Skip to main content

Υπό πίεση η κυπριακή κυβέρνηση για το σκάνδαλο υποκλοπών

To σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα φτάνει ως την Κύπρο, όπου έχει την έδρα της η εταιρεία που έκανε χρήση του λογισμικού Predator.

Το ωστικό κύμα του σκανδάλου παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, ταρακουνά πλέον και το κυπριακό πολιτικό σύστημα, καθώς εντείνεται η πίεση προς την κυπριακή κυβέρνηση για πειστικές απαντήσεις σε σχέση με την διασύνδεση της Κύπρου με τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου που οδήγησε στις παραιτήσεις του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων και του Γενικού Γραμματέα του Έλληνα Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ, ζητά από την κυπριακή κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για τον χειρισμό της περιβόητης «υπόθεσης του μαύρου βαν» που απασχόλησε την Κύπρο το 2019, προτάσσοντας την απόφαση των εισαγγελικών αρχών της χώρας να απαλλάξουν τον ιδιοκτήτη του βαν Ταλ Ντίλιαν από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε σε σχέση με την λειτουργία εταιρειών παραγωγής κατασκοπευτικού υλικού στην Κύπρο.

Στη διασύνδεση της Κύπρου με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων στην Ελλάδααναφέρθηκε και ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης ο οποίος σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη κάλεσε την Κυπριακή Κυβέρνηση να ανοίξει ξανά τον φάκελο της υπόθεσης, σημειώνοντας πως η εταιρεία που έκανε χρήση του λογισμικού Predator στην Ελλάδα έχει ως έδρα της την Κύπρο.

Η διασύνδεση με την Κύπρο

Σημειώνεται ότι το αίτημα για άνοιγμα του φακέλου των παρακολουθήσεων και στην Κύπρο δεν διατυπώνεται στο κενό καθώς το κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε για την παγίδευση του τηλεφώνου του πρόεδρου του ΚΙΝΑΛ/ ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, το εμπορεύεται η εταιρεία Intellexa, η οποία ελέγχεται από τον γνωστό στο κυπριακό κοινό Ισραηλινό πρώην κατάσκοπο Ταλ Ντίλιαν, οι δραστηριότητες του οποίου απασχόλησαν το κυπριακό πολιτικό σύστημα αλλά και τις αστυνομικές αρχές της χώρας το 2019.

Την εποχή εκείνη ξεκίνησαν έρευνες για την εισαγωγή στο νησί ενός μαύρου βαν, το οποίο μπορούσε να υποκλέψει δεδομένα από κινητά τηλέφωνα. Παρά τον σάλο που προκλήθηκε τότε, η υπόθεση Ντίλιαν έπεσε στα μαλακά, αφού ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου διέταξε για άγνωστους λόγους την αναστολή της ποινικής του δίωξης, με αποτέλεσμα ο Ντίλιαν να εγκαταλείψει την Κύπρο και να μεταφέρει κάποιες από τις εργασίες του στην Ελλάδα.

Ουδεμία σχέση λέει η κυβέρνηση

Η κυπριακή κυβέρνηση όχι μόνο δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να ανοίξει των φάκελο της υπόθεσης κατασκοπείας στην Κύπρο αλλά δια του εκπροσώπου της Μάριου Πελεκάνου επαναλαμβάνει τη θέση ότι τα όσα τεκταίνονται στην Ελλάδα δεν έχουν καμία σχέση με την Κύπρο. Μάλιστα, υποστήριξε ότι «ουδέποτε κατά την εννιαετή διακυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη επιτράπηκε ή έγινε ανεκτή έστω και εμμέσως η παρακολούθηση οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου, πολιτικών κομμάτων, δημοσιογράφων, ΜΜΕ και νομοταγών πολιτών».

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

Πηγή: dw.com