Skip to main content

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Ιδρύεται η δικαστική αστυνομία - Τι αρμοδιότητες θα έχει

Η ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας στοχεύει στο να συμβάλλει στην βελτίωση των όρων και των συνθηκών απονομής της Δικαιοσύνης.

Μετά από δεκαετίες που η ίδρυση της δικαστικής αστυνομίας έχει επισημανθεί ως αναγκαιότητα, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται τώρα να ολοκληρώσει το απαραίτητο νομοθετικό έργο και να το υποβάλλει σε δημόσια διαβούλευση.

Η ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας, στοχεύει στο να συμβάλλει στην βελτίωση των όρων και των συνθηκών απονομής της Δικαιοσύνης, τόσο για τους πολίτες όσο και για τους λειτουργούς (δικαστές, εισαγγελείς και δικηγόρους) και τους δικαστικούς υπαλλήλους, να επιταχύνει ουσιαστικά την έκδοση των αποφάσεων, να εξοικονομήσει πόρους και να αυξήσει τα έσοδα του δημοσίου από την εκτέλεση ποινικών αποφάσεων, που πολλές φορές παραμένουν ανεκτέλεστες για χρόνια.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στην συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι το γεγονός της σύνδεσής της με το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής είναι ο εφέτης ο Κωνσταντίνος Σαργιώτης, και μέλη της άλλη δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί.

Πηγή: ΣΚΑΪ