Skip to main content

Υποχώρησε κάτω από το 1% το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε έως το 0,82%, έναντι -0,17% του αντίστοιχου γερμανικού - Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου διατηρήθηκε

Το φράγμα του 1% έσπασε στη διάρκεια της ημέρας το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε έως το 0,82%, έναντι -0,17% του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου, με αποτέλεσμα το περιθώριο (η μεταξύ τους διαφορά) να περιοριστεί στο 0,99%. Ιστορικά είναι η πρώτη φορά μετά το καλοκαίρι του 2008, πριν ξεσπάσει η παγκόσμια κρίση την οποία πυροδότησε η πτώχευση της Lehman Brothers, που το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων υποχωρεί κάτω από το 1%.

Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου διατηρήθηκε στο 0,11% και του 15ετους στο 1,09%.

Tα ελληνικά ομόλογα ευνοούνται από το γενικότερο θετικό κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων καθώς διαφαίνεται ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει απρόσκοπτα τις αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (21 Μαρτίου) η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 22 δισ. ευρώ. Σε ολόκληρη την ευρωζώνη το σύνολο των ομολόγων που έχει αγοράσει η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας ξεπέρασε το 1 τρισ. ευρώ (1,094 τρισ. ευρω).

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 58 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ μόνον, αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς έκλεισε στο 0,85% από 0,86% την Παρασκευή έναντι -0,17% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί στο 1,02% .

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαίνονταν στο 1,2209 δολ από 1,219 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2201 δολ.