Skip to main content

Υποχρεωτικά με αρνητικό PCR η είσοδος των ταξιδιωτών στην Κύπρο

Το εν λόγω μέτρο αφορά όλους τους επιβάτες ηλικίας 12 ετών και άνω, ανεξαρτήτως εάν κατέχουν πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού ή νόσησης.

Σε υποχρεωτική διενέργεια self test για όλους όσους ταξιδιώτες εισέρχονται στην επικράτεια της Κύπρου προχώρησε η κυβέρνηση της χώρας.

Στο πλαίσιο των ενεργειών που λαμβάνονται από την Κυβέρνηση για περιορισμό της έξαρσης της πανδημίας και την προφύλαξη του Συστήματος Υγείας από αυξημένες νοσηλείες ασθενών COVID-19, το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας ενέκρινε σήμερα πρόταση του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου για την υποχρεωτική διενέργεια εξέτασης PCR από όλα τα πρόσωπα ηλικίας 12 ετών και άνω κατά την άφιξή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία, αεροπορικώς ή διά θαλάσσης, και ανεξαρτήτως της αρχικής χώρας αναχώρησης.

Παρουσιάζοντας την πρόταση, ο υπουργός Μεταφορών επεσήμανε χαρακτηριστικά την ανάγκη για λήψη προσωρινών μέτρων στις νόμιμες πύλες εισόδου της Δημοκρατίας, δεδομένης της ανίχνευσης του νέου στελέχους του ιού «Όμικρον», που έχει καταγραφεί σε χώρες της Αφρικής αλλά και σε κράτη της Ευρώπης.

Το εν λόγω μέτρο αφορά όλους τους επιβάτες ηλικίας 12 ετών και άνω, ανεξαρτήτως εάν κατέχουν πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού ή ανάρρωσης από τη νόσο COVID-19. Το κόστος του διαγνωστικού ελέγχου PCR επιβαρύνει τον ίδιο τον επιβάτη.

Διευκρινίζεται ότι οι επιβάτες που εισέρχονται στη Δημοκρατία από λιμένες για ολιγόωρη επίσκεψη οφείλουν να κατέχουν πιστοποιητικό αρνητικής εξέτασης PCR με ισχύ μέχρι και 72 ώρες. Επιπρόσθετα, κατά την άφιξή τους, θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, με έξοδα της Κυπριακή Δημοκρατίας.

Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021 και θα έχει διάρκεια μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2022, οπότε και θα επαναξιολογηθεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως θα διαμορφωθούν.

Για σκοπούς καλύτερης επιτήρησης και έγκαιρου εντοπισμού των εισαγόμενων κρουσμάτων, έχει ήδη αρχίσει και θα συνεχιστεί μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου η διενέργεια τεστ PCR μέσω δειγματοληπτικών ελέγχων στους επιβάτες, ανεξαρτήτως της χώρας αρχικής προσέλευσης, που εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω των Αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου.