.

Επέβαλε κυρώσεις σε μέλη του προσωπικού του δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένης της εισαγγελέως Φατού Μπενσουντά, όπως τη δέσμευση τυχόν πόρων τους εντός αμερικανικής δικαιοδοσίας και την απαγόρευση εισόδου στην αμερικανική επικράτεια, διότι άρχισαν να διενεργούν έρευνα σε βάρος Αμερικανών χωρίς τη συναίνεση της Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ δεν είναι κράτος-μέλος του ΔΠΔ.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είχε εξάλλου καταφερθεί εναντίον της έρευνας που άρχισε να διενεργείται από το ΔΠΔ το 2019 για εγκλήματα πολέμου που καταγγέλθηκε πως διαπράχθηκαν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένων πολλών που αποδίδονται στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ τάσσεται υπέρ της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στο διεθνές δικαστήριο ώστε μπορέσει να «εκπληρώσει τη βασική του αποστολή, να τιμωρεί και να αποτρέπει ωμότητες και εγκλήματα», ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί μαζί του «σε εξαιρετικές περιπτώσεις», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού ΥΠΕΞ.