Skip to main content

ΥΠΕΣ: Θα δοθούν ως και 126.000 voucher για παιδικούς σταθμούς

Η χρηματοδότηση του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής», από τους από Εθνικούς πόρους θα ανέλθει στα 167 εκατ. ευρώ.

Το πλέγμα των δράσεων που έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται για την αποτελεσματική λειτουργία των δημοτικών βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών παρουσίασαν στη Βουλή ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις που κατέθεσαν οι βουλευτές, Μανώλης Συντυχάκης και Στάθης Παναγούλης.

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι η ολοκληρωμένη εφαρμογή του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής», η χρηματοδότηση για την ίδρυση νέων τμημάτων βρεφικής , παιδικής και βρεφονηπιακής φροντίδας και η θέσπιση νέου σύγχρονου θεσμικού πλαισίου αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και επεσήμανε ότι φέτος θα δοθούν συνολικά 126 χιλιάδες voucher (αύξηση 6,5% σε σχέση με πέρυσι) ενώ η χρηματοδότηση του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής», από τους από Εθνικούς πόρους θα ανέλθει στα 167 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, φέτος, λοιπόν, βάσει του νέου τρόπου λειτουργίας του προγράμματος, 94.000 είναι ο αριθμός των voucher τα οποία δόθηκαν. Αυτά, όμως, αφορούν την πρώτη κατανομή. Όπως γίνεται κάθε χρόνο και όπως γνωρίζετε κι εσείς πάρα πολύ καλά, ακολουθεί δεύτερη κατανομή, η οποία, μάλιστα, φέτος επιταχύνεται και θα γίνει μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα, του Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να γίνει κατανομή και των υπολοίπων voucher.

Μέσω ήδη της πρώτης κατανομής καλύφθηκαν όλα τα παιδιά οικογενειών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και το σύνολο των αιτούντων για ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ, ανεξάρτητα από εισόδημα ή ηλικία, όπως προέβλεπε η κοινή υπουργική απόφαση, στην οποία αναφέρθηκα προηγουμένως.
Δέσμευσή μας είναι ότι με τη δεύτερη κατανομή, η οποία, όπως είπα, θα ολοκληρωθεί μέσα στον μήνα, θα χορηγηθούν voucher σε όλες τις οικογένειες που θα βρουν θέση σε βρεφικούς, παιδικούς ή βρεφονηπιακούς σταθμούς. Φέτος θα διατεθούν συνολικά εκατόν είκοσι πέντε με 126.000 voucher. Δηλαδή, θα έχουμε μια αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, το 2017-2018, κατά 6,5% περίπου.

Η κ. Φωτίου υπογράμμισε ότι θα καλυφθούν όλες οι προσφερόμενες θέσεις με voucher σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς με την ολοκλήρωση της 2ης φάσης κατανομής των επιταγών τοποθέτησης και παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, συγκριτικά με το 2014-2015 οι προσφερόμενες θέσεις voucher αυξήθηκαν κατά 50% και δόθηκαν 30% περισσότερα κονδύλια.