Skip to main content

Υπόθεση βιασμού 24χρονης: Τι λένε ΕΛΑΣ και ιατροδικαστές για τις τοξικολογικές εξετάσεις

Η ΕΛΑΣ περιγράφει τι ενέργειες έγιναν για τις τοξικολογικές εξετάσεις και τονίζει ότι τα στοιχεία διασφαλίστηκαν - Τι λέει η Ιατροδικαστική Υπηρεσία

Διευκρινίσεις για τον χρόνο και τη διαδικασία λήψης βιολογικού δείγματος από την 24χρονη που κατήγγειλε τον βιασμό της στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για τις προανακριτικές πράξεις για τη διασφάλιση κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων έδωσαν απόψε με ανακοινώσεις τους η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, απαντώντας, παράλληλα, στις αιτιάσεις της πλευράς της καταγγέλλουσας.

Στο ενημερωτικό σημείωμα που υπογράφει η προϊσταμένη της υπηρεσίας, ιατροδικαστής Ελένη Ζαγγελίδου, αναφέρεται πως η Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Θεσσαλονίκης ενημερώθηκε για το περιστατικό την 1η Ιανουαρίου 2022, απογευματινές προς βραδινές ώρες, από τον αξιωματικό υπηρεσίας του Τμήματος Ασφάλειας Λευκού Πύργου. Η αρμόδια ιατροδικαστής της υπηρεσίας, όπως σημειώνεται, «συνέστησε στα αστυνομικά όργανα την άμεση λήψη δείγματος ούρων, που είναι το μόνο κατάλληλο βιολογικό δείγμα για τοξικολογική ανάλυση, σε τέτοιου είδους περιστατικά» και «το δείγμα, όπως ενημερώθηκε η ίδια, ελήφθη το ίδιο βράδυ».

Διαβάστε: Υπόθεση βιασμού - Πηγές κατηγορουμένου: Αρνητικά σε ουσίες τα αποτελέσματα των τοξικολογικών

Σε ό,τι αφορά την τοξικολογική, σύμφωνα με την κ. Ζαγγελίδου «η υπηρεσία ακολούθησε τις οδηγίες του καθηγητή Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, κ. Ράικου, υπευθύνου των αναλύσεων αυτών για ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα», ενώ πρόκειται για «οδηγίες που έχουν δοθεί σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα».

«Την επόμενη μέρα, Κυριακή, απογευματινή ώρα, η εξεταζόμενη προσήλθε στην υπηρεσία μας προκειμένου να εξεταστεί και να ληφθούν τα κατάλληλα βιολογικά δείγματα για εξέταση γενετικού υλικού, τα οποία παραδόθηκαν στην αρμόδια προανακριτική αρχή, ώστε να μεταφερθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια», σημειώνεται.

Σχετικά με την παράδοση των δειγμάτων για ανάλυση διευκρινίζεται: «Ο κ.Ράικος παρέλαβε ο ίδιος το βιολογικό δείγμα προς τοξικολογική ανάλυση από το Τμήμα Ασφάλειας του Λευκού Πύργου, μαζί με την έγγραφη εντολή εξέτασής του και το μετέφερε στο εργαστήριό του στο ΑΠΘ για ανάλυση». Σημειώνεται δε ότι «στις 19/01/22 ο κ.Ράικος απέστειλε σχετικό δείγμα και σε αρμόδιο εργαστήριο στην Ελβετία για παράλληλο έλεγχο» και «τα αποτελέσματα των ελέγχων σήμερα, 01/02/2020, παραδόθηκαν σε κλειστό φάκελο στην ανακριτική Αρχή».

ΕΛΑΣ: Έγιναν αμέσως όλες οι απαραίτητες προανακριτικές πράξεις - Διασφαλίστηκαν τα στοιχεία

Από την πλευρά της αστυνομίας τονίζεται ότι οι αστυνομικοί της αρμόδιας προανακριτικά υπηρεσίας «προέβησαν αμέσως σε όλες τις απαραίτητες προανακριτικές πράξεις για τη διασφάλιση κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων». Ειδικότερα, σημειώνεται ότι το περιστατικό καταγγέλθηκε από την 24χρονη μεσημβρινές ώρες της 1/1/2022 στο Τμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου.

«Από την πρώτη στιγμή της καταγγελίας οι αστυνομικοί της αρμόδιας προανακριτικά υπηρεσίας χειρίστηκαν και εξακολουθούν να χειρίζονται την υπόθεση με την δέουσα επιμέλεια και προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητά της ενώ προέβησαν αμέσως σε όλες τις απαραίτητες προανακριτικές πράξεις για τη διασφάλιση κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ, «το περιστατικό καταγγέλθηκε από την 24χρονη μεσημβρινές ώρες της 1/1/2022 στο Τμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου, ενώ την ίδια ημέρα, πέραν των λοιπών προανακριτικών πράξεων, έγιναν οι ακόλουθες ενέργειες:

-Ελήφθησαν από την παθούσα δείγματα ούρων, αφού της χορηγήθηκαν σε συνεννόηση με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, δύο σφραγισμένοι ουροσυλλέκτες, οι οποίοι ελέχθησαν προηγουμένως μακροσκοπικά από αστυνομικούς της εν λόγω Υπηρεσίας, καθώς υπήρχαν υπόνοιες χορήγησης σε αυτή ναρκωτικών ή άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών. Ανωτέρω ουροσυλλέκτες διατηρήθηκαν σε ψυχρό περιβάλλον (ψυγείο) εντός ασφαλούς χώρου, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, μέχρι την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, που παραδόθηκαν στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Α.Π.Θ..

-Κατασχέθηκε ο απαραίτητος ρουχισμός της παθούσας, ο οποίος απεστάλη στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας, προς εξερεύνηση και ανίχνευση τυχόν βιολογικού υλικού.

-Χορηγήθηκε, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, έγγραφο σημείωμα στην παθούσα για την ιατροδικαστική της εξέταση από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης.

Κατά την ιατροδικαστική εξέταση, η οποία πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα (2/1/2022) στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, ελήφθησαν (5) πέντε  στειλεοί με επιχρίσματα της παθούσας για προσδιορισμό βιολογικού υλικού (DNA), τα οποία μας παραδόθηκαν την 03/01/2022 και απεστάλησαν στα αρμόδια εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, για διενέργεια εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης.

Σημειώνεται ότι, το σύνολο των δειγμάτων που ελήφθησαν κατά τις ανακριτικές διαδικασίες μέχρι την αποστολή τους στα αρμόδια εργαστήρια, διαφυλάχτηκαν σε ψυχρό περιβάλλον (ψυγείο) εντός ασφαλούς χώρου της ως άνω Υπηρεσίας, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας.

Η σχετική έκθεση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών παρελήφθη πρωινές ώρες σήμερα (1/2/2022), εντός σφραγισμένου φακέλου και παραδόθηκε αυθημερόν στο 5ο Τακτικό Ανακριτικό Γραφείο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Επίσης, από το εργαστήριο ιατροδικαστικής και τοξικολογίας του Α.Π.Θ. παραδόθηκε σήμερα (1/2/2022) η έκθεση τοξικολογικών εξετάσεων στο ίδιο ως άνω Γραφείο».