Skip to main content

Υπόθεση Ψωμιάδη: Νέα τροπολογία από την κυβέρνηση μετά το δημοσίευμα της Voria

Μερική αναδίπλωση της κυβέρνησης μετά τον σάλο που ξέσπασε από το δημοσίευμα της Voria.gr. Τι αλλάζει με τη νέα τροπολογία, τι λένε οι ποινικολόγοι

Σε μερική αναδίπλωση προχωρά η κυβέρνηση μετά το χθεσινό δημοσίευμα της Voria.gr σχετικά με την άρση των ποινικών και πειθαρχικών διώξεων αιρετών και υπαλλήλων της αυτοδιοίκησης που αφορούν εντάλματα τα οποία υπέγραψαν ως και τις 31 Ιουλίου 2019 οπότε και έπαυσε να ισχύει ο προληπτικός έλεγχος νομιμότητας.

Όπως αποκάλυψε η Voria.gr μεταξύ των ευνοουμένων από την ψηφισθείσα τροπολογία είναι και οι αδελφοί Ψωμιάδη οι οποίοι, μαζί και με άλλους, έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν για δύο σοβαρά κακουργήματα που αφορούν στα διαβόητα «45αρια». Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος επίσης ψήφισε την επίμαχη διάταξη, όπως και όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ότι καταθέτει βελτιωτική τροπολογία.

Δείτε - Αθωώνουν με τροπολογία Ψωμιάδη και δεκάδες ακόμη αιρετούς

Χθες, πηγή του υπουργείου Εσωτερικών σε επικοινωνία της με την Voria.gr ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει σε νέα διευκρινιστική τροπολογία η οποία θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. «Δεν υπάρχει καμία πρόθεση εκ μέρους του υπουργείου να παρέμβει σε οποιαδήποτε υπόθεση διερευνάται από τη δικαιοσύνη. Για το λόγο αυτό θα υπάρξει διευκρινιστική τροπολογία προκειμένου να μην υπάρχουν παρερμηνείες», εξήγησε η ίδια πηγή.

Τι αλλάζει με τη νέα τροπολογία

Υπενθυμίζεται ότι η σκανδαλώδης διάταξη με την οποία, σύμφωνα με έγκυρους νομικούς κύκλους, ξεπλένονται πολλές υποθέσεις αιρετών, περιλαμβάνεται στο άρθρο 67 του νόμου 4735/2020 (ΦΕΚ 197/Α/12.10.2020) ο οποίος ψηφίστηκε την Κυριακή και προβλέπει ότι «αίρεται το αξιόποινο των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.2019 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάση ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παύουν οριστικά οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον των προσώπων αυτών, καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα διευκρινιστική τροπολογία θα αναφέρει ότι «η αληθής έννοια του άρθρου 67 καταλαμβάνει αποκλειστικά και μόνον περιπτώσεις που έχουν ελεγχθεί από τις δημόσιες υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ή το Ελεγκτικό Συνέδριο, έως τη λήξη του προληπτικού ελέγχου (σ.σ. 31/7/2020) και οι οποίες κρίθηκαν νόμιμες πριν από την πληρωμή τους από τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, εκτός εάν οι ίδιοι προκάλεσαν δολίως τη θεώρησή τους».

Τι λένε οι ποινικολόγοι

Η Voria.gr έθεσε υπόψη έμπειρων ποινικολόγων τη νέα υπό κατάθεση τροπολογία προκειμένου να διαπιστώσει σε ποιο βαθμό διαφοροποιεί τα δεδομένα ως προς τις εκκρεμείς υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή των αδελφών Ψωμιάδη. Νομικός, ο οποίος είναι παράγοντας της δίκης για τα «45αρια» και για το λόγο αυτό μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ανέφερε ότι η «νέα διευκρινιστική διάταξη δεν αλλάζει ουσιαστικά τίποτε απολύτως». Τονίζει πως «ήδη από προχθές όσοι έχουν υποθέσεις σε οποιοδήποτε στάδιο δικαστικής διερεύνησης ή και καταλογισμούς, πανηγυρίζουν. Αυτό δεν αλλάζει ούτε με τη νέα διατύπωση. Διότι, πως μπορεί να αποδειχθεί ο δόλος; Δηλαδή, κάνω εγώ τα έργα με απ' ευθείας αναθέσεις και στέλνω τα εντάλματα προς έγκριση στον επίτροπο, σε τι υπάρχει δόλος αν μου τα εγκρίνει; Ο δόλος υπάρχει στην απ' ευθείας ανάθεση. Δηλαδή με αυτή την διορθωτική αλλαγή στη διάταξη που λέει πως θα κάνει το υπουργείο, μετακυλίεται ο δόλος από την πραγματική πράξη, στην πράξη ελέγχου, όπου εκεί δεν μπορείς ποτέ να αποδείξεις εάν υπήρξε ή όχι δόλος». Υπογραμμίζει, δε, πως αν πράγματι θέλουν, όπως λένε, να μην αξιοποιηθεί η νέα διάταξη από αυτούς που δεν πρέπει, στη διορθωτική τροπολογία θα πρέπει να ορίζεται με σαφήνεια ότι «αυτή η διάταξη δεν καταλαμβάνει όσες περιπτώσεις παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη κατόπιν εκθέσεων ελέγχου από τους αρμόδιους επιθεωρητές ελέγχου».

