Skip to main content

ΥΠΕΞ σε Άγκυρα: Παραλήρημα θρησκευτικού και εθνικιστικού φανατισμού

Ανακοίνωση - απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στο εμπρηστικό παραλήρημα της Άγκυρας για τις αντιδράσεις στην Ελλάδα για τη «φιέστα» στην Αγιά Σοφιά

Νέα ανακοίνωση εναντίον της Άγκυρας εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά την πρωινή, άκρως εμπρηστική παρέμβαση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ:

«Η διεθνής κοινότητα του 21ου αιώνα παρατηρεί έκπληκτη τα παραληρήματα θρησκευτικού και εθνικιστικού φανατισμού της σημερινής Τουρκίας. Έχουν καταδικαστεί και είναι ανάξια απάντησης, ενώ εκθέτουν διεθνώς όλο και περισσότερο αυτούς που τα εκστομίζουν και τα υποκινούν».

Η παρέμβαση της Άγκυρας

Το πρωί του Σαββάτου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση εναντίον της Ελλάδας, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για την Αγία Σοφία.

«Καταδικάζουμε σθεναρά την ελληνική κυβέρνηση για τις εχθρικές δηλώσεις, καθώς και για το γεγονός ότι επέτρεψε να καεί δημοσίως η τουρκική σημαία στη Θεσσαλονίκη» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας.

Στο ίδιο πλαίσιο, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης, το οποίο δεν μπορεί να χωνέψει τις εξελίξεις με την Αγία Σοφία.

«Αυτά τα ρατσιστικά μυαλά, τα οποία δεν έχουν διδαχθεί το μάθημα της Ιστορίας και δεν σέβονται την ένδοξη σημαία μας, θα πρέπει να θυμούνται τη μοίρα τους στο Αιγαίο» συνέχισε, σε αυστηρό ύφος.

Κάλεσε δε την Αθήνα να ξυπνήσει από το όνειρο του Βυζαντίου, ενώ επανέλαβε ότι «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που καταπιέζει τη μουσουλμανική - "τουρκική" μειονότητα στη Θράκη».

Αντιδράσεις στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα, μετά την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, έπειτα από 86 ολόκληρα χρόνια.

Ενδεικτικά, στη Μητρόπολη Αθηνών, καθώς και σε άλλες εκκλησίες ανά την Ελλάδα, εψάλη η Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου, με την χριστιανική κοινότητα να εκφράζει την οδύνη της.

Παράλληλα, δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, διαμαρτυρόμενοι για τις αποφάσεις της τουρκικής ηγεσίας. Ωστόσο, στη Θεσσαλονίκη, διαδηλωτές έκαψαν δύο τουρκικές σημαίες, έξω από τον ΙΝ Αγίας Σοφίας και μπροστά από το τουρκικό προξενείο.

Για το περιστατικό αυτό, το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε εκ νέου ανακοίνωση, σημειώνοντας: «Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο κάθε ενέργεια προσβολής εθνικού συμβόλου οιασδήποτε χώρας, εν προκειμένω της Τουρκίας».