Skip to main content

Υπόθεση Αβαρλή: Ο αντίκτυπος στη διοίκηση Ζέρβα, η σχέση με ΣΥΡΙΖΑ και τι ψάχνουν στη ΝΔ

Η υπόθεση σύλληψης του πρώην αντιδημάρχου, πέρα από το δημαρχιακό μέγαρο, απασχολεί τόσο τη Νέα Δημοκρατία, όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ

Δεν του έφταναν τα άλλα του Κωνσταντίνου Ζέρβα, του έκατσε τώρα και η ιστορία με τον αντιδήμαρχό του σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία, μαζί και με άλλους δύο, για τους οποίους ερευνώνται αδικήματα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εκβίαση και δωροληψία.

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αβαρλής συνελήφθη με την ιδιότητα του ιδιώτη λογιστή το βράδυ της Τρίτης, καθώς κατηγορείται ότι πήρε από φαρμακοποιό – πελάτη του φακελάκι για να τακτοποιήσει στην εφορία- με έναν ακόμα λογιστή και μια εφοριακό- εκκρεμότητα του φαρμακοποιού, ο οποίος όμως κατήγγειλε το περιστατικό.

Η υπόθεση, η οποία βρίσκεται πλέον στη Δικαιοσύνη, δεν παύει να έχει και πολιτικό αντίκτυπο. Ήδη, ο Ζέρβας προχώρησε χθες σε έκτακτη σύγκληση της δημοτικής ομάδας του όπου ανακοίνωσε τη διαγραφή του Αβαρλή. Προηγουμένως είχε ζητήσει την παραίτησή του η οποία και υποβλήθηκε πάραυτα. Ο δήμαρχος, όπως βεβαίως και συνολικά η διοίκηση του δήμου ασφαλώς και δεν έχουν καμία ευθύνη για το τι έκανε ως ιδιώτης επαγγελματίας ο αντιδήμαρχος, ούτε θα μπορούσαν φυσικά να γνωρίζουν, ωστόσο, η υπόθεση δεν παύει να έχει κόστος στον Ζέρβα. Πρώτον διότι ο Αβαρλής ήταν από τους αντιδημάρχους που είχε σε εκτίμηση και τον εμπιστευόταν ο Ζέρβας, γι' αυτό άλλωστε, του είχε αναθέσει το βαρύ χαρτοφυλάκιο Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Δεύτερον, ήταν ο μόνος εκλεγείς με το ψηφοδέλτιό του ο οποίος προερχόταν από το χώρο της Αριστεράς και συγκεκριμένα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα οι σταυροί προτίμησης που είχε πάρει, ήταν περισσότεροι από τη διαφορά των σταυρών που είχε ο Ζέρβας με τον Γιώργο Ορφανό, η οποία τον έφερε στον δεύτερο γύρο των εκλογών και εν τέλει, στο δημαρχιακό αξίωμα. Γι' αυτό και ο Αβαρλής μπορεί να θεωρείται απώλεια, αν και οι κακές γλώσσες λένε πως έτσι κι αλλιώς είχε αποφασίσει να αποχαιρετήσει τον Ζέρβα, κάπου το φθινόπωρο.

Βεβαίως όλα αυτά μικρή σημασία έχουν πλέον. Ο Αβαρλής πολύ δύσκολα θα επανέλθει στον χώρο της πολιτικής, ο δε Ζέρβας αποφάσισε να αναλάβει ο ίδιος προς παρόν τις χηρεύουσες αρμοδιότητες, δηλαδή το χαρτοφυλάκιο του Αβαρλή συν την προεδρία της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής η οποία προφανώς θα ασκείται από κάποιον αναπληρωτή του. Επίσης, οι παροικούντες το δημαρχιακό μέγαρο γνωρίζουν ότι το ζήτημα του ψηφιακού μετασχηματισμού του δήμου το τρέχει τον τελευταίο καιρό, ουσιαστικά ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας. Όμως, ο μη ορισμός νέου αντιδημάρχου δείχνει εκ νέου την έλλειψη πάγκου που υπάρχει στη διοίκηση, κυρίως όταν πρόκειται για ανάθεση σοβαρών αρμοδιοτήτων.

Όπως, πάντως πληροφορούμαι, η υπόθεση, πέρα από το δημαρχιακό μέγαρο απασχολεί τόσο τη Νέα Δημοκρατία, όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάποιοι του το κρατούσαν μανιάτικο του Αβαρλή (κι αυτός, ως καλαματιανός, κάτι ξέρει απ' αυτά) για το γεγονός ότι προτίμησε το ψηφοδέλτιο του Ζέρβα, αντί αυτού της Κατερίνας Νοτοπούλου που είχε και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζω, βεβαίως, ότι πριν να καταλήξει στον Ζέρβα, ο Αβαρλής είχε παρουσιαστεί ως υποψήφιος με τον Βούγια.

Το ενδιαφέρον της ΝΔ, όπως μαθαίνω, έχει να κάνει με τις σχέσεις του Αβαρλή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αναφέρομαι στην πολιτική σχέση, αλλά στην επαγγελματική καθώς ο τέως πλέον αντιδήμαρχος, ως λογιστής, είχε τα φορολογικά του ραδιοφωνικού σταθμού "Στο Κόκκινο" και ενδεχομένως και άλλων που σχετίζονται με την Κουμουνδούρου.