Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020
x

ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Υπερσύγχρονο Θερμοκήπιο με κατανάλωση 1.800.000 Nm3 ετησίως εντάσσεται στο δίκτυο διανομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ - Τα οφέλη από τη σύνδεση

Τον διαχειριστή του υδροπονικού θερμοκηπίου «AGRODER», Μ. Δερπανόπουλο και τον Διευθυντή Παραγωγής Μ. Βλαχογιάννη υποδέχθηκαν στα γραφεία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ ο γενικός διευθυντής της Εταιρείας, Λ. Μπακούρας, και η διευθύντρια Ανάπτυξης της Αγοράς Φυσικού Αερίου Θεσσαλίας, Ε. Καλογήρου.

Αφορμή της συνάντησης στάθηκε η σύνδεση της Μονάδας με το Δίκτυο Διανομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για τις ανάγκες της παραγωγικής δραστηριότητας, που θα ολοκληρωθεί εντός του α’ τριμήνου του 2021.

Πρόκειται για υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις Υδροπονικής καλλιέργειας τομάτας με αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές, που βρίσκονται στον δήμο Κιλελέρ, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ως μέθοδος, η υδροπονική καλλιέργεια είναι η πιο εντατική και παραγωγική με πολλαπλά πλεονεκτήματα. «Η εφαρμογή του φυσικού αερίου στην παραγωγική διαδικασία προσφέρει αναρίθμητα οφέλη, καθώς αποτελεί καύσιμο άρρηκτα συνδεδεμένο με τον βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, την αγροτική ανάπτυξη», αναφέρει η Εταιρεία.

Στις γεωργικές δραστηριότητες το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται σε μονάδες όπως υδατοκαλλιέργειες, ξηραντήρια καπνού, ξηραντήρια καρπών και θερμοκήπια. Σύμφωνα με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, η χρήση του για τη θέρμανση των θερμοκηπίων δίνει τη δυνατότητα εμπλουτισμού του αέρα με το διοξείδιο του άνθρακα των καυσαερίων, τα οποία λόγω της καθαρότητάς τους άφοβα διοχετεύονται στον χώρο. Παράλληλα, τα συστήματα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής αποδοτικότητας με καύση φυσικού αερίου χρησιμοποιούνται για την παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, ελαχιστοποιώντας έτσι το κόστος θέρμανσης.

Η συνολική ετήσια παραγωγή τομάτας εκτιμάται ότι θα ανέλθει στους 450 τόνους, ενώ η κατανάλωση φυσικού αερίου θα αγγίξει τους ~1.800.000 Nm3 ετησίως.

 

Υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης ΕΔΑ ΘΕΣΣ -AGRODER με ετήσια κατανάλωση ~1.800.000 Nm3

 

Η διείσδυση του φυσικού αερίου  στο βιομηχανικό τομέα, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την υλοποίηση νέων επενδύσεων και ως εκ τούτου, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αναβαθμίζοντας την περιοχή του Δήμου Κιλελέρ. Ο Αγροτικός Τομέας, άλλωστε, διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να παραμείνει ένας από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης της χώρας μας.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