Ο νομικός σύμβουλος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Παναγιώτης Ζυγούρης σημειώνει ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι οποίες έχουν υπαχθεί στη διάταξη του άρθρου 67 του ν. 4735 είναι περιπτώσεις στις οποίες πράγματι δεν υπήρχε δόλος. «Υπό αυτή την έννοια καλώς αίρεται το αξιόποινο των πράξεων. Μάλιστα, θα έπρεπε στη διάταξη να περιληφθούν και αποφάσεις οι οποίες αφορούν και τα νομικά πρόσωπα των δήμων καθώς κι αυτό εκδίδουν εντάλματα για λογαριασμό των δήμων». Παραδέχεται, ωστόσο, ότι η διάταξη συμπαρασύρει και περιπτώσεις που κανονικά θα έπρεπε να εξαιρεθούν. «Διότι, άλλο είναι μια δημοσιονομική παρατυπία που συνιστά πλημμέλημα και άλλο η απιστία που είναι κακούργημα», υπογραμμίζει.

Όσον αφορά την επίδραση την οποία μπορεί να έχει η διευκρινιστική τροποποίηση την οποία πρόκειται να καταθέσει το υπουργείο Εσωτερικών, σε εκκρεμείς δίκες όπως αυτή για τα «45αρια», ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ δηλώνει ότι «αφήνει το περιθώριο στο δικαστήριο να υπεισέλθει, εάν το θελήσει, στην ουσία της υπόθεσης». Διευκρινίζει, παράλληλα, πως «σε κάθε περίπτωση βεβαίως το δικαστήριο θα πρέπει να απαντήσει, είτε στην αρχή της διαδικασίας είτε δια της αποφάσεως, στην επίκληση της ευνοϊκότερης διάταξης που είναι βέβαιο πως θα τεθεί από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης».

Λάθος το συνεχές «ράβε ξήλωνε»

Ο ποινικολόγος Δρ. Νίκος Χατζηνικολάου αναφέρει στην Voria.gr ότι «ο κακοπροαίρετος παρατηρητής βλέπει εδώ αθέμιτη νομοθετική παρέμβαση σε εκκρεμείς υποθέσεις. Ο καλοπροαίρετος συνυπολογίζει την αδυναμία του δικαιοδοτικού μηχανισμού να ξεδιαλύνει έγκαιρα την ήρα απ’ το στάρι, εκθέτοντας αθώους στον κίνδυνο επιβολής βαρύτατων κυρώσεων αλλά και αφήνοντας το ενδεχόμενο μη έγκαιρης επιβολής των ίδιων κυρώσεων στους πράγματι ενόχους. Όποια εκδοχή κι αν επιλέξει κανείς, το σίγουρο είναι ότι ρυθμίσεις σαν και τη συζητούμενη, που έχουν υιοθετηθεί άλλωστε και στο παρελθόν, υποδηλώνουν ένα ρηχό κράτος δικαίου, στο πλαίσιο του οποίου δεν υφίσταται η αναγκαία εμπιστοσύνη για την ικανότητα του όλου μηχανισμού να αντιμετωπίσει δίκαια την εκάστοτε ποινική ύλη. Στην προβληματική αυτή συνθήκη εμφιλοχωρούν και πρόσθετα προβλήματα με το 'ράβε ξήλωνε'».

Σε σχέση με τις εκκρεμείς δίκες ο κ. Χατζηνικολάου επισημαίνει ότι «εφαρμογή διεκδικεί εδώ η υποχρεωτική ισχύς της πρώτης και ευμενέστερης ρύθμισης. Το ίδιο πρόβλημα τέθηκε και σε πρόσφατες συναφείς και σπασμωδικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, που σε πρώτο επίπεδο περιόριζαν το αξιόποινο. Όταν μετά από αντιδράσεις ο ίδιος νομοθέτης περιόρισε την αποποινικοποίηση, κάποιοι δικαστικοί σχηματισμοί αμφισβήτησαν ερμηνευτικά την εφαρμογή της αρχής της ευμενέστερης ρύθμισης». Υπογραμμίζει δε, πως «καμία σοβαρή έννομη τάξη δεν πειράζει τόσο συχνά τους ποινικούς της κανόνες όσο η ελληνική. Και, μ' αυτή την αφορμή θα πρέπει επομένως να συνειδητοποιηθεί ότι η ποιότητα της ποινικής δικαιοσύνης της χώρας ελάχιστα έχει να κερδίσει από την τροποποίηση των ποινικών κωδίκων, διατάξεων κ.λπ. Σημασία έχει η ποιοτική αναβάθμιση του δικαιοδοτικού μηχανισμού, στόχος που δεν μπορεί να επιτευχθεί με εύκολες νομοθετικές τροποποιήσεις, αλλά απαιτεί πολλαπλές, επίμονες και συνθέτες παρεμβάσεις εφαρμοστικού χαρακτήρα».

Τροπολογία και από τον ΣΥΡΙΖΑ

Βελτιωτική τροπολογία προανήγγειλε και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ψήφισε την επίμαχη διάταξη. Σε κοινή δήλωση των αρμοδίων τομεαρχών Κώστα Ζαχαριάδη και Μιλτιάδη Χατζηγιαννάκη αναφέρεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δεν πρόκειται ποτέ να κλείσει το μάτι σε χαριστικές διατάξεις ή να συναινέσει σε χορήγηση άφεσης αμαρτιών σε υποθέσεις διασπάθισης του δημοσίου χρήματος». Συγχρόνως, προαναγγέλλεται η κατάθεση νέας, βελτιωτικής τροπολογίας «προκειμένου να αρθεί και η παραμικρή δυνατότητα παρερμηνείας της ψηφισθείσας διάταξης (άρθρο 67 Ν. 4735/2020) που αίρει το αξιόποινο των αιρετών και των υπαλλήλων των ΟΤΑ εφόσον η σχετική δαπάνη είχε ελεγχθεί από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) ή θεωρηθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο».

Διαβάστε ακόμα - Στη Βουλή η αποκάλυψη της Voria για την τροπολογία που αθωώνει Ψωμιάδη-αιρετούς