Skip to main content

Δίκτυο διαφθοράς στο λιμάνι: 18 συλλήψεις-Οδηγούνται στον εισαγγελέα

Χθες συνελήφθησαν στην Αθήνα τέσσερις εφοπλιστές, ιδιοκτήτες ναυτιλιακών εταιρειών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν αργά το βράδυ στην Αστυνομική Διεύθυνση

Στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης πρόκειται να οδηγηθούν το μεσημέρι οι συλληφθέντες από τη μεγάλη υπόθεση διαφθοράς στο λιμάνι της πόλης που φέρεται να σχετίζεται με τη χρήση ρυμουλκών που εξυπηρετούν τα πλοία που ελλιμενίζονται.

Χθες συνελήφθησαν στην Αθήνα τέσσερις εφοπλιστές, ιδιοκτήτες ναυτιλιακών εταιρειών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν αργά το βράδυ στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Εκεί ανακρίθηκαν από τους αξιωματικούς της αστυνομίας και έδωσαν τις πρώτες καταθέσεις. Μάλιστα, ο ένας εφοπλιστής φέρεται να αντιστάθηκε σθεναρά την ώρα της σύλληψης από κλιμάκιο των αδιάφθορων.

Τα τέσσερα άτομα κατηγορούνται ότι μαζί με πέμπτο εφοπλιστή, έστησαν σε συνεργασία με τις τοπικές λιμενικές αρχές, ολόκληρο δίκτυο σχετικό με την πιστοποίηση ρυμουλκών και αναθέσεις έργων στο λιμάνι.

Το μεσημέρι, οι εφοπλιστές μαζί με τον λιμενάρχη και ακόμη δεκατρία άτομα, ανάμεσά τους και οι πλοηγοί, θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Συνολικά, δεκαεννέα άτομα συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία των 2.000 σελίδων.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν όλοι οι συλληφθέντες είναι σε βαθμό κακουργήματος για σύσταση και συμμορία, δωροδοκία και νομιμοποίηση παράνομων εσόδων.

Οι «Αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ άρχισαν να ψάχνουν την υπόθεση από τον περασμένο Μάιο όταν και έγινε η ενοποίηση των Εσωτερικών Υποθέσεων ΕΛ.ΑΣ και Λιμενικού Σώματος.

Ο τζίρος από την εγκληματική οργάνωση υπολογίζεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, με ταυτόχρονη διακίνηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Εξαιτίας της δράσης του κυκλώματος φέρεται να χρεοκόπησε μία εφοπλιστική εταιρεία.

Οι πλοηγοί που είναι υπάλληλοι του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας φέρονται να καθόριζαν μεγαλύτερο αριθμό ρυμουλκών από αριθμό για την εξυπηρέτηση των πλοίων, κάτι που αύξανε το κόστος για τους χρήστες. Οι αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο το σύστημα να λειτουργούσε με συγκεκριμένα ρυμουλκά αποκλείοντας ανταγωνιστές.