Skip to main content

ΗΠΑ: Η Βουλή υπερψήφισε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, αψηφώντας τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ενέκρινε την επιβολή κυρώσεων για τις ρωσικές παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές.

Την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία ενέκρινε τα ξημερώματα με συντριπτική πλειοψηφία η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, ως ποινή για τις παρεμβάσεις της Μόσχας στις περσινές προεδρικές εκλογές αλλά και για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Το νομοσχέδιο πέρασε με 419 ψήφους υπέρ έναντι μόλις τριών κατά, αποτέλεσμα που αψηφά ανοιχτά τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εκφράσει επιφυλάξεις για τα συμπεράσματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σχετικά με τις ρωσικές προεκλογικές παρεμβάσεις.

Το νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει επίσης κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και της Βορείου Κορέας, θα σταλεί τώρα στη Γερουσία, όπου αναμένεται να περάσει πολύ εύκολα, και εν συνεχεία θα σταλεί στον πρόεδρο Τραμπ ώστε να κυρωθεί και να αποκτήσει ισχύ νόμου.

Ο Λευκός Οίκος έχει εκφράσει μετρημένη στήριξη για το νομοσχέδιο, όμως δεν έχει διευκρινίσει εάν ο κ. Τραμπ θα δεχτεί να το υπογράψει. Ωστόσο, ακόμα κι αν ο κ. Τραμπ επιλέξει να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο, η ευρύτατη διακομματική στήριξη που έλαβε το νομοσχέδιο στη Βουλή ουσιαστικά προαναγγέλλει πως το Κογκρέσο θα μπορέσει να υπερκεράσει θεσμικά το βέτο με υπερπλειοψηφία.

Ο κ. Τραμπ βρίσκεται ήδη σε δύσκολη θέση όσον αφορά τις σχέσεις του με τη Ρωσία, καθώς στενοί συνεργάτες του εξετάζονται για τυχόν υπόγειες συνεννοήσεις με τη Μόσχα κατά την προεκλογική περίοδο.

Ένα μεγάλο ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι εάν οι νέες αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία θα επηρεάσουν και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ειδικά στον τομέα της ενέργειας και σε μεγάλα έργα όπως ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει τη Ουάσιγκτον ότι θα προβεί σε αντίποινα εάν οι κυρώσεις βλάψουν ευρωπαϊκά συμφέροντα.