Skip to main content

Υποψηφιότητα Τζιτζικώστα-«πρωτιά» στα ευρωπαϊκά όργανα

Εξελέγη ομόφωνα από το ΕΛΚ υποψήφιος πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ. Στις 12 Φεβρουαρίου η κρίσιμη ψηφοφορία.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι από σήμερα ο πρώτος Έλληνας που διεκδικεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, ενώ για πρώτη φορά Έλληνας πολιτικός διεκδικεί την προεδρία ευρωπαϊκού οργάνου.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης δύναμης σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, αναδείχτηκε και μάλιστα ομόφωνα ως ο υποψήφιος του κόμματος για την προεδρία της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Επιτροπή των Περιφερειών είναι ουσιαστικά το όργανο – «φωνή» των Περιφερειών και Δήμων όλης της Ευρώπης στην «καρδιά» της ΕΕ και η θέση του προέδρου είναι από τις πλέον περιζήτητες για το πολιτικό προσωπικό όλης της ΕΕ.

Τα μέλη του ΕΛΚ ψήφισαν ομόφωνα τον κ. Τζιτζικώστα για να διεκδικήσει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, στη διάρκεια της συνεδρίασης του κόμματος στις Βρυξέλλες.

Για την ομόφωνη ανάδειξη του κ. Τζιτζικώστα ως του υποψήφιου προέδρου της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, που προτείνει το ΕΛΚ, ψήφισαν τα μέλη του κόμματος από τις 27 ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών είναι το δεύτερο μεγαλύτερο συλλογικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά το Ευρωκοινοβούλιο, αποτελούμενη συνολικά από 320 μέλη, Περιφερειάρχες και Δημάρχους όλων των χωρών - μελών της ΕΕ. Είναι επίσημο θεσμικό όργανο της ΕΕ που γνωμοδοτεί και συμμετέχει στο νομοθετικό έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θεωρείται το «Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της Αυτοδιοίκησης».

Μετά την εκλογή του ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε: «Αποτελεί τιμή για εμένα η ομόφωνη ανάδειξή μου ως υποψήφιου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, από Περιφερειάρχες και Δημάρχους όλων των χωρών-μελών της ΕΕ, τους οποίους ευχαριστώ θερμά. Αποτελεί επιπλέον και σημαντική εθνική στιγμή και συνιστά σημαντική επιτυχία για την Κεντρική Μακεδονία και τη χώρα μας σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Με απόλυτη αίσθηση του σημαντικού και κρίσιμου ρόλου που πρέπει να έχουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι σε όλη την Ευρώπη, καθώς και των λύσεων που πρέπει να δοθούν στα σύγχρονα προβλήματα, θα διεκδικήσω την ψήφο των ευρωπαίων συναδέλφων μου στις εκλογές της 12ης Φεβρουαρίου».

Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, όπου θα είναι υποψήφιος ο κ. Τζιτζικώστας θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες, στις 12 Φεβρουαρίου 2020.

Δεδομένου ότι το ΕΛΚ είναι η μεγαλύτερη δύναμη αριθμητικά, η εκλογή Τζιτζικώστα στην προεδρία του οργάνου είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα επιτευχθεί κι έτσι η Ελλάδα θα έχει για πρώτη φορά πρόεδρο ευρωπαϊκού οργάνου και μάλιστα του σημαντικότερου για την Ευρώπη των Περιφερειών και των Πόλεων.

Τον κ. Τζιτζικώστα συνεχάρησαν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του ΕΛΚ.

Ο πρόεδρος, Ντόναλντ Τουσκ σε δήλωσή του στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το ΕΛΚ για την εκλογή Τζιτζικώστα αναφέρει: «Η Δημοκρατία, μια θεμελιώδης αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει έντονα τις ρίζες της σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Το ΕΛΚ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους επικεφαλής των πόλεων και των περιφερειών μας για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στο μέλλον του κοινού ευρωπαϊκού σχεδίου μας, που πραγματικά προσφέρει στους Ευρωπαίους πολίτες. Ως υπεύθυνοι κεντροδεξιοί πολιτικοί, λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη την επικουρικότητα και κατανοούμε ότι ο ορισμός των νέων πολιτικών θα πρέπει να ξεκινήσει από τις περιφέρειές μας».

Ο γενικός γραμματέας του ΕΛΚ, Αντόνιο Λόπεζ-Ιστούριζ, επισημαίνει: «Οι τοπικές και περιφερειακές πολιτικές είναι τα πάντα! Είστε αυτοί που είναι δίπλα στο λαό. Ακούτε και αισθάνεστε τις καθημερινές ανησυχίες των πολιτών και παρέχετε συγκεκριμένες λύσεις. Και εσείς είστε αυτοί που μπορούν να μιλάνε για την Ευρώπη των πολιτών. Εάν θέλουμε να πετύχουμε τα φιλόδοξα σχέδιά μας για την ΕΕ τα επόμενα χρόνια, χρειαζόμαστε την είσοδο, την τεχνογνωσία και την υποστήριξη των περιφερειών και των πόλεών μας. Από το Green Deal μέχρι τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, αυτό που θα πετύχουμε στην πράξη εξαρτάται από την υποστήριξη των περιφερειακών και τοπικών πολιτικών μας του ΕΛΚ. Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής είναι στα δικά σας χέρια».