Skip to main content

Ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη Λάρισα

Ένας Λαρισαίος εμφάνισε εξανθήματα και προσήλθε στο νοσοκομείο, όπου το ιατρικό προσωπικό έκρινε αναγκαία την περαιτέρω διερεύνηση του περιστατικού.

Ως ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων αντιμετωπίζεται η περίπτωση ενός άνδρα, ο οποίος νοσηλεύεται από χθες το πρωί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πολιτεία», πρόκειται για Λαρισαίο, ο οποίος εμφάνισε εξανθήματα και προσήλθε στο νοσοκομείο, όπου το ιατρικό προσωπικό έκρινε αναγκαία την περαιτέρω διερεύνηση του περιστατικού, όπως προβλέπεται άλλωστε από τα σχετικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Ο άνδρας, ηλικίας περίπου 50 ετών, φέρεται να έχει επιστρέψει από διαδοχικά ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ έχει βρεθεί και θετικός στον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στις υγειονομικές αρχές. Δείγμα του περιστατικού έχει σταλεί σε ειδικό εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ή να αποκλειστεί η πιθανότητα νόσησης με ευλογιά των πιθήκων.

Αναφορά ΕΟΔΥ:

Στη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ τονίζεται πως στην Ελλάδα έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά τρία εισαγόμενα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων (στοιχεία 23.06.2022), ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός έλεγχος ενός επιπλέον ασθενούς, με ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού, για τον οποίο ο αρχικός έλεγχος δείγματος για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων, ήταν θετικός.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου.

Πηγή: formedia