Skip to main content

Παπαευαγγέλου: Ένα στα τρία κρούσματα αφορά σε παιδιά κάτω των 18 ετών

Η Θεσσαλονίκη το τελευταίο επταήμερο έχει υπερδιπλάσιο μέσο κυλιόμενο αριθμό νέων κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό της σε σχέση με την Αθήνα.

«Η ματιά μας είναι στραμμένη στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία όπου παρατηρούμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα», είπε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η καθηγήτρια τόνισε ότι σημειώθηκε μέχρι και διπλασιασμός κρουσμάτων στην Ξάνθη, αύξηση 60% στην Κοζάνη και περίπου 40% στη Δράμα, τον Έβρο και την Πιερία.

Σύμφωνα με την ίδια, το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη εμφανίζει μια ηπιότερη μεν αλλά σαφή σταδιακή αύξηση.

Όπως είπε, η Θεσσαλονίκη το τελευταίο επταήμερο έχει υπερδιπλάσιο μέσο κυλιόμενο αριθμό νέων κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό της σε σχέση με την Αθήνα.

«Η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα που περιλαμβάνει πυκνοκατοικημένες μεγαλουπόλεις με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη ανησυχεί ιδιαίτερα καθώς προμηνύει αύξηση της νοσηρότητας και της επιβάρυνσης του ΕΣΥ», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Αναφερόμενη στα στοιχεία της πανδημίας, η κ. Παπαευαγγέλου εξήγησε πώς ένα στα τρία κρούσματα αφορά σε παιδιά κάτω των 18 ετών και υπογράμμισε ότι παρατηρείται αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ.

«Η πανδημία εμφανίζει σταθεροποίηση. Η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι 34 έτη και 20.000 είναι τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια» είπε και τόνισε ότι «επικρατεί η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η μετάδοση στις εκδηλώσεις. Μικρότερη είναι η διασπορά στους εργασιακούς χώρους».

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, επικρατεί και πάλι σταθερά η ενδοοικογενειακή μετάδοση, ενώ, αντίθετα, μικρότερη διασπορά βλέπουμε στους εργασιακούς χώρους, όπου υπάρχει δομημένος έλεγχος των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας, είπε. Ανέφερε, δε, πως, σε ημερήσια βάση, την τελευταία εβδομάδα, πραγματοποιήθηκαν κατά μέσο όρο 192.000 τεστ ανά ημέρα και ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 1,16%.

Παράλληλα, όπως είπε, παρατηρείται σταθερή αποκλιμάκωση του ΕΣΥ, με εξαίρεση τη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι εισαγωγές είναι περισσότερες από τα εξιτήρια. Συγκεκριμένα, καταγράφτηκαν 192 εισαγωγές ανά ημέρα σε νοσοκομεία την τελευταία εβδομάδα. Ωστόσο, φαίνεται πως, πλέον, τουλάχιστον το 1/3 των ασθενών που νοσηλεύονται, είναι ηλικίας 45-65 ετών.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως μειώθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων, ενώ ο αριθμός των θανάτων παραμένει σταθερός.

Αναφερόμενη επίσης στην εικόνα του κορωνοϊού στα σχολεία, σημείωσε πως σταθερός παραμένει ο αριθμός των θετικών self test. Μάλιστα, φαίνεται πως δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά με το άνοιγμα των σχολείων.

Επιπλέον, παρά την τάση αύξησης κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους, οι νοσηλείες αντιπροσωπεύουν μόλις το 1,5% των νοσηλειών στην ίδια ηλικιακή ομάδα, όπως είπε.