Skip to main content

ΥΠΕΞ της Ταϊβάν στο BBC: «Η Κίνα προσπαθεί εδώ και καιρό να απομονώσει την Ταϊβάν διεθνώς»

Οι Ταϊβανέζοι απολαμβάνουν τη δημοκρατία, την ελευθερία και την αξία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που φέρνουν την Ταϊβάν στον δημοκρατικό κόσμο, λέει.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν, Τζόζεφ Γου, υπερασπίστηκε το σύντομο και αμφιλεγόμενο ταξίδι της Νάνσι Πελόζι στο νησί.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο BBC, ο Γου καταδίκασε τις μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις που ξεκίνησε η Κίνα γύρω από το νησί την Πέμπτη και σημείωσε ότι η επίσκεψη της Πελόζι ήταν «εξαιρετικά σημαντική» και η αντίδραση της Κίνας δεν θα σταματήσει τις προσκλήσεις δημοκρατών πολιτικών στην Ταϊπέι.

Τα τελευταία έξι χρόνια ο Τζόζεφ Γου είναι το δημόσιο πρόσωπο της εκστρατείας της Ταϊβάν για μεγαλύτερη διεθνή αναγνώριση. Διαπραγματεύτηκε την επίσκεψη της Πελόζι και τώρα αντιμετωπίζει τις μάλλον τρομακτικές συνέπειες της, σημειώνει το BBC.

Όμως ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν δεν πρόκειται να απολογηθεί. Το όλο νόημα του ταξιδιού της Πελόζι ήταν να επιστήσει την προσοχή σε αυτό το συχνά ξεχασμένο νησί.

Η Κίνα βλέπει την Ταϊβάν ως μια αποσχισθείσα επαρχία που τελικά θα βρεθεί ξανά υπό τον έλεγχο του Πεκίνου. Ωστόσο, η Ταϊβάν βλέπει τον εαυτό της ως ανεξάρτητη χώρα και κάθε απόφαση αναγνώρισής της από τους παγκόσμιους ηγέτες εξοργίζει την Κίνα.

«Για μια σημαντική ηγέτη όπως η Πρόεδρος Πελόζι το να έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί την Ταϊβάν είναι κάτι πολύ σημαντικό. Το να αναδείξουμε το προφίλ της Ταϊβάν και να επιτρέψουμε στη διεθνή κοινότητα να καταλάβει ότι η Ταϊβάν είναι δημοκρατία», δήλωσε ο Γου.

Σπεύδει να προσθέσει ότι δεν είναι η Ταϊβάν που πυροδότησε αυτήν την κρίση. Είναι το Πεκίνο, λέει, που προσπαθεί να αλλάξει τους κανόνες. «Θέλουμε να διατηρήσουμε το status quo», αναφέρει, «που είναι ότι η Ταϊβάν δεν έχει δικαιοδοσία στην ηπειρωτική Κίνα και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν έχει δικαιοδοσία στην Ταϊβάν. Αυτή είναι η πραγματικότητα».


Η δημοκρατία στην Ταϊβάν έφερε ένα πολύ διαφορετικό πολιτικό κόμμα στην εξουσία στην Ταϊπέι. Το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP) ηγείται από τον Πρόεδρο, Τσάι Γίνγκ και τον υπουργό Εξωτερικών της Τζόζεφ Γου. Είναι Ταϊβανέζοι μέχρι το κόκκαλο και οι αξίες που υποστηρίζουν δεν είναι ο κινεζικός εθνικισμός, αλλά η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Όσον αφορά τη δημοκρατία, η Ταϊβάν βρίσκεται στην πρώτη ή τη δεύτερη θέση στην ανατολική Ασία», λέει περήφανα ο Γου στο δημοσιογράφο του BBC.
Κορυφαία η Ταϊβάν σε δημοκρατικούς θεσμούς

«Στον δείκτη ελευθερίας η Ταϊβάν κατατάσσεται στην πρώτη θέση, στην οικονομική ελευθερία η Ταϊβάν είναι επίσης στην κορυφή. Οι Ταϊβανέζοι απολαμβάνουν τη δημοκρατία, την ελευθερία και την αξία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που φέρνουν την Ταϊβάν στον δημοκρατικό κόσμο», λέει.

Πράγματι, η Ταϊβάν χαρακτηρίζεται ως «ελεύθερη» από τον μη κερδοσκοπικό ερευνητικό οργανισμό που εδρεύει στις ΗΠΑ, το Freedom House (έχει χαρακτηρίσει την Κίνα ως «μη ελεύθερες» το 2022) και το Ινστιτούτο Brookings επικροτεί σε μεγάλο βαθμό τον εκδημοκρατισμό του νησιού.
«Η υπεράσπιση της Ταϊβάν είναι δική μας ευθύνη»

Το πρόβλημα για την Ταϊβάν είναι ότι η Κίνα είναι πλέον πλούσια και με αυτόν τον πλούτο έχει κατασκευάσει μια τεράστια πολεμική μηχανή. Εν τω μεταξύ, η Ταϊβάν βασίστηκε για πάρα πολύ καιρό στα στενά της Ταϊβάν πλάτους 100 μιλίων και στην Αμερική, για να τη διατηρήσει ασφαλή.

«Η υπεράσπιση της Ταϊβάν είναι δική μας ευθύνη», λέει ο Γου και προσθέτει: «Έχουμε τη θέληση και την ικανότητα. Χρειαζόμαστε άλλες χώρες να παράσχουν στην Ταϊβάν αμυντικά μέσα, αλλά η υπεράσπιση της Ταϊβάν είναι δική μας ευθύνη, δεν ζητάμε από άλλες χώρες να θυσιάσουν τη ζωή τους για να προστατεύσουν την Ταϊβάν».

Αυτά είναι γενναία λόγια. Και η νέα γενιά της Ταϊβάν φαίνεται να έχει πολύ ισχυρότερη θέληση να πολεμήσει από τους γονείς της, σχολιάζει το BBC.

Αλλά σύμφωνα με τα υπολογιστικά μοντέλα, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας (PLA) θα συντρίψει τις απαρχαιωμένες δυνάμεις της Ταϊβάν μέσα σε λίγες μέρες. Εάν επιτραπεί να συμβεί αυτό, ο Γου λέει ότι θα ήταν τεράστιο λάθος που θα ενθάρρυνε την Κίνα να προχωρήσει παραπέρα.

Χαρακτηρίζει δε τη συμπεριφορά της Κίνας ως «επεκτατική».

«Κοιτάξτε τη συμπεριφορά τους στο Χονγκ Κονγκ, ή διεκδικούν τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Είναι ο τυπικός επεκτατισμός ενός αυταρχικού κράτους.

«Οι χώρες σε αυτήν την περιοχή πρέπει να προσέχουν τι προσπαθεί να κάνει η Κίνα. Η Ταϊβάν δεν πρόκειται να είναι το τελευταίο κομμάτι του παζλ στο κινεζικό όνειρο για επεκτατισμό», προειδοποίησε ο Ταϊβανέζος υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: iefimerida