Skip to main content

ΥΠΟΙΚ για αναβάθμιση από R&I: Αλλάζει το κλίμα της ελληνική οικονομίας

Την ικανοποίησή τους για την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον ιαπωνικό οίκο R&I εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών

Ως ενδεικτική της αλλαγής κλίματος για την ελληνική οικονομία αποτιμά το υπουργείο Οικονομικών την νέα αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον ιαπωνικό οίκο R&I, τη δεύτερη μέσα σε οκτώ μήνες. Σε ανακοίνωσή του ο Χρήστος Σταϊκούρας εκφράζει την ικανοποίησή του για την εξέλιξη και υπογραμμίζει ότι συνεχίζεται η αποκατάσταση της κανονικότητας.

«Σήμερα, Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019, ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας "Rating and Investment Information, Inc. (R&I)", προέβη σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας (αξιόχρεου) του Ελληνικού Δημοσίου, κατά δύο βαθμίδες, από Β+ με θετική προοπτική (positive outlook) σε ΒΒ με σταθερή προοπτική (stable outlook)» αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας.

«Παρά το ότι η R&I δεν είναι επιλέξιμος οίκος αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB eligible), το γεγονός ότι η εν λόγω αναβάθμιση δίνεται 8 μήνες μετά την αμέσως προηγούμενη από τον ίδιο οίκο (Απρίλιος 2019), καθώς και το ότι το νέο rating είναι το υψηλότερο συγκριτικά με όλων των άλλων οίκων και μόλις 2 βαθμίδες πίσω από το investment grade status (ΒΒΒ-), είναι ενδεικτικό της αλλαγής κλίματος αλλά και της βελτιωμένης άποψης για την ελληνική οικονομία, ενός «συντηρητικού» οίκου αξιολόγησης, η οποία προέκυψε από τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και την εφαρμογή μίας συνεκτικής και ολοκληρωμένης οικονομικής πολιτικής», συμπληρώνει.

«Το Υπουργείο Οικονομικών, με τον ΟΔΔΗΧ, συνεχίζει τη βήμα – βήμα αποκατάσταση της κανονικότητας» καταλήγει ο υπουργός.