Skip to main content

Υπόθεση κατασκοπείας: Την Παρασκευή ολοκληρώνεται η προανάκριση

Ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου πήρε πενθήμερη προθεσμία για να απολογηθεί ενώ ο μάγειρας θα παραπεμφθεί σε τακτική δικάσιμο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση κατασκοπείας στο Καστελόριζο που εξιχνιάστηκε κατόπιν μεθοδικής έρευνας, που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2020, από αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου της Κρατικής Ασφάλειας Αττικής και Ρόδου, με τη στενή συνεργασία με την ΕΥΠ.

Οι δύο συλληφθέντες, ο 35χρονος υπάλληλος του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και ο 54χρονος ναυτικός Έλληνας μουσουλμάνος, μάγειρας σε πλοίο εταιρείας που εκτελεί δρομολόγιο στην άγονη γραμμή Ρόδου – Καστελλορίζου, βαρύνονται με τις κατηγορίες της παράβασης του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία και η δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, με την περαίωση της, για να αξιολογηθούν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί και να ασκηθούν διώξεις για τα περαιτέρω.

Σ΄ αυτή τη φάση της διαδικασίας αφέθησαν ελεύθεροι. Ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου πήρε πενθήμερη προθεσμία για να απολογηθεί. Ο μάγειρας που διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος θα παραπεμφθεί σε τακτική δικάσιμο.

Περισσότερο θα φωτίσουν την υπόθεση οι τέσσερις υπολογιστές και τα οκτώ κινητά τηλέφωνα που έχουν βρεθεί στο σπίτι του γενικού γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο μετά την έρευνα που έγινε παρουσία δικαστικού λειτουργού και εξετάζονται αυτή τη στιγμή από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Η Δημοκρατική» την Παρασκευή, εκτός απροόπτου, αναμένεται να έχει περαιωθεί η προανάκριση με την υποβολή και των έγγραφων εξηγήσεων του 35χρονου .

Ο 54χρονος ναυτικός περιέγραψε στους επιτελείς της ΕΛΑΣ που διενήργησαν την έρευνα, πως είχε γνωρίζει τον 35χρονο σε κοινωνική εκδήλωση στην Ρόδο με άλλα άτομα από την Κομοτηνή και πως στην πορεία τον «στρατολόγησε» για να του παρέχει πληροφορίες και να φωτογραφίζει κατά την διάρκεια της τρέχουσας κρίσης στο Αιγαίο με την Τουρκία τις κινήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως οχυρωματικές θέσεις όσο και κινήσεις πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού οι οποίες κατέληγαν στους ενδιαφερόμενους της αντίπερα όχθης.

Ο 54χρονος μάλιστα δηλώνει «αφελής», τονίζοντας ότι δεν είχε αντιληφθεί την βαρύτητα και την σοβαρότητα των «εξυπηρετήσεων» του, ισχυρίζεται ότι δεν είχε λάβει αμοιβή για τις «υπηρεσίες» του αυτές και ότι όταν ο 35χρονος έγινε πιεστικός απέναντι του ξεκίνησε να απομακρύνεται από αυτόν και να τον αποφεύγει.