Skip to main content

Ηπατίτιδα: Συναγερμός διαρκείας – Τα κριτήρια για ύποπτα περιστατικά

O ΕΟΔΥ δίνει οδηγίες προς τις μονάδες υγείας για τη συλλογή και φύλαξη δειγμάτων από κάθε ασθενή που πληροί τα κριτήρια του πιθανού κρούσματος.

Σε κατάσταση συναγερμού είναι οι υγειονομικές αρχές αλλά και οι μονάδες υγείας για ενδεχόμενο εμφάνισης περιστατικού οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας σε παιδιά και στη χώρα μας. Εως χθες το απόγευμα δεν είχε εντοπιστεί κρούσμα που να μπορεί να χαρακτηριστεί ύποπτο περιστατικό οξείας ηπατίτιδας χωρίς σαφές αίτιο, αν και υπάρχουν κάποιες –λίγες– περιπτώσεις παιδιών με συμπτώματα ηπατίτιδας που διερευνώνται τις τελευταίες ημέρες, χωρίς ωστόσο να πληρούν τα κριτήρια που έχει θέσει ο ΕΟΔΥ. Ενδεικτική είναι η περίπτωση μιας 16χρονης η οποία νοσηλευόταν χθες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας με συμπτώματα ηπατίτιδας (πυρετό αλλά και δερματικά συμπτώματα) και για την οποία ενημερώθηκε και ο ΕΟΔΥ, ενώ ακολουθήθηκαν και τα πρωτόκολλα για τη διερεύνηση των αιτιών. Από τη διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, πάντως, απέκλειαν το ενδεχόμενο να πρόκειται για κρούσμα οξείας ηπατίτιδας καθώς η κλινική εικόνα της 16χρονης δεν συνάδει με τα όσα γνωρίζουμε έως τώρα για το νέο σύνδρομο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τρανσαμινάσες ορού ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που έχει ορίσει ο ΕΟΔΥ ως επίπεδο συναγερμού για το νέο αυτό σύνδρομο.

Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες του ΕΟΔΥ, ως πιθανό κρούσμα ορίζεται κάθε άτομο ηλικίας κάτω των 16 ετών που εμφανίζεται με τρανσαμινάσες ορού μεγαλύτερες των 500 IU/L (AST ή ALT), χωρίς να τεκμηριώνεται λοίμωξη από ιούς ηπατίτιδας (A, B, C, D, E) από την 1η Ιανουαρίου 2022. Ο ΕΟΔΥ σημειώνει ότι σε περίπτωση που αναμένονται αποτελέσματα ορολογικού ελέγχου για ηπατίτιδα Α – Ε ή εάν το νοσοκομείο δεν έχει τη δυνατότητα εργαστηριακού ελέγχου για ηπατίτιδα Ε, αλλά πληρούνται τα άλλα κριτήρια, τα περιστατικά μπορούν να δηλωθούν στον ΕΟΔΥ και ως «εκκρεμή». Μάλιστα ο ΕΟΔΥ δίνει σαφείς οδηγίες προς τις μονάδες υγείας και για τα δείγματα που θα πρέπει να συλλέγονται και να φυλάσσονται από κάθε ασθενή που πληροί τα κριτήρια του πιθανού κρούσματος, ενώ τονίζεται ότι η περαιτέρω διαχείριση των δειγμάτων θα πρέπει να γίνεται έπειτα από συνεννόηση με το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας.

Εως σήμερα, οι αρχές δημόσιας υγείας σε διεθνές επίπεδο που παρακολουθούν αυτή την έξαρση περιστατικών οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, εκτιμούν ότι αυτή δεν σχετίζεται με την COVID-19, όπως μεταφέρει η kathimerini. Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 11.487 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της COVID-19 (311 ήταν οι επαναλοιμώξεις), σε σύνολο 259.052 εργαστηριακών τεστ (rapid και PCR) που σημαίνει ότι το ποσοστό των θετικών δειγμάτων ήταν χθες στο 4,43%.

Οι θάνατοι ασθενών με COVID-19 στη χώρα μας πλέον έχουν ξεπεράσει τις 29.000. Χθες δηλώθηκαν 43 επιπλέον θάνατοι, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.022. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ήταν χθες το μεσημέρι 267. Οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν χθες 188. Την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν 1.315 εισαγωγές περιστατικών COVID σε νοσοκομεία της επικράτειας έναντι 1.641 εξιτηρίων που εκδόθηκαν λόγω ίασης.