Skip to main content

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ - Απειλεί με αντίποινα η Άγκυρα

Οι κυρώσεις επιβάλλονται στον Τούρκο επικεφαλής του οργανισμού οπλικών συστημάτων, Ισμαϊλ Ντεμίρ και συνολικά στην ηγεσία του - Οργή στην Άγκυρα

Την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας για τους S-400 ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον το βράδυ της Δευτέρας.

Οι κυρώσεις επιβάλλονται στον επικεφαλής του οργανισμού οπλικών συστημάτων, Ισμαϊλ Ντεμίρ και συνολικά στην ηγεσία του.

Διαβάστε ακόμη: Ερντογάν: Δεν μας πτοούν οι κυρώσεις, θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, αναφέρει: «Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Τουρκία προχώρησε με την αγορά και τη δοκιμή του συστήματος των S-400 από τη Ρωσία. Οι σημερινές κυρώσεις αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως τον νόμο «Αντιμετώπισης των εχθρών της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA)».

Σε δηλώσεις του ο ίδιος καλεί την Τουρκία να επιλύσει άμεσα το ζήτημα των S-400 σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την Αγκυρα πολύτιμο σύμμαχο και σημαντικό περιφερειακό εταίρο για τις ΗΠΑ. Προσθέτει ακόμη πως η Ουάσιγκτον επιδιώκει να συνεχίσει τη συνεργασία στον αμυντικό τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, στο οποίο εντάσσονται οι κυρώσεις, ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την Παρασκευή η Γερουσία των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, κατά την ψηφοφορία, 84 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου και 13 κατά. Είχε προηγηθεί η έγκριση του νομοσχεδίου και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Θα απαντήσουμε ανάλογα

Το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας απάντησε στην ανακοίνωση των κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας, απειλώντας με αντίποινα. 

«Η άρνηση των ΗΠΑ να αποδεχτούν την πρόταση μας για επίλυση του ζητήματος μέσω διαλόγου και διπλωματίας με τρόπο που αξίζει σε δύο συμμάχους και καταφεύγοντας σε μονομερείς κυρώσεις είναι μια πράξη που στερείται κάθε λογικής. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα εναντίον αυτής της απόφασης που αναπόφευκτα θα έχει αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις μας και θα απαντήσει ανάλογα όπως και όποτε κρίνει σκόπιμο», λέει το ΥΠΕΞ Τουρκίας.