Skip to main content

Υπευθυνότητα: Καταστηματάρχης ενημέρωσε τους πελάτες ότι έχει κορωνοϊό

Υπάρχουν και οι ευσυνείδητοι επαγγελματίες οι οποίοι και τα μέτρα τηρούν αλλά και όταν γίνει η στραβή, συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα.

Επαγγελματίες υπάρχουν κάθε λογής. Οι ασυνείδητοι οι οποίοι γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τους υγειονομικούς κανόνες αρκεί να τα κονομήσουν κι όταν γίνει το κακό, όταν δηλαδή εξ αιτίας της ανευθυνότητάς τους διασπείρουν τον covid-19, μετά κρύβονται σα να μην συνέβη τίποτε.

Τρανό παράδειγμα ο τύπος στη Χαλκιδική ο οποίος διοργάνωσε συναυλία με γνωστό όνομα της πίστας και όταν απεδείχθη ότι υπάλληλοί του είχαν ασθενήσει από τον ιό τούς εκβίαζε να μην αποκαλύψουν τίποτε κι ας πάνε να κουρεύονται οι ατυχείς πελάτες.

Υπάρχουν όμως και οι ευσυνείδητοι επαγγελματίες, εκείνοι οι οποίοι, και τα μέτρα τηρούν, αλλά και όταν γίνει η στραβή, συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα, ενημερώνουν τους πελάτες τους και κλείνουν το μαγαζί τους για 15 μέρες όπως υπαγορεύουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Έναν τέτοιο επαγγελματία συναντώ σχεδόν καθημερινά, εδώ, στη Θεσσαλονίκη. Έχει ένα μαγαζί με διάφορα ψιλικά, καφέδες, εφημερίδες, είδη παντοπωλείου κ.ά. Αγοράζω από κει την εφημερίδα μου. Πολλές φορές περιμένω υπομονετικά στην ουρά, εκτός καταστήματος, μαζί με άλλους, ώστε να τηρηθεί ο κανόνας “έως δύο πελάτες”.

Πριν από περίπου μία εβδομάδα τα ρολά του καταστήματος τα βρήκα κατεβασμένα. Κολλημένο πάνω τους ήταν ένα σημείωμα το οποίο έγραφε: “Λόγω κρούσματος covid-19 και για προληπτικούς λόγους το κατάστημα θα είναι κλειστό έως τις 23/8/2020. Μετά τις σχετικές ενέργειες θα είμαστε και πάλι μαζί σας στις 24/8/2020”. Πέραν αυτού, εκδόθηκε και η ακόλουθη ανακοίνωση: «Όπως ήδη γνωρίζετε, το κατάστημά μας έχει κλείσει λόγω εμφάνισης κρούσματος COVID-19 σε έναν εκ των ιδιοκτητών. Θεωρήσαμε έντιμο να σας το ανακοινώσουμε από την πρώτη στιγμή που το μάθαμε και με την ίδια εντιμότητα σας ανακοινώνουμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι στο κατάστημά μας έχουν βρεθεί ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ στο ειδικό μοριακό test ανίχνευσης COVID-19 σε πιστοποιημένο διαγνωστικό κέντρο. Πριν την επαναλειτουργία του καταστήματος θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που ορίζονται για την περίσταση, με γνώμονα την ασφάλεια όλων μας, για τις οποίες θα σας ενημερώσουμε αναλόγως. Σας ευχαριστούμε όλους για τα μηνύματα συμπαράστασης κι ευχόμαστε να είστε όλοι καλά και ασφαλείς!».

Το κατάστημα προμήθευε με καφέδες μία από τις υπηρεσίες του δήμου στον οποίο ανήκει. Έπειτα από αυτήν την υπεύθυνη στάση των ιδιοκτητών, κλήθηκε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να κάνει τους σχετικούς ελέγχους στους δημοτικούς υπαλλήλους. Εάν όλοι οι επαγγελματίες συμπεριφέρονταν με αυτόν τον τρόπο είμαι βέβαιος πως η επιδημιολογική εικόνα της χώρας θα ήταν σήμερα πολύ καλύτερη. Αλλά δυστυχώς, δεν είναι όλοι έτσι και εξ αιτίας των ασυνείδητων δεν αποκλείεται, πολύ σύντομα, να έρθουν νέοι, αυστηρότεροι περιορισμοί.