Skip to main content

ΥΠΕΞ: Η ευρωπαϊκή έκθεση για την Τουρκία θα πρέπει να έχει διττή προσέγγιση

Διττή προσέγγιση θα πρέπει να έχει η έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ - Η έκθεση αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Η έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία θα πρέπει να έχει μια διττή προσέγγιση, με το «καρότο και το μαστίγιο να είναι πάντα στο τραπέζι», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

"Αναμένουμε την έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, η οποία λογικά θα σταλεί στα κράτη-μέλη εντός των επόμενων ημερών. Η θέση μας είναι η διττή προσέγγιση: από τη μία είμαστε ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να εξετάσουμε τα σημεία μιας θετικής ατζέντας με την Τουρκία, αλλά υπό έναν απαράβατο αυστηρό όρο, η Τουρκία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει".

Για παράδειγμα, ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, για την τελωνειακή ένωση, που η Τουρκία επιθυμεί, ο απαράβατος όρος είναι να υπάρξει πλήρης και σωστή εφαρμογή της τρέχουσας τελωνειακής ένωσης από την Τουρκία. Αντιστοίχως, σε ό,τι αφορά την συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας στο μεταναστευτικό, αυτή προϋποθέτει τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

"Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω χρηματοδότηση για Σύρους πρόσφυγες δε θα πρέπει να αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά και άλλες χώρες της περιοχής που φιλοξενούν Σύρους, όπως το Λίβανο και την Ιορδανία", σημείωσε.

"Από την άλλη, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει πάντα η προοπτική λήψης μέτρων, εφόσον η Τουρκία προβεί σε παραβατική συμπεριφορά. Το καρότο και το μαστίγιο να είναι πάντα στο τραπέζι". Και πρόσθεσε ότι η συζήτηση για την Τουρκία δε σταματά εδώ, αλλά συνεχίζεται στο διηνεκές.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι οι διερευνητικές επαφές πραγματοποιήθηκαν "σε καλό κλίμα".

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες γίνονται σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο.

"Ξαναπιάσαμε το νήμα μετά από 14 μήνες, καθώς η τελευταία φορά που είχαν λάβει χώρα ήταν τον Ιανουάριο του 2020. Αυτό από μόνο του είναι ένα θετικό στοιχείο", τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε, έγινε μια αποτίμηση μεταξύ των επαφών των δύο πλευρών, ενώ ο διάλογος συμπεριέλαβε διμερή θέματα, τα οποία μπορεί να είναι η οικονομική συνεργασία, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια, τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας.

"Κάθε πλευρά έχει τις απόψεις της, είναι ανταλλαγή απόψεων, όχι διαπραγμάτευση. Οι θέσεις μας είναι γνωστές και σταθερές", πρόσθεσε.

Αναφορικά με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην 'Αγκυρα, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι "στην παρούσα συγκυρία έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες για να προγραμματίσουμε αυτή τη συνάντηση. Ευελπιστούμε ότι αυτό το κλίμα θα διαρκέσει".

Όσον αφορά το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, το ενδεχόμενο της οποίας ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε πως "πηγαίνουμε βήμα βήμα, αυτή τη στιγμή αυτό που υπάρχει στο τραπέζι είναι η συνάντηση των δύο υπουργών. Είναι νωρίς ακόμα".

Τέλος, σχετικά με τη ρηματική διακοίνωση της 'Αγκυρας, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε πως "η απάντηση θα δοθεί δια της διπλωματικής οδού".

Εξαιρετικές οι διμερείς σχέσεις με την Αίγυπτο

Αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του κ. Δένδια στην Αίγυπτο, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, ενώ έγιναν και διευρυμένες συνομιλίες, ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων.

"Έγινε συζήτηση για τις αδειοδοτήσεις που είχε δώσει το υπουργείο Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου και έγινε μια τεχνική διευθέτηση από αιγυπτιακής πλευράς η οποία μας ικανοποίησε", σημείωσε. Πρόσθεσε πως ο κ. Σούκρι ήταν ξεκάθαρος πως η Αίγυπτος αυτή τη στιγμή δε συζητάει οριοθέτηση ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία και μάλιστα το διέψευσε καταγορηματικά.

Ο κ. Δένδιας είχε στη συνέχεια συνάντηση στη Λάρνακα με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, ενόψει και της άτυπης πενταμερούς στη Γενεύη για το Κυπριακό, αλλά και του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε ακόμη στην πρόσφατα επίσκεψη του κ. Δένδια στη Γενεύη, όπου συναντήθηκε με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γιαν Κούμπις.

"Την προηγούμενη μέρα η Βουλή είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση. Βεβαίως από ελληνικής πλευράς εκφράσαμε τη στήριξή μας προς το μεταβατικό σχήμα, καθώς και την ετοιμότητα να συνεισφέρουμε τόσο στον ανθρωπιστικό τομέα, όσο και εφόσον μας ζητηθεί στη διοργάνωση εκλογών το Δεκέμβριο, ενδεχομένως και με αποστολή παρατηρητών", σημείωσε.

Τονίστηκε ακόμη το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της χώρας μας για τις εξελίξεις στη Λιβύη, που αποτελεί άμεση γειτονία της Ελλάδας, ενώ ο κ. Δένδιας επανέλαβε την πάγια θέση για την ανάγκη άμεσης αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων. Συζητήθηκε τέλος η συνεισφορά της Ελλάδος στην επιχείρηση "Ειρήνη" της ΕΕ για την τήρηση εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε ακόμη με τον Κροάτη ομόλογό του Γκόρνταν Γκρλιτς, με την Ελλάδα να επαναλαμβάνει τη στήριξη στο αίτημα της Κροατίας να ενταχθεί στο χώρο του Σένγκεν, στη ζώνη του ευρώ και στον ΟΟΣΑ. Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και αμφότεροι οι υπουργοί επανέλαβαν τη στήριξή τους στην ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, πάντα στα πλαίσια της αιρεσιμότητας. Εξετάσθηκε τέλος πώς θα μπορούσαν μετά το τέλος της πανδημίας να βελτιωθούν οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

Τέλος, την Τρίτη βρέθηκε στην Αθήνα ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ Αλ Μάλικι. Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον κ. Δένδια βρέθηκαν πέρα από τις διμερείς σχέσεις, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ η Ελλάδα επανέλαβε πάγια θέση όσον αφορά το ζήτημα της επίλυσης στη βάση δύο κρατών στα σύνορα του 1967 με το Ιεροσόλυμα πρωτεύουσα.

Το πρόγραμμα του υπουργείου Εξωτερικών

Αύριο συγκαλείται το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, παρουσία και του υπουργού 'Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου. Στην ατζέντα του ΕΣΕΠ βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει σε διαδικτυακή υπουργική σύνοδο του συνασπισμού για το Σαχέλ , καθώς και τηλεφωνική επικοινωνία με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ενόψει και της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Τη Δευτέρα 22 Μαρτίου ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Στην ατζέντα του ΣΕΥ βρίσκονται μια σειρά θεμάτων πλην της Τουρκία, όπως τα Δυτικά Βαλκάνια, η Μιανμάρ, σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας.

Την Τρίτη 23 Μαρτίου θα μεταβεί στο Ντύσσελντορφ προκειμένου να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον 'Αρμιν Λάσετ, το νέο αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας και πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στην οποία θα βρίσκεται για πρώτη φορά και ο νέος Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών 'Αντονι Μπλίνκεν.

Στη συνάντηση του υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν μεταξύ άλλων το θέμα του Αφγανιστάν, τη Διαδικασία Διαλογισμού "ΝΑΤΟ 2030", η Ρωσία, καθώς και η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που προγραμματίζεται για τον προσεχή Ιούνιο.

Την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τρίτη 30 Μαρτίου ο κ. Δένδιας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με την Ευρωπαία Επίτροπο για εσωτερικές υποθέσεις και ζητήματα μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον.

Την Πέμπτη 1 Απριλίου η Ελλάδα θα αναλάβει επίσημα την προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA), όπου ο υπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας της η Ελλάδα θα επικεντρωθεί στο ζήτημα εκπαίδευσης και της μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Αναφορικά με το πρόγραμμα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, θα πραγματοποιήσει σήμερα διάσκεψη Γνωριμίας με τον συμπρόεδρο της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας- Ρωσίας.

Την Τρίτη 23 Μαρτίου θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο θα προετοιμάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Μαρτίου, ενώ στη συνέχεια θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη, όπου αύριο θα παραστεί το Σάββατο στην ενθρόνιση του Νέου Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκιδόνος κ. Εμμανουήλ.

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας στις 21 Μαρτίου θα συναντηθεί με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, θα επισκεφθεί τη θεολογική σχολή της Χάλκης και το Ορφανοτροφείο Πριγκήπου, ενώ θα έχει συνάντηση και με ομογενειακούς φορείς.