Skip to main content

Υπόθεση 16χρονου: Τα περιστατικά αστυνομικής βίας ως ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας

Εγκληματολόγος και ειδική σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας εξηγεί τους λόγους που περιστατικά αστυνομικής βίας μπορεί να οδηγήσουν σε εξεγέρσεις.

Σοκαρισμένη είναι η ελληνική κοινωνία μετά το περιστατικό πυροβολισμού 16χρονου από πυρά αστυνομικού κατά τη διάρκεια καταδίωξης, ενώ την ίδια ώρα αναδεικνύονται θέματα όπως εάν οι αστυνομικοί είναι ορθά εκπαιδευμένοι, αλλά και πώς μπορούν να μηδενιστούν περιστατικά αδικαιολόγητης αστυνομικής βίας.

Η καταδίωξη που πραγματοποίησαν οι τέσσερις αστυνομικοί μέλη της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. καθώς ο 16χρονος δεν είχε πληρώσει τα 20 ευρώ του πετρελαίου κίνησης στο πρατήριο υγρών καυσίμων κατέληξε σε ένα αιματηρό επεισόδιο μετά τον διπλό πυροβολισμό που έπραξε ένας εξ αυτών βάζει ξανά στο τραπέζι ερωτήματα ως προς το αν πραγματικά οι αστυνομικοί έχουν διαρκή και σωστή εκπαίδευση ώστε να αντιμετωπίζουν τέτοια περιστατικά.

Η εγκληματολόγος, διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου του μαθήματος «Εσωτερική Ασφάλεια», Δρ. Μαρία Χρ. Αλβανού, σε ερώτηση της Voria.gr εάν θεωρεί ότι οι αστυνομικοί είναι ανεκπαίδευτοι όσον αφορά την αντιμετώπιση περιστατικών όπως αυτό με τον 16χρονο, επισημαίνει ότι υπάρχει πλαίσιο εκπαίδευσης και κανόνων εμπλοκής, ωστόσο έχει σημασία εάν αξιολογείται το ανθρώπινο δυναμικό.

«Τα πραγματικά περιστατικά του συγκεκριμένου συμβάντος και της καταδίωξης ακόμη ερευνώνται, άρα δεν μπορεί να δοθεί απάντηση με βάση αυτά. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό σε γενικότερη βάση είναι δύσκολη, δεδομένου ότι θεωρητικό πλαίσιο εκπαίδευσης και κανόνων εμπλοκής υπάρχει. Αυτό που θα πρέπει να αξιολογηθεί είναι πρώτον αν γίνεται ορθά η εκπαίδευση που έχει οριστεί πάνω σε αυτά και δεύτερο αν το ανθρώπινο δυναμικό που επιλέγεται είναι το κατάλληλο, ώστε να εκπαιδευθεί και να φέρει σε πέρας τις συγκεκριμένες αποστολές.

Για την αξιολόγηση λοιπόν είναι σημαντικό να υπολογίζουμε τον ανθρώπινο παράγοντα και τα διάφορα χαρακτηριστικά προσωπικότητας που επηρεάζουν τις αντιδράσεις στον πραγματικό χρόνο που λαμβάνουν χώρα τα διάφορα περιστατικά χρήζοντα άμεσης αντιμετώπισης και εφαρμογής των κανόνων. Αυτό προκύπτει και από τον αριθμό των περιπτώσεων που ο χειρισμός είναι επιτυχής -άρα πλαίσιο κατάρτισης υπάρχει και το ζήτημα που προκύπτει είναι της μη ανταπόκρισης σε αυτό σε συγκεκριμένες υποθέσεις» είπε η κ. Αλβανού.

Η κ. Αλβανού επισημαίνει ότι τα περιστατικά βίας πρέπει να ερευνώνται διεξοδικά και κυρίως να αντιμετωπίζονται ως πρόβλημα ασφάλειας, καθώς, όπως τονίζει, μπορεί να οδηγήσουν σε έξαρση βίας, εξεγέρσεων και κοινωνικής αναταραχής, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι όπως το κράτος πρέπει να επιδεικνύει μηδενική ανοχή στην παρανομία πρέπει το ίδιο να πράττει και έναντι της αδικαιολόγητης και αυθαίρετης αστυνομικής βίας διότι έτσι επικρατεί εσωτερική ασφάλεια.

«Τα περιστατικά αστυνομικής βίας θα πρέπει να θεωρούνται, να ερευνώνται και να αντιμετωπίζονται ως πρόβλημα ασφάλειας. Πέρα από τη θυματοποίηση που συμβαίνει στο περιστατικό βίας αυτό καθεαυτό, όπως έχουμε δει τόσο στην εγχώρια πραγματικότητα (π.χ. περίπτωση Αλέξη Γρηγορόπουλου), όσο και στην αλλοδαπή (π.χ. περίπτωση Floyd), η αστυνομική βία μπορεί να οδηγήσει σε αντιδράσεις, οι οποίες να φτάσουν ακόμη και σε επίπεδο βίας, εξεγέρσεων, κοινωνικής αναταραχής. Η μηδενική ανοχή στην παρανομία λοιπόν και η προσπάθεια για εσωτερική ασφάλεια σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να έχει μηδενική ανοχή απέναντι και στην αστυνομική βία, να είναι σε επιφυλακή να την προλαμβάνει και να την καταδικάζει απερίφραστα μαζί με τις λοιπές εγκληματικές δραστηριότητες που πλήττουν την έννομη τάξη» επισήμανε.

Η κ. Αλβανού αναφέρει επίσης ότι «η χώρα μας εμφανίζει πρόβλημα με καταδίκες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) λόγω υποθέσεων αστυνομικής βίας, «γεγονός που σημαίνει ότι η δικαστική διερεύνησή τους θα πρέπει να γίνεται με τρόπο που να προστατεύεται ο πολίτης, χωρίς να υφίσταται ανάγκη να προσφύγει στο Στρασβούργο».

«Επιπλέον η σύσταση και ουσιαστική λειτουργία επιτροπών πειθαρχικού ελέγχου που δεν θα απαρτίζονται μόνο από πρόσωπα με λειτουργική θέση στην Αστυνομία θα διασφαλίσει περισσότερο την αμεροληψία που πρέπει να φαίνεται ότι έχουν αυτές οι διαδικασίες» είπε η κ. Αλβανού.